Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

QuickShot GenX 500 és más joystickek

2000.02.13. 00:00 | szerző: JP | Kütyü+hardver

A QuickShot elsősorban joystickjeiről vált híressé, jó néhány évvel ezelőtt. Már a Commodore 64-hez is ők készítették az egyik legjobb joysticket (biztos van, aki emlékszik a klasszikus, piros talpú, mikrokapcsolós QuickShot II Turbora). A kezdetektől számítva több mint 42 millió eladott joystickkel büszkélkedhet a cég. Nemrég jelentek meg a piacon az új GenX sorozattal, mely két tagból áll. A GenX 500-as és GenX 700-as típusok mindegyike gondos formatervezés során nyerte el érdekes és kényelmes alakját. A kisebbik típus az 500-as, mely háromféle változatban készül: a normál verzió mellett ugyanis létezik balkezesek számára kialakított karú is, a harmadik típus pedig a normál gameport helyett USB-re csatlakozik. A GenX 700 annyiban különbözik kistestvérétől, hogy a balkéz részére egy újabb gombokat tartalmazó, és a throttle-t is tartalmazó, kézbesimuló részt alakítottak ki rajta. Először a GenX 500-at vesszük nagyító alá, majd pár olcsóbb joystickról is írunk, árbeli miheztartás végett pedig közöljük mindegyiknek a javasolt végfelhasználói árát (azaz azt az árat, melyen a boltok általában árusítják).

 

GenX 500

A GenX 500 egy négygombos joystick, mely a szokásos kettőn (X és Y) kívül további tengelyekkel rendelkezik. Az egyiket ezek közül a joy alján lévő kapcsolóval választhatjuk ki. Így választhatjuk a throttle kar használatát, mely egy újabb - analóg módon kezelt - szabadsági fokot ad a játékosnak, vagy a HAT switchet, azaz a nézőpont-változtató nyolcirányú kapcsolót. (E közül a kettő közül egyszerre csak az egyiket tudjuk használni) A joystick karja működik rudderként is, azaz a kart tengelye körül forgatva szabályozhatjuk a rotációs mozgást. (Azaz a szimulátorokban található rudder pedálokat helyettesíti a kar elforgatása.)

Külsejét tekintve a GenX 500 egy fém vázra szerelt sötét metálkék műanyag talpon áll (egyébként ugyanilyen fényes kék színű a kar is). A talpazaton a bal oldalon kapott helyet a throttle tolókája. Az egész joystick - de elsősorban a kar - ergonomikus kialakítású, azaz igyekeztek a tervezők úgy kialakítani a fogását, hogy minél jobban belesimuljon a kezünkbe. Ennek következtében viszont balkezesek számára nem éppen praktikus ez a joy, kivéve persze ha jobb kézzel szokták meg a joystick használatát. Akiknek ez esetleg nem menne (mármint a jobbkezes használat), azokra gondoltak a QuickShotnál a GenX 500L típussal, az ugyanis az 500-as tükörképe. A kar alján található kéztámasz a kar könnyebb mozgatását segíti. A kar felső részén a hüvelykujjnak van egy támaszték, a mutatóujj felöli részt pedig ugyancsak úgy alakították ki, hogy az maximálisan kényelmes legyen: az ujjat teljes hosszában megtámasztották, így pontosabb az irányítás.

A karon egy-egy gomb van a hüvelyk- és mutatóujjaknál, valamint kettő a kar tetején, a HAT switch társaságában. Ez utóbbiak elérése egy kissé kényelmetlen, különösen azért, mert a második tűzgomb - amihez a játékok általában a másodlagos fegyvert rendelik - van legfelül, így többször előfordulhat, hogy mellényúlunk, ami játék közben végzetes lehet. A HAT switch felülete bordás, ami kényelmessé teszi a használatát, különösen olyan helyzetben, amikor gyors mozdulattal kell irányítani, mert nem csúszik meg rajta az ember ujja.

Mint említettem, a joystick forgatása a ruddernek felel meg. Ezt a mozdulatot nagyban megkönnyíti a hüvelykujj támasza, valamint az alsó kéztámasz. Ezek segítenek benne, hogy ne csússzon meg a kéz az elfordítás közben.

