Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

AceCad AceCat Flair

2000.03.23. 00:00 | szerző: LeMon | Kütyü+hardver

Szerencsére mára elég széles körben elterjedtek a digitalizáló táblák, olyannyira, hogy már nem csak profi grafikus felhasználóknak készítenek, hanem az egyszerű embereknek is otthoni használatra. Valójában a kis méretű táblák pont erre valóak, legalább is saját tapasztalataim szerint, a nagyméretű tábla, bár bután néz ki, de könnyebben használható ölbe fogva és úgy rajzolgatásra. Ráadásul nagyobb képeket lehet rakni a tábla fóliája alá a digitalizáláshoz. Sajnos a mai ember már olyannyira elkényelmesedett, hogy nem szereti, ha kilométereket kell kapálóznia a kezével. Ez egy jó pont a kisméretű tábláknak, egyrészt ezért lettek kitalálva. Ráadásul az AceCad táblája még jól felszerelt és szép is.

Az AceCat Flair körülbelül annyi helyet foglal az asztalon, mint egy egéralátét. A maximum felbontása a munkaterületének 2540 lpi (line per inch), amivel már kellemesen lehet dolgozni. A tábla fő erénye azonban a ceruzában rejlik. Sokat segít a munkában az, hogy a cerka zsinór nélküli. Egy AAAA elemmel (ez a ceruzaelemnél kettővel kisebb elemet jelenti) működik, de az egész súlya elhanyagolható, sőt még így kényelmes. Könnyen szétszerelhető, nem fog senkinek sem gondot okozni, egy esetleges elemcsere. A készítők még azokra is gondoltak, akik gyorsan koptatják ceruzáikat, mellékeltek ugyanis póthegyet is, melynek tárolására egy kis rekesz szolgál a toll tartóján. A hegykopás egyébként könnyen megeshet azokkal, akik ráéreznek a tábla előnyeire. Kicsit hihetetlenül hangzik, de a ceruza hegyének 512 nyomásfokozata van. Aki nem tudná mit jelent a nyomásérzékenység, annak elmondanám, hogy mindezt azért találták ki, hogy jobban utánozhassák számítógépen belül is az egyszerű ceruza tulajdonságait. A program beállításától függően ugyanis a vonal sötétebb, vastagabb lesz, ha erősebben nyomjuk a táblára a ceruzát, de akad olyan program is, melynél a színváltozást is beállíthatjuk a nyomásérzékenységhez. A programok többsége támogatja a nyomásérzékeny táblákat, de ha valakinek nincsen meg az új Corel, vagy Photoshop, az a táblához adott Ulead Media Studio Pro Video Paint programjában kipróbálhatja. Maga a program egy nagyobb csomag része, sokszor ezt mellékelik profi video digitalizáló kártyákhoz, úgyhogy nem egy gagyi programról van szó. Bár igaz, így külön a videó festegető részével nem sokra megyünk. (Amúgy a Paint Shop Pro is támogatja a nyomásérzékeny ceruzát.)

Ha éppen nincs a környezetünkben min kipróbálni a ceruza nyomásérzékenységét, a táblán lévő fólia alatt lévő papíron található rajzolt macska megfelel erre a feladatra. Ezt a papírt tetszés szerint kicserélhetjük, ami két célra jó: egyrészt a fólia alatt rögzíthetjük az átrajzolandó képet, másrészt viszont akár egy munkafelület rajzát is odatehetjük, így nem kell a monitorra nézni pl. ahhoz, ha más rajzeszközt szeretnénk választani. Ez utóbbihoz persze nem árt, ha a programunkban jól vannak elrendezve a verérlőikonok. A kis méret egyébként nehézség lehet, ha így használjuk a táblát, mert elég pontosan kell hozzá beállítanunk a funkciókat jelző papírt.

Természetesen normál használatban a ceruza hegye az egér bal gombjának felel meg (balkezeseknek jobb egérgomb). De emellett a ceruza oldalán van még két gomb, egy két irányba billenthető kapcsoló képében. Az egyik a jobb egérgomb megfelelője, a másik pedig a dupla kattintás, ami nagy segítség, mert rettentő nehéz a ceruza hegyével kattintgatni. El kell mondanom még, hogy az egész szett nagyon ízlésesen van tálalva, mind formailag, mind színekben. Alapszíne a szokásos számítógép-szürke, a világoskék részek pedig csak kimozdítják az unalmas szürkeségből, de még így sem hivalkodó. A tábla telepítése rendkívül egyszerű. A táblát be kell dugni a billentyűzet helyére, és egy soros portra. (Azaz a szükséges áramot a billentyűzet csatlakozójáról veszi.) Nem kell pánikba esni, mert van PS2-es fordító is, így mindkét csatlakozótípushoz használhatjuk a táblát. Ha ez kész, a gép indításakor a Windows rájön, hogy új hardware lett a géphez csatlakoztatva. A driverek telepítésénél pedig csak ott kell odafigyelni, mikor azt kell beállítani, hány gombos ceruzát használunk.

Az elem kímélése érdekében a ceruza automatikusan kikapcsol, ha bizonyos időnél hosszabban nem érintkezik a táblával. Ezután elég odaérintenünk a táblához, és újra feléled. A ceruzáról talán még annyit, hogy az oldalán lévő két gomb kényelmes eléréséhez nem árt megtalálni a legjobb fogást, ami nem olyan egyszerű, hogy a rajzolás is jól menjen emellett.

Összességében az AceCad táblája jóval az átlagos fölött van, egyszerű és kényelmes a használata, szép, és mindemellett nagyon jó a felszereltsége. Az ajánlott végfelhasználói ára nettó 19000 Ft körül van. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló