25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

QuickShot GenX 500 és más joystickek

Írta: JP

A QuickShot elsősorban joystickjeiről vált híressé, jó néhány évvel ezelőtt. Már a Commodore 64-hez is ők készítették az egyik legjobb joysticket (biztos van, aki emlékszik a klasszikus, piros talpú, mikrokapcsolós QuickShot II Turbora). A kezdetektől számítva több mint 42 millió eladott joystickkel büszkélkedhet a cég. Nemrég jelentek meg a piacon az új GenX sorozattal, mely két tagból áll. A GenX 500-as és GenX 700-as típusok mindegyike gondos formatervezés során nyerte el érdekes és kényelmes alakját. A kisebbik típus az 500-as, mely háromféle változatban készül: a normál verzió mellett ugyanis létezik balkezesek számára kialakított karú is, a harmadik típus pedig a normál gameport helyett USB-re csatlakozik. A GenX 700 annyiban különbözik kistestvérétől, hogy a balkéz részére egy újabb gombokat tartalmazó, és a throttle-t is tartalmazó, kézbesimuló részt alakítottak ki rajta. Először a GenX 500-at vesszük nagyító alá, majd pár olcsóbb joystickról is írunk, árbeli miheztartás végett pedig közöljük mindegyiknek a javasolt végfelhasználói árát (azaz azt az árat, melyen a boltok általában árusítják).

 

GenX 500

A GenX 500 egy négygombos joystick, mely a szokásos kettőn (X és Y) kívül további tengelyekkel rendelkezik. Az egyiket ezek közül a joy alján lévő kapcsolóval választhatjuk ki. Így választhatjuk a throttle kar használatát, mely egy újabb - analóg módon kezelt - szabadsági fokot ad a játékosnak, vagy a HAT switchet, azaz a nézőpont-változtató nyolcirányú kapcsolót. (E közül a kettő közül egyszerre csak az egyiket tudjuk használni) A joystick karja működik rudderként is, azaz a kart tengelye körül forgatva szabályozhatjuk a rotációs mozgást. (Azaz a szimulátorokban található rudder pedálokat helyettesíti a kar elforgatása.)

Külsejét tekintve a GenX 500 egy fém vázra szerelt sötét metálkék műanyag talpon áll (egyébként ugyanilyen fényes kék színű a kar is). A talpazaton a bal oldalon kapott helyet a throttle tolókája. Az egész joystick - de elsősorban a kar - ergonomikus kialakítású, azaz igyekeztek a tervezők úgy kialakítani a fogását, hogy minél jobban belesimuljon a kezünkbe. Ennek következtében viszont balkezesek számára nem éppen praktikus ez a joy, kivéve persze ha jobb kézzel szokták meg a joystick használatát. Akiknek ez esetleg nem menne (mármint a jobbkezes használat), azokra gondoltak a QuickShotnál a GenX 500L típussal, az ugyanis az 500-as tükörképe. A kar alján található kéztámasz a kar könnyebb mozgatását segíti. A kar felső részén a hüvelykujjnak van egy támaszték, a mutatóujj felöli részt pedig ugyancsak úgy alakították ki, hogy az maximálisan kényelmes legyen: az ujjat teljes hosszában megtámasztották, így pontosabb az irányítás.

A karon egy-egy gomb van a hüvelyk- és mutatóujjaknál, valamint kettő a kar tetején, a HAT switch társaságában. Ez utóbbiak elérése egy kissé kényelmetlen, különösen azért, mert a második tűzgomb - amihez a játékok általában a másodlagos fegyvert rendelik - van legfelül, így többször előfordulhat, hogy mellényúlunk, ami játék közben végzetes lehet. A HAT switch felülete bordás, ami kényelmessé teszi a használatát, különösen olyan helyzetben, amikor gyors mozdulattal kell irányítani, mert nem csúszik meg rajta az ember ujja.

Mint említettem, a joystick forgatása a ruddernek felel meg. Ezt a mozdulatot nagyban megkönnyíti a hüvelykujj támasza, valamint az alsó kéztámasz. Ezek segítenek benne, hogy ne csússzon meg a kéz az elfordítás közben.

A kar középső pozicionálása elég lágy, az auto-centering mindig rendesen berántja középre a kart. A mechanikája erőteljes, így jelentős erőt kell kifejteni ahhoz, hogy kimozdítsuk nyugalmi pozíciójából, és erőteljesen is ugrik vissza a középpontba. A ruddert is igen erőteljes mechanikával valósították meg, így ez dinamikusan visszaugrik középhelyzetébe, és nem lehet véletlenül elforgatni sem. Hiányoznak a joystickról a középpozíciót beállító tolókák, de ez nem véletlen, ugyanis a mechanikai megvalósítása olyan, hogy az kar mindig ugyanoda áll vissza.

