Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

LEGO Chess

1999.03.11. 00:00 | szerző: Chris [PCD] | Ismertető/teszt

Előző LEGO programról szóló cikkemben már kiáradoztam magam a LEGO-ról, mint játékról, és a gyerekkoromból felötlő emlékekről, úgyhogy ezt a részt - mindenki örömére - most kihagyom. Ez az előző cikk a LEGO Loco volt, és aki még emlékszik, nem voltam igazán elragadtatva töle.

LEGO Chess

Egy szó, mint száz a CD kézhez kapásakor némileg tartottam az újabb negatív élményektől, de szerencsére, ahogy ez ki fog derülni, ebből semmi nem lett. Már a feliratok is mást sejtettek: 3Dfx kártya ajánlott, minimum P166. Nem mondom, nincs mindenkinek ilyen erőgép a lakásában, de sajnos ez ma már általánosan elterjedt tendencia, a hardware és software gyártók nagy csapdája a számítógépet vásárlók számára.

Eme filozófiai fejtegetés után térjünk rá a leírásra. Mint ahogyan az a névéből is kitalálható, ez egy sakkprogram. De nem ám akármilyen, hanem egy sakkprogram LEGO felfogásban! Ez nem jelenti persze azt, hogy itt máshogyan kell lépni a bábukkal, esetleg másmilyen alakú a tábla, csak annyit tesz, hogy a sakkfiguráink a már megszokott LEGO emberkék, LEGO lovak, pórázon vezetett LEGO krokodilok lesznek. (Aki nem jönne rá, hogy a krokodil melyik bábú lehet, annak a kedvéért elárulom, hogy ez helyettesíti a huszárt, a lovak pedig a király és a vezér alatt vannak) Akinek ez a készlet nem tetszik, játszhat hagyományos figurákkal is, csakhát akkor az egész LEGO-s dolog elveszti értelmét, akkor már inkább egy másik sakkprogramot ajánlok. Ugyanez vonatkozik a tábla nézeteire is. Választhatunk a 3D-s animált vagy a 2D-s "szabvány" felület közt.

LEGO Chess

A főmenü igazán vicces és szép, egy LEGO király tróntermében járunk, amiben térben nézelődhetünk körbe és különböző dolgokra rámutogatva érhetjük el a menüpontokat. Az animált sakktábla-felület szép, részletesen kidolgozott, a 3Dfx kártya tényleg szükséges. (Hadd ne beszéljek itt arról a sebességről amit egy 3D gyorsító nélküli P120-on produkált a játék...) Ütések esetén a táblán történő animáción túl egy videót is megtekinthetünk, ahol a két, ütésben résztvevő figura próbálja egymást kicselezni, egy kicsit kengyelfutó gyalogkakukk stílusban. Rögtön rájössz, miről beszélek, ha egyszer megnézed a videókat.

A gép sakkjátékának a színvonala azonban nem lehet túl magas. Mert, bár a játék elején megkérdezi tőlünk, hogy hány évesek vagyunk és ennek megfelelően állítja be a saját okosságát, ennek ellenére képes akkora helyzeteket elnézni, amit még én sem tennék meg :) Dehát ez végül is gyerekeknek való játék, így ezt nem vethetjük fel hibájaként. Komoly sakkozók valószínűleg akkor sem választanák ezt a programot, ha élőpontszáma Polgár Juditéval vetekedne...

LEGO Chess

További érdekesség a történetjátszás lehetősége. Két különböző történet közül választhatunk. Ilyenkor elindul egy video (szerencsére sokkal minőségibb, mint az ütéseknél), ami egy történetet kezd elmesélni. Amikor a legizgalmasabb részhez érünk (pl. a seriff elkezdi lengetni a lasszóját), megáll a video, és játszanunk kell egyet. A mérkőzés eredményétől függően aztán a sheriff vagy meglasszózza a gengsztert, vagy pedig mellédob. Így folyatódik aztán tovább a történet a következő fordulópontig...

A játék szolgáltatásai közt még megtalálhatjuk a hálózaton (IPX, TCP/IP) való játszás lehetőségét is. Így játszhatunk szomszédaink, vagy - az interneten keresztül - kicsit távolabbi szomszédaink ellen. Visszanézhetjük még egyébként a már eddig kiérdemelt videóinkat is.

A LEGO Chess összességében szép játék, azonban még egy kicsivel több igényesség lenne elvárható, legalább annyi, mint amivel a nevét adó LEGO kockákat készítik. Igazából nem tudnám megmondani mi az, amitől ez az érzése támad az embernek, hisz minden részlet szépen kidolgozott. Elmondható azonban, hogy a játék szórakoztató, és ezen felül még serkenti is a fiatalabb korosztályok agyműködését. Így ez a több ezer éves játék, a sakk, most egy új oldaláról mutatkozik be... ■

értékelés

LEGO Chess

Pozitívumok
  • Vicces animációk
Negatívumok
  • Alacsony nehézségi szintek
Minimális rendszerigény: Pentium 166, 16 MB RAM, 4xCD-ROM
8,0

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló