For Honor
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech QuickCam VC

2000.02.13. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Logitech a Connectix cég video részlegének felvásárlásával a kis számítógépes kamerák piacára is betört, méghozzá színvonalas termékekkel. Három kamerája közül a legkisebb, a QuickCam VC került ezúttal tesztelésre hozzánk.

A kamera tulajdonképpen egy kis gömb, melyen egy fókuszállító gyűrűn kívül semmi más nincs. Egy kis, háromszög alakú gumitalp segítségével helyezhetjük monitorunk tetejére. A kamerához vezető drót miatt kisebb nehézséget okozhat a pontos beállítás. A drót ugyanis elég vastag, emiatt pedig előfordulhat, hogy beállítjuk a megfelelő szögbe a gömböt, ami a kábel hatására pár millimétert elfordul, ez pedig egy ilyen kis látószögű kamera esetén elég rossz hatással van a képre. A kamera drótját a párhuzamos portra kell kötni, és van egy leágazás a billentyűzet csatlakozóhoz is egy átmenő-csatlakozóval. (A kamerának egyébként van USB-s változata is.)

A QuickCamhez adott CD-n több program is található. Az alapszoftver egy kép és video rögzítésére képes kis alkalmazás, mely jelentősen lefoglalja a processzort, ugyanis pl. a Winamp rettenetesen elkezdett akadozni mellette egy Celeron 300A processzoros gépen. Az említett szoftver nagyjából valós időben - azaz kis késleltetéssel, de nem folyamatosan, másodpercenként néhány képkockát készítve - megjeleníti a kamera által látott - színes - képet a monitoron, a megfelelő gomb megnyomásakor pedig rögzíti a képet, illetve filmet. Ezután megjelenik egy filmtekercs, melyen végignézhetjük az eddig készített felvételeket, és elmenthetjük azokat a számunkra megfelelő formátumban (BMP, JPG, vagy TIFF). Van egy külön gomb még ebben az ablakban, melynek segítségével e-mailben elküldhetjük a képeket barátainknak. Ebben a programban állíthatjuk be még a kép világosságát és egyéb paramétereit is. Lehetőség van 640*480-as felbontásig felvinni a méretet, de ilyenkor videot már nem rögzíthetünk, arra 320*200 körül van a maximum.

A videokonferencia szoftver is alaptartozék, mellyel igazi rendeltetésére használhatjuk a QuickCam VC-t. A nevében a VC is arra utal, hogy elsősorban erre a célra szánták a terméket. Profi munkára ugyanis nem a legjobb választás ez a kamera, "videokonferenciázásra" viszont bőven elég az általa előállított képminőség.

Mellékeltek még a CD-n egy Vivo file-ok készítésére használható programot is. Aki tudja, hogy mi az a Vivo, vagy találkozott .viv kiterjesztésű file-okkal, az tudja miről van szó: veszteséges tömörítéssel viszonylag élvezhető minőségű film formátumot állítanak elő az eredeti AVI vagy hasonló videofile-ból, melynek mérete töredéke lesz az eredetinek. A viszonylag élvezhető jelen esetben azt jelenti, hogy vagy kis méretű ablakban, vagy messziről kell nézni az eredményt.

A QuickCam VC képminősége megfelelő, a hozzá adott szoftverek segítségével pedig minden funkcióját ki lehet használni. Az installálással sem volt semmi gond, hamar üzembe lehetett helyezni a szerkezetet. Aki komolyabban szeretne foglalkozni a témával, annak érdemesebb valamelyik drágább (esetleg USB-s) típust választani, aki viszont csak otthoni használatra keres PC-s kamerát, vagy az olcsóság a lényeg, annak jó választás ez a kamera. ■

Logitech QuickCam VC

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.