25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech QuickCam VC

Írta: Dino

A Logitech a Connectix cég video részlegének felvásárlásával a kis számítógépes kamerák piacára is betört, méghozzá színvonalas termékekkel. Három kamerája közül a legkisebb, a QuickCam VC került ezúttal tesztelésre hozzánk.

A kamera tulajdonképpen egy kis gömb, melyen egy fókuszállító gyűrűn kívül semmi más nincs. Egy kis, háromszög alakú gumitalp segítségével helyezhetjük monitorunk tetejére. A kamerához vezető drót miatt kisebb nehézséget okozhat a pontos beállítás. A drót ugyanis elég vastag, emiatt pedig előfordulhat, hogy beállítjuk a megfelelő szögbe a gömböt, ami a kábel hatására pár millimétert elfordul, ez pedig egy ilyen kis látószögű kamera esetén elég rossz hatással van a képre. A kamera drótját a párhuzamos portra kell kötni, és van egy leágazás a billentyűzet csatlakozóhoz is egy átmenő-csatlakozóval. (A kamerának egyébként van USB-s változata is.)

A QuickCamhez adott CD-n több program is található. Az alapszoftver egy kép és video rögzítésére képes kis alkalmazás, mely jelentősen lefoglalja a processzort, ugyanis pl. a Winamp rettenetesen elkezdett akadozni mellette egy Celeron 300A processzoros gépen. Az említett szoftver nagyjából valós időben - azaz kis késleltetéssel, de nem folyamatosan, másodpercenként néhány képkockát készítve - megjeleníti a kamera által látott - színes - képet a monitoron, a megfelelő gomb megnyomásakor pedig rögzíti a képet, illetve filmet. Ezután megjelenik egy filmtekercs, melyen végignézhetjük az eddig készített felvételeket, és elmenthetjük azokat a számunkra megfelelő formátumban (BMP, JPG, vagy TIFF). Van egy külön gomb még ebben az ablakban, melynek segítségével e-mailben elküldhetjük a képeket barátainknak. Ebben a programban állíthatjuk be még a kép világosságát és egyéb paramétereit is. Lehetőség van 640*480-as felbontásig felvinni a méretet, de ilyenkor videot már nem rögzíthetünk, arra 320*200 körül van a maximum.

A videokonferencia szoftver is alaptartozék, mellyel igazi rendeltetésére használhatjuk a QuickCam VC-t. A nevében a VC is arra utal, hogy elsősorban erre a célra szánták a terméket. Profi munkára ugyanis nem a legjobb választás ez a kamera, "videokonferenciázásra" viszont bőven elég az általa előállított képminőség.

Mellékeltek még a CD-n egy Vivo file-ok készítésére használható programot is. Aki tudja, hogy mi az a Vivo, vagy találkozott .viv kiterjesztésű file-okkal, az tudja miről van szó: veszteséges tömörítéssel viszonylag élvezhető minőségű film formátumot állítanak elő az eredeti AVI vagy hasonló videofile-ból, melynek mérete töredéke lesz az eredetinek. A viszonylag élvezhető jelen esetben azt jelenti, hogy vagy kis méretű ablakban, vagy messziről kell nézni az eredményt.

A QuickCam VC képminősége megfelelő, a hozzá adott szoftverek segítségével pedig minden funkcióját ki lehet használni. Az installálással sem volt semmi gond, hamar üzembe lehetett helyezni a szerkezetet. Aki komolyabban szeretne foglalkozni a témával, annak érdemesebb valamelyik drágább (esetleg USB-s) típust választani, aki viszont csak otthoni használatra keres PC-s kamerát, vagy az olcsóság a lényeg, annak jó választás ez a kamera.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!