25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Quake II Mission Pack Ground Zero

Írta: Dino

Megjelent a Quake II második hivatalos küldetéslemeze is, a Ground Zero. A játék kerettörténete röviden annyi, hogy egy Strogg bázisra zuhanunk le űrhajónkkal egy támadás során, és itt magunkra maradva kell megtalálnunk a kivezető utat, miközben hatástalanítjuk a Stroggok új találmányát, a Gravitációs Kutat.

A program 15 pályát tartalmaz egyszemélyes játékhoz. A teljesítendő feladattal nagyon jó történeti hátteret kapott a játék, azaz nem csak az ellenség kiirtására kell odafigyelnünk, hanem a kút hatástalanításának lépéseire is. Így például feladatunk lesz az egyik szinten pár kar meghúzása, máshol pedig néhány meghatározott tárgy szétlövése. A pályák ráadásul nem lineáris egymásutánban követik egymást, előfordul ugyanis, hogy az egyik pályáról az előtte levőn keresztül kell folytatnunk utunkat. A szintek megtervezése is kiváló, a környezet változatos, a falakon vegyes színű lámpák, helyenként egy-egy kis tó vagy láva, tehát van minden, amit már a Quake II-ben megszoktunk. Aki azonban a hálózati játékot szereti, annak se kell csalódnia, 14 új multiplayer pálya is helyet kapott a CD-n.

Mint az a küldetéslemezeknél szokásos, a Ground Zero is tartalmaz új ellenségeket és új fegyvereket. Ellenségek közül elég idegesítő például a Stalker, mely egy pók-szerű robot, ami távolról lövöldöz ránk, közelről pedig karjaival csapkod kegyetlenül. Másik rossz szokása, hogy simán felmászik a falra, vagy felugrik a plafonra, így nehezítve számunkra a célzást. A Medic Commander is egy érdekes új lény, ugyanis azon kívül, hogy jó erős fegyvere van, képes az általunk lelőtt Stroggok újraélesztésére, vagy újak előállítására. A Daedalus nevű ellenség az Icarus továbbfejlesztett változata, vállból lő ránk jó erős lézerrel. A Carrier fegyverzetét tekintve különösen brutális, van nála néhány golyószóró (két chaingun és egy railgun), valamint egy gránátvető is. Ez utóbbival ráadásul egyszerre két-három gránátot szokott gyors egymásutánban felénk küldeni. A küldetéscsomag végső ellensége a Fekete Özvegy, mely Stalkereket hoz létre ellenünk.

Rengeteg új fegyver került a játékba. Mindenekelőtt meg kell említeni, hogy a Doom óta most került vissza először a motoros fűrész, ami sajnos kicsit idétlenebben működik elődjénél, ugyanis használat közben emberünk folyamatosan csapkod vele. Az ETF Rifle robbanófejű töltényt használ, ezeket ráadásul gyors egymásutánban lövi ki. A Prox Launcher egy igencsak hatásos fegyver. Speciális aknákat lő ki, melyek megkapaszkodnak a falon, a plafonon vagy a földön, és ha valaki a közelükbe kerül, robbannak. Az is hatásos, ha közvetlenül ellenségeinkre lőjük az aknáit. A Plasma Beam egy erős plazmaágyú, mely igen gyorsan eszi a cell-eket. Megmaradt a Quake II-ből ismerős kézigránát, újdonság viszont még a Tesla Mine, egy olyan speciális akna, mely aktivizálódása után elektromos árammal sebzi a közelébe kerülő ellenséget (ránk nincs hatással). Pár perc után aztán magától felrobban.

Több extra kiegészítő - power-up - is került a játékba. Van infravörös szemüveg, melyet használva piros színben láthatjuk ellenségeinket és a felvehető tárgyakat, a sötétben is. A Double Damage kétszeres sebzést jelent, de ha a Quad Damage-el együtt használjuk, akkor nyolcszoros erejű fegyverünk lesz. A Defender Sphere egy gömb, melyet felvéve fejünk felett kezd lebegni, és lő arra, aki ránk támad. Amíg nálunk van ez a gömb, ellenfeleink lövései fele akkorát sebeznek rajtunk, mint normál esetben.

Deathmatch játékban további négy új eszköz áll rendelkezésünkre. A Vengeance Sphere, mint a neve is mutatja, vérbosszút áll ami itt azt jelenti, hogy ha 25% alá esik életerőnk, rátámad arra, aki utoljára eltalált minket. A Hunter Sphere akkor lép működésbe, ha meghalunk, és aktiválva volt. Ekkor utána veti magát támadónknak, és a halálba kergeti. Az Anti-matter Bomb egy erős fegyver. Ha letesszük egy teremben, nem árt jó messzire rohanni onnan, ugyanis mindenkit kiirt, aki ott tartózkodik. Utolsó új tárgy Deathmatch módban a Doppelganger, mely a Duke Nukem HoloDuke-jára emlékeztet. Képmásunkat tehetjük le így bárhova, megtévesztve ezzel a többieket.

Ha már hálózati játéknál tartunk, meg kell említeni egy újfajta játékmódot, mely a Tag nevet kapta. Ez lényegében a fogócskán alapul, a lényege az, hogy az egyik játékos a fogó, aki minden lelőtt ellenfélért három fraget kap. Aki viszont a fogót lövi le, annak öt frag jár. Amikor valaki fogó lesz, bónuszként maximális egészséget és páncélzatot kap, erre viszont szüksége is lesz...

A pályák, új ellenségek és fegyverek tervezése mellett a Ground Zero készítői némileg továbbfejlesztették a Quake II engine-t is, főként az ellenfelek mesterséges intelligenciáját. Nagyon idegesítők például a repkedő robotok és az össze-vissza ugráló pókok, de a normál ellenfelek is okosabbak lettek, így például gyakran fedezékbe bújnak lövéseink elől. Van, hogy a tereptárgyakat is felhasználják ellenünk a Stroggok. Előfordult például, hogy egy gyémántdarabot lőttek rá a fejemre, vagy az út egy részét robbantották ki előlem.

A Ground Zero tehát egy nagyon jól sikerült küldetéslemez, mely hosszú gép mellett eltöltött órákat hoz minden Quake II kedvelőnek. A játékhoz természetesen szükséges egy eredeti Quake II CD.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

88%
Pozitívumok
  • Sok új fegyver és power-up
  • Új multiplayer játékmód
  • Javított MI
Negatívumok
  • A Quake II engine apróbb hiányosságai
  • Kevés új textúra

Quake II Mission Pack Ground Zero

Platform:

Fejlesztő: Rogue Entertainment

Kiadó: Activision

Minimális rendszerigény: Pentium 90, 16 MB RAM, 4xCD-ROM, eredeti Quake II

» Tovább a játék adatlapjára

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!