Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech Cordless Wheel Special Edition

2000.02.13. 00:00 | szerző: Viper | Kütyü+hardver

A Logitech úgy döntött, hogy így karácsony előtt kihozza drót nélküli görgős egerének egy speciális, korlátozott darabszámban kapható változatát. Az alapötlet a cserélhető előlapos mobiltelefonoktól származik. A koncepció lényege az, hogy az általunk megvásárolt Cordless Wheel Mouse egeret a cserélhető fedőlapok segítségével pillanatnyi hangulatunknak megfelelő színbe öltöztessük.

Maga az egér a 4 színű cserélhető fedőlapot kivéve megegyezik a cég korábban piacra bocsátott Cordless Wheel egerével, vagyis drót nélküli, továbbá két gombot és egy harmadik gombbal kombinált görgetőkereket találunk rajta. A görgetőkerék funkcióját mára feltételezhetőleg nem kell már bemutatni: azokban az ablakokban, amelyek görgetősávval rendelkeznek, a kereket görgetve mozgathatjuk a dokumentum tartalmát. A Logitech egereinél megszokott módon a harmadik gomb funkciója programozott, vagyis mi állíthatjuk be, hogy mi legyen hozzárendelve. Rengeteg olyan lehetőség közül választhatunk, amelyek gyakran előforduló összetettebb tevékenységeket rövidítenek le egy gombnyomásra, vagy csak gyakori használatukból adódóan teszik őket könnyebben elérhetővé. Így például beállíthatjuk, hogy a harmadik gomb jelentsen dupla kattintást, vágólapra másolást, az ablak bezárását, az Intéző elindítását, vagy netán jelentse az Internet böngészőben a Vissza parancsot. Lehetőség van továbbá annak beállítására is, hogy a harmadik gombot lenyomva a kurzornál megjelenjen pár gomb, amelyekkel az ablakok zárhatók, minimalizálhatók, a Start menü felnyitható stb., vagy Internet böngészőben használatos funkciókat tartalmazzon: Előre, Vissza, Kezdőlap stb.

Mivel az egér drót nélküli, a számítógéppel egy vevőkészüléken keresztül tartja a kapcsolatot. Ezt kell a géphez csatlakoztatni, és a gép és az egér közelében elhelyezni. Természetesen van egy távolsági korlát is (kb. 2-3 méter), amelyen túl a vevő nem képes érzékelni a jeleket, de ebből a távolságból már amúgy sem lehet rendesen látni a képernyőt, illetve más egerek sem érnének el idáig. Magában az egérben két kis (AAA-s) ceruzaelem található, amelyek az egérben lévő rádióadót látják el feszültséggel. Ez a két elem kissé megbolygatja az elem súlypontját, mely a közepétől arrébb kerül, ami az egér megemelésekor kicsit kényelmetlen.

Az új egérnek azonban a legfontosabb jellemzője, hogy 4 színből álló fedőlap kollekciót kapunk hozzá. Ennek megfelelően ha rossz napunk van, és azt szeretnénk, hogy a körülöttünk lévők ennek megfelelően szóljanak (vagy pont ne szóljanak) hozzánk, felrakhatjuk a piros színű fedőlapot, illetve tetszés szerint a többi színnek is hasonló jelentéseket tulajdoníthatunk. Vagy ha valakinek éppen olyanja van, hogy megunta az egyik színt, egy mozdulattal átcserélheti egy másikra.

Ezen túl a Cordless Wheel Mouse egy nagyon jó konstrukció, ugyanis remekül illeszkedik a kézhez, könnyű mozgatni, a benne lévő elemek jelentéktelen többlettömeget jelentenek csak, továbbá a gombok is kellemesen finoman kattognak. Ehhez jön hozzá a drótnélküliség előnye, ami igencsak praktikus lehet, bár ezt csak akkor tapasztalja meg az ember, ha egy ilyen terméket használ. A harmadik gombként is használható görgető-kerék pedig rengeteg hasznos kényelmi funkcióval segíti a számítógép kezelését. Ezekhez az extra tulajdonságokhoz egyébként szükséges az egérhez adott driver installálása is.

A Cordless Wheel Mouse Special Edition tehát csak a cserélhető előlapban különbözik hagyományos társától, és csak egyszeri szériát gyártottak le belőle. Ami viszont mindenképpen jó, hogy árban nincs különbség a kettő között (nettó 11-12000 Ft körül kapható), így aki most szeretne drótnélküli egeret, és szereti a hagyományostól eltérő designt, érdemes a Special Editiont választania. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló