For Honor
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech NewTouch Compact Keyboard

2000.02.13. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Logitech pár hónappal ezelőtt megjelent új billentyűzete a Microsoft Natural Keyboardhoz hasonló kialakítású, azaz középen megtörték a billentyűk elhelyezését, hogy ne kelljen a csuklót behajlított állapotban tartani gépelés közben. A NewTouch Compactot emellett számos más szempontból is igyekeztek kényelmessé tenni. A billentyűzet alakja kicsit hullámos, hogy még jobban kézre álljanak a gombok. A levehető csuklótámasz tovább fokozza a kényelmet, a csukló megemelése ugyanis - tapasztalatom szerint is - sokat számít. A gombok nem kattogósak, benyomásuk kényelmes, puha, egyedül a Space zörög az átlagosnál jobban. A legalsó billentyűsor teteje ráadásul ívesre van görbítve, hogy kényelmesebben lenyomhassuk ezeket.

A NewTouch Compact egyébként alapjában véve egy 105 gombos billentyűzet, a szokásos Win95 gombokkal, valamint egy, a jobb felső sarokba került Logitech nevű gombbal. Ezt a billentyűzet driverével lehet kihasználni, megnyomásakor egy menü jön elő, mely 12 funkciót tartalmaz. Ezeket a funkciógombokkal érhetjük el. A 12 funkciót tetszés szerint programozhatjuk, rendelhetünk hozzájuk programindítást, vagy egy web-site behívását.

A billentyűzet nevében szereplő "compact" szó a billentyűzet kialakítására utal. A tervezők ugyanis igyekeztek az egészet minél kisebb méretűre csinálni, hogy ne foglaljon el túl nagy helyet az asztalon. Ez sok esetben előnyére vált a billentyűzetnek (például a funkciógombokat jóval egyszerűbb elérni, főleg ha például az Alt-tal együtt kell lenyomni ezeket), de sajnos egy véleményem szerint óriási hibát is elkövettek. Az Insert, Delete, stb. gombok hatos csoportját ugyanis teljesen átrendezték. A Microsoft is változtatott az eredeti 2 sor 3 oszlop elhelyezésen, amikor az Insert és Delete gombokat a maradék négy alá helyezte, de a Logitech ezt is tovább rontotta: a bal oldalon alul van a Page Up és Page Down, jobb oldalon az Insert és Delete, és az egész fölött egymás mellett az Insert és Delete. Aki hozzászokott már a normál billentyűzethez, esetleg már (legalábbis részben) vakon gépel, annak rettentően nehéz lesz megszoknia ezt az elrendezést. Rengetegszer előfordult, hogy a Page Down és Delete gombokat egymás helyett nyomtam meg, ami ugyebár elég kellemetlen helyzetet eredményezhet. Igazából nem tudom megérteni, hogy miért volt szükség ekkora átrendezésre. Szerencsére a kurzornyilak maradtak a hagyományos elrendezésben (a Microsoft ugyanis még azokon is változtatott). A Print Screen és társai a numerikus billentyűzetrész fölé kerültek, ugyancsak a hagyományos sorrendben.

A NewTouch Compactot elsősorban azok vegyék meg, akik a kényelemért képesek áldozatokra is (és itt nem csak anyagira gondolok), ugyanis biztos vagyok benne, hogy több hétre, vagy akár hónapra van szükség, hogy a megszokott, hagyományos billentyűzetről egy ilyenre teljesen át lehessen szokni. Nem árt ráadásul némi gépírási gyakorlat sem, ez a klaviatúra ugyanis szinte rákényszeríti használóját, hogy minél inkább szabályosan gépeljen, tehát bal illetve jobb kézzel csak az ahhoz "rendelt" gombokat használja. A két rész közötti "választósávon" átnyúlni ugyan lehetséges, de nem éppen jó megoldás. Arra pedig érdemes felkészülni, hogy ha már hozzászoktunk a NewTouch-hoz, akkor nagyon furcsa lesz máshol, hagyományos billentyűzettel ellátott géphez ülni. (Ezt már a pár napos tesztelés után is tapasztalni lehetett, ugyanis ennyi idő alatt már kicsit kezd hozzászokni az ember a Page Down, Delete felcseréléséhez, és a visszaálláskor - vagy más billentyűzetén - kénytelen gondolkodni, hogy éppen hol vannak ezek.) ■

Logitech NewTouch Compact Keyboard

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.