A kar középső pozicionálása elég lágy, az auto-centering mindig rendesen berántja középre a kart. A mechanikája erőteljes, így jelentős erőt kell kifejteni ahhoz, hogy kimozdítsuk nyugalmi pozíciójából, és erőteljesen is ugrik vissza a középpontba. A ruddert is igen erőteljes mechanikával valósították meg, így ez dinamikusan visszaugrik középhelyzetébe, és nem lehet véletlenül elforgatni sem. Hiányoznak a joystickról a középpozíciót beállító tolókák, de ez nem véletlen, ugyanis a mechanikai megvalósítása olyan, hogy az kar mindig ugyanoda áll vissza.

A joystick funkcióinak teljes kihasználására Windows 95/98 alatt van lehetőség, ehhez szükség van a cég driverére is. DOS alatt hagyományos botkormányként használhatjuk.

A GenX 500-at minden szimulátor-kedvelőnek nyugodt szívvel merem ajánlani, elsősorban ugyanis ezeknél a játékoknál domborodik ki az erőssége. Természetesen minden más játék is jól játszható vele, megfelelő konfigurálás esetén különböző akciójátékokban is hasznunkra lehetnek a plusz tengelyek.

Javasolt végfelhasználói ára 5880 Ft+ÁFA.

 

További QuickShot joystickek

A fent taglalt egyik jelenlegi csúcsmodell mellett a QuickShot széles választékát kínálja az olcsóbb kategóriába tartozó botkormányoknak is. Három típust mutatunk most be, a Warrior 5-öt, az Avenger Pro-t és a Blackhawk-ot.

Mindhárom joystick kéttengelyes, kivéve az Avenger Pro-t, ami tartalmaz throttle szabályzót is. Kivétel nélkül mindegyik kétgombos és auto-centeringes (azaz elengedve a kart, beállnak a középső pozícióba). Ez utóbbi funkció a Warrior 5-nél egyébként kikapcsolható. A középső pozíció beállításához a hagyományos joystickeknél megszokott tolókát találhatunk mindkét tengelyhez. A Blackhawk kivételével mindegyik rendelkezik auto fire kapcsolóval, így megspórolják nekünk a tűzgomb nyomkodását egy nagyobb csatában.

Mivel ezen botkormányok kisebb és könnyebb talpazatúak, a stabilitás érdekében tapadókorongokat szereltek az aljára, mint ahogy ez a régi szép időkben is divat volt. (Ma a nagyobb modelleken már nem található tapadókorong, mivel azok mindkét kezet lekötik, így adva meg a stabilitást.)

Warrior 5

Ez egy viszonylag régebbi típus. A fogása kényelmes, a gombok elrendezése is jó, talán a kar egy kicsit nagy a talpához képest. Ennek a botkormánynak egy érdekes tulajdonsága, hogy ki lehet kapcsolni az auto-centeringet a két tengelyre külön-külön, így a kar teljesen szabaddá válik, persze így aztán nehéz megtalálni a középpontot. Az auto-centering nem húzza elég határozottan középre a kart, van egy kis holtjátéka, ha elengedjük nem mindig áll be középre. Hosszú játék során előfordult, hogy az auto-centering kapcsolója átváltott, ami kicsit zavaró volt. Ennek ellenére egy jó, strapabíró joystick a Warrior 5, mely több év használat után is remekül működik. (Javasolt végfelhasználói ára 2400 Ft+ÁFA)

Blackhawk

Ez egy kimondottan kisméretű joysick, de kialakításában ergonómikusabb a Warrior 5-nél. A karja kisebb, de kézbeillő és kellemes fogású, a talpa pedig ugyancsak kicsi, de ez egyáltalán nem megy a használhatóság rovására, a tapadókorongok ugyanis megfelelően rögzítik az asztalhoz. Az auto-centering pontosan beállítja a tengelyt középre, és elég erősen fogja, így egyáltalán nincs holtjátéka. Nagy előnye a kis helyigény. Aki olcsó és jól használható eszközt akar, annak ajánlom. (Javasolt végfelhasználói ára 1920 Ft+ÁFA)

Avenger Pro

A három közül a legkomolyabb joystick, ugyanis már throttle szabályzóval is rendelkezik. Mