Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

AceCad AceCat Flair

2000.03.23. 00:00 | szerző: LeMon | Kütyü+hardver

Szerencsére mára elég széles körben elterjedtek a digitalizáló táblák, olyannyira, hogy már nem csak profi grafikus felhasználóknak készítenek, hanem az egyszerű embereknek is otthoni használatra. Valójában a kis méretű táblák pont erre valóak, legalább is saját tapasztalataim szerint, a nagyméretű tábla, bár bután néz ki, de könnyebben használható ölbe fogva és úgy rajzolgatásra. Ráadásul nagyobb képeket lehet rakni a tábla fóliája alá a digitalizáláshoz. Sajnos a mai ember már olyannyira elkényelmesedett, hogy nem szereti, ha kilométereket kell kapálóznia a kezével. Ez egy jó pont a kisméretű tábláknak, egyrészt ezért lettek kitalálva. Ráadásul az AceCad táblája még jól felszerelt és szép is.

Az AceCat Flair körülbelül annyi helyet foglal az asztalon, mint egy egéralátét. A maximum felbontása a munkaterületének 2540 lpi (line per inch), amivel már kellemesen lehet dolgozni. A tábla fő erénye azonban a ceruzában rejlik. Sokat segít a munkában az, hogy a cerka zsinór nélküli. Egy AAAA elemmel (ez a ceruzaelemnél kettővel kisebb elemet jelenti) működik, de az egész súlya elhanyagolható, sőt még így kényelmes. Könnyen szétszerelhető, nem fog senkinek sem gondot okozni, egy esetleges elemcsere. A készítők még azokra is gondoltak, akik gyorsan koptatják ceruzáikat, mellékeltek ugyanis póthegyet is, melynek tárolására egy kis rekesz szolgál a toll tartóján. A hegykopás egyébként könnyen megeshet azokkal, akik ráéreznek a tábla előnyeire. Kicsit hihetetlenül hangzik, de a ceruza hegyének 512 nyomásfokozata van. Aki nem tudná mit jelent a nyomásérzékenység, annak elmondanám, hogy mindezt azért találták ki, hogy jobban utánozhassák számítógépen belül is az egyszerű ceruza tulajdonságait. A program beállításától függően ugyanis a vonal sötétebb, vastagabb lesz, ha erősebben nyomjuk a táblára a ceruzát, de akad olyan program is, melynél a színváltozást is beállíthatjuk a nyomásérzékenységhez. A programok többsége támogatja a nyomásérzékeny táblákat, de ha valakinek nincsen meg az új Corel, vagy Photoshop, az a táblához adott Ulead Media Studio Pro Video Paint programjában kipróbálhatja. Maga a program egy nagyobb csomag része, sokszor ezt mellékelik profi video digitalizáló kártyákhoz, úgyhogy nem egy gagyi programról van szó. Bár igaz, így külön a videó festegető részével nem sokra megyünk. (Amúgy a Paint Shop Pro is támogatja a nyomásérzékeny ceruzát.)

Ha éppen nincs a környezetünkben min kipróbálni a ceruza nyomásérzékenységét, a táblán lévő fólia alatt lévő papíron található rajzolt macska megfelel erre a feladatra. Ezt a papírt tetszés szerint kicserélhetjük, ami két célra jó: egyrészt a fólia alatt rögzíthetjük az átrajzolandó képet, másrészt viszont akár egy munkafelület rajzát is odatehetjük, így nem kell a monitorra nézni pl. ahhoz, ha más rajzeszközt szeretnénk választani. Ez utóbbihoz persze nem árt, ha a programunkban jól vannak elrendezve a verérlőikonok. A kis méret egyébként nehézség lehet, ha így használjuk a táblát, mert elég pontosan kell hozzá beállítanunk a funkciókat jelző papírt.

Természetesen normál használatban a ceruza hegye az egér bal gombjának felel meg (balkezeseknek jobb egérgomb). De emellett a ceruza oldalán van még két gomb, egy két irányba billenthető kapcsoló képében. Az egyik a jobb egérgomb megfelelője, a másik pedig a dupla kattintás, ami nagy segítség, mert rettentő nehéz a ceruza hegyével kattintgatni. El kell mondanom még, hogy az egész szett nagyon ízlésesen van tálalva, mind formailag, mind színekben. Alapszíne a szokásos számítógép-szürke, a világoskék részek pedig csak kimozdítják az unalmas szürkeségből, de még így sem hivalkodó. A tábla telepítése rendkívül egyszerű. A táblát be kell dugni a billentyűzet helyére, és egy soros portra. (Azaz a szükséges áramot a billentyűzet csatlakozójáról veszi.) Nem kell pánikba esni, mert van PS2-es fordító is, így mindkét csatlakozótípushoz használhatjuk a táblát. Ha ez kész, a gép indításakor a Windows rájön, hogy új hardware lett a géphez csatlakoztatva. A driverek telepítésénél pedig csak ott kell odafigyelni, mikor azt kell beállítani, hány gombos ceruzát használunk.

Az elem kímélése érdekében a ceruza automatikusan kikapcsol, ha bizonyos időnél hosszabban nem érintkezik a táblával. Ezután elég odaérintenünk a táblához, és újra feléled. A ceruzáról talán még annyit, hogy az oldalán lévő két gomb kényelmes eléréséhez nem árt megtalálni a legjobb fogást, ami nem olyan egyszerű, hogy a rajzolás is jól menjen emellett.

Összességében az AceCad táblája jóval az átlagos fölött van, egyszerű és kényelmes a használata, szép, és mindemellett nagyon jó a felszereltsége. Az ajánlott végfelhasználói ára nettó 19000 Ft körül van. ■

AceCad AceCat Flair

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.