Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Pioneer PDP-502MXE plazma kijelző

2000.04.25. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Pioneer legújabb TV-je nem éppen az átlagfelhasználók számára készült, de azért érdemesnek tartottuk arra, hogy röviden beszámoljunk róla.

A PDP-502MXE a cég prospektusában nem is TV-ként, hanem plazma-kijelzőként szerepel, ami annyival jelent többet, hogy nem csak a hagyományos módon használhatjuk, TV-t, videót, esetleg DVD-t nézve rajta, hanem a számítógéphez kötve a monitor funkcióját is betöltheti. A berendezés már külsőre is igen tetszetős, a legszembetűnőbb egyrészt nagy mérete - egy 50 collos (közel 130 centis képátlójú) képernyőről van szó -, másrészt pedig vastagsága, hiszen mindössze 98 mm mély az egész, így akár a falra is szerelhetjük, mint egy képet. Ami még feltűnő, hogy a képarány nem a hagyományos TV-knél megszokott 4:3, hanem az egyre inkább elterjedőben lévő 16:9-es szélesvásznú arány. A 110 cm széles, 62 cm magas képet adó digitális kijelzőn a maximális felbontás 1280*768 (XGA, 60 Hz-es frissítési frekvencia mellett), a színmélység pedig 16,7 millió szín. A készítők rengeteg csatlakozási lehetőséget helyeztek el a plazma-kijelzőre, így szinte bármilyen videójel-forrást (RGB vagy Y/C kompozit, BNC, S-Video, számítógép, stb.) ráköthetünk.

A Pioneer kijelzőjének további ismertetése előtt ejtsünk pár szót nagy vonalakban a plazma technológiáról. Alapvetően keresztezi a TV-ben és az LCD kijelzőkben alkalmazott módszereket, azaz színes foszfor alapú képalkotó rendszere van, mint a TV-nek, és egy rögzített mátrixban helyezkednek el a képpontok, mint az LCD esetében. Mindegyik képponthoz tartozik három elektróda, melyek elektromos jel hatására ionizálják a hozzájuk kapcsolt csőben lévő ritka gázokat, melyek ennek hatására ultraviola fényt bocsátanak ki. Ez a fény a foszforrétegre lövődik, mely a megfelelő helyen izzani kezd. Az izzás tartama és intenzitása elsősorban a töltéstől és annak kisülési idejétől függ. A folyamat eredményeként aztán kialakul a kép a kijelzőn.

A Pioneer plazma-TV bekapcsolása után nem éri csalódás az embert, a megjelenő kép kristálytiszta, teljesen éles és a színeket is élethűen adja vissza. A legjobb magáncélú felhasználás természetesen a házimozi részeként alkalmazni egy ilyet, elég nagy képe van ahhoz, hogy fotelban kényelmesen hátradőlve ezen nézzünk DVD-t. Nagy pozitívuma még a plazma-kijelzőknek, hogy igen széles a láthatósági szög, azaz hogy mennyire lehet látni a képet az oldalról ránézőknek. Az notebookoknál bizonyára sokan megfigyelték már, hogy oldalról nem sokat látunk a képből. Nos, ez a veszély nem fenyeget a plazma-kijelzőknél, így a Pioneer PDP-502-nél sem, ugyanis 160 fokos láthatósági szöge van.

Aki számítógéppel szeretné vezérelni a PDP-502-t, annak a Pioneer egy speciális videokártyát ajánl, a GC-S3V4-et, mely az S3 64 bites Virge DX chipjére épül. Ezzel a kártyával lehetőség nyílik a 16:9-es képarányhoz szükséges 1280*768-as felbontás használatára. Természetesen kisebb, valamint 4:3-as arányú felbontásokat is támogat a kártya.

A PDP-502-höz sokféle kiegészítés kapható. Alapfelszerelés egyrészt az asztalra helyezéshez szükséges talp és a távirányító, valamint a falra szereléshez használható rögzítők. Emellett kaphatóak a készülék oldalához illeszthető hangszórók, vagy például fali állványok.

Sajnos ára miatt (az ismertetett 50 collos típus bruttó 4.590.000 forintba, a 40 collos 4:3-as arányú készülék pedig 2.500.000 forintba kerül) egyelőre nem lesz a játék-konfigurációk alapeleme ez a kijelző, és TV-s célokra se jelenik meg egy átlagos háztartásban, de bizakodjunk, hogy előbb-utóbb hátha lecsökken annyira az ára a plazma-kijelzőknek, hogy közelebb kerülnek a hagyományos TV-kének, monitorokénak. ■

Pioneer PDP-502MXE plazma kijelző

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.