A joystick funkcióinak teljes kihasználására Windows 95/98 alatt van lehetőség, ehhez szükség van a cég driverére is. DOS alatt hagyományos botkormányként használhatjuk.

A GenX 500-at minden szimulátor-kedvelőnek nyugodt szívvel merem ajánlani, elsősorban ugyanis ezeknél a játékoknál domborodik ki az erőssége. Természetesen minden más játék is jól játszható vele, megfelelő konfigurálás esetén különböző akciójátékokban is hasznunkra lehetnek a plusz tengelyek.

Javasolt végfelhasználói ára 5880 Ft+ÁFA.

 

További QuickShot joystickek

A fent taglalt egyik jelenlegi csúcsmodell mellett a QuickShot széles választékát kínálja az olcsóbb kategóriába tartozó botkormányoknak is. Három típust mutatunk most be, a Warrior 5-öt, az Avenger Pro-t és a Blackhawk-ot.

Mindhárom joystick kéttengelyes, kivéve az Avenger Pro-t, ami tartalmaz throttle szabályzót is. Kivétel nélkül mindegyik kétgombos és auto-centeringes (azaz elengedve a kart, beállnak a középső pozícióba). Ez utóbbi funkció a Warrior 5-nél egyébként kikapcsolható. A középső pozíció beállításához a hagyományos joystickeknél megszokott tolókát találhatunk mindkét tengelyhez. A Blackhawk kivételével mindegyik rendelkezik auto fire kapcsolóval, így megspórolják nekünk a tűzgomb nyomkodását egy nagyobb csatában.

Mivel ezen botkormányok kisebb és könnyebb talpazatúak, a stabilitás érdekében tapadókorongokat szereltek az aljára, mint ahogy ez a régi szép időkben is divat volt. (Ma a nagyobb modelleken már nem található tapadókorong, mivel azok mindkét kezet lekötik, így adva meg a stabilitást.)

Warrior 5

Ez egy viszonylag régebbi típus. A fogása kényelmes, a gombok elrendezése is jó, talán a kar egy kicsit nagy a talpához képest. Ennek a botkormánynak egy érdekes tulajdonsága, hogy ki lehet kapcsolni az auto-centeringet a két tengelyre külön-külön, így a kar teljesen szabaddá válik, persze így aztán nehéz megtalálni a középpontot. Az auto-centering nem húzza elég határozottan középre a kart, van egy kis holtjátéka, ha elengedjük nem mindig áll be középre. Hosszú játék során előfordult, hogy az auto-centering kapcsolója átváltott, ami kicsit zavaró volt. Ennek ellenére egy jó, strapabíró joystick a Warrior 5, mely több év használat után is remekül működik. (Javasolt végfelhasználói ára 2400 Ft+ÁFA)

Blackhawk

Ez egy kimondottan kisméretű joysick, de kialakításában ergonómikusabb a Warrior 5-nél. A karja kisebb, de kézbeillő és kellemes fogású, a talpa pedig ugyancsak kicsi, de ez egyáltalán nem megy a használhatóság rovására, a tapadókorongok ugyanis megfelelően rögzítik az asztalhoz. Az auto-centering pontosan beállítja a tengelyt középre, és elég erősen fogja, így egyáltalán nincs holtjátéka. Nagy előnye a kis helyigény. Aki olcsó és jól használható eszközt akar, annak ajánlom. (Javasolt végfelhasználói ára 1920 Ft+ÁFA)

Avenger Pro

A három közül a legkomolyabb joystick, ugyanis már throttle szabályzóval is rendelkezik. Mérete a két előző kar között van. Kialakítása egy kicsit szögletes, de minden kezelőszerv a helyén van, és a kar is kényelmes, kézbeillő. Ez a botkormány is apró és könnyű, ezért szükségesek rá a tapadókorongok, bár ha a throttle-t használjuk, amúgy sem tud elmozdulni az asztalon. A throttle megvalósítása egy forgógomb, amit balkézzel kényelmesen állíthatunk. A nulla helyzet jelölés hiányzik róla, de ez sokszor nem lényeges. A harmadik tengely használatához Windows 95/98 alatt a 3 tengely/2 gomb beállítást kell hozzá választani. Az Avenger Pro a maga kategóriájában olcsó és egy mégis sokoldalúan használható eszköz. Ez is minden játékhoz használható, de a throttle révén elsősorban szimulátorokhoz ajánlott. (Javasolt végfelhasználói ára 3000 Ft+ÁFA)

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!