Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech NewTouch Compact Keyboard

2000.02.13. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Logitech pár hónappal ezelőtt megjelent új billentyűzete a Microsoft Natural Keyboardhoz hasonló kialakítású, azaz középen megtörték a billentyűk elhelyezését, hogy ne kelljen a csuklót behajlított állapotban tartani gépelés közben. A NewTouch Compactot emellett számos más szempontból is igyekeztek kényelmessé tenni. A billentyűzet alakja kicsit hullámos, hogy még jobban kézre álljanak a gombok. A levehető csuklótámasz tovább fokozza a kényelmet, a csukló megemelése ugyanis - tapasztalatom szerint is - sokat számít. A gombok nem kattogósak, benyomásuk kényelmes, puha, egyedül a Space zörög az átlagosnál jobban. A legalsó billentyűsor teteje ráadásul ívesre van görbítve, hogy kényelmesebben lenyomhassuk ezeket.

A NewTouch Compact egyébként alapjában véve egy 105 gombos billentyűzet, a szokásos Win95 gombokkal, valamint egy, a jobb felső sarokba került Logitech nevű gombbal. Ezt a billentyűzet driverével lehet kihasználni, megnyomásakor egy menü jön elő, mely 12 funkciót tartalmaz. Ezeket a funkciógombokkal érhetjük el. A 12 funkciót tetszés szerint programozhatjuk, rendelhetünk hozzájuk programindítást, vagy egy web-site behívását.

A billentyűzet nevében szereplő "compact" szó a billentyűzet kialakítására utal. A tervezők ugyanis igyekeztek az egészet minél kisebb méretűre csinálni, hogy ne foglaljon el túl nagy helyet az asztalon. Ez sok esetben előnyére vált a billentyűzetnek (például a funkciógombokat jóval egyszerűbb elérni, főleg ha például az Alt-tal együtt kell lenyomni ezeket), de sajnos egy véleményem szerint óriási hibát is elkövettek. Az Insert, Delete, stb. gombok hatos csoportját ugyanis teljesen átrendezték. A Microsoft is változtatott az eredeti 2 sor 3 oszlop elhelyezésen, amikor az Insert és Delete gombokat a maradék négy alá helyezte, de a Logitech ezt is tovább rontotta: a bal oldalon alul van a Page Up és Page Down, jobb oldalon az Insert és Delete, és az egész fölött egymás mellett az Insert és Delete. Aki hozzászokott már a normál billentyűzethez, esetleg már (legalábbis részben) vakon gépel, annak rettentően nehéz lesz megszoknia ezt az elrendezést. Rengetegszer előfordult, hogy a Page Down és Delete gombokat egymás helyett nyomtam meg, ami ugyebár elég kellemetlen helyzetet eredményezhet. Igazából nem tudom megérteni, hogy miért volt szükség ekkora átrendezésre. Szerencsére a kurzornyilak maradtak a hagyományos elrendezésben (a Microsoft ugyanis még azokon is változtatott). A Print Screen és társai a numerikus billentyűzetrész fölé kerültek, ugyancsak a hagyományos sorrendben.

A NewTouch Compactot elsősorban azok vegyék meg, akik a kényelemért képesek áldozatokra is (és itt nem csak anyagira gondolok), ugyanis biztos vagyok benne, hogy több hétre, vagy akár hónapra van szükség, hogy a megszokott, hagyományos billentyűzetről egy ilyenre teljesen át lehessen szokni. Nem árt ráadásul némi gépírási gyakorlat sem, ez a klaviatúra ugyanis szinte rákényszeríti használóját, hogy minél inkább szabályosan gépeljen, tehát bal illetve jobb kézzel csak az ahhoz "rendelt" gombokat használja. A két rész közötti "választósávon" átnyúlni ugyan lehetséges, de nem éppen jó megoldás. Arra pedig érdemes felkészülni, hogy ha már hozzászoktunk a NewTouch-hoz, akkor nagyon furcsa lesz máshol, hagyományos billentyűzettel ellátott géphez ülni. (Ezt már a pár napos tesztelés után is tapasztalni lehetett, ugyanis ennyi idő alatt már kicsit kezd hozzászokni az ember a Page Down, Delete felcseréléséhez, és a visszaálláskor - vagy más billentyűzetén - kénytelen gondolkodni, hogy éppen hol vannak ezek.) ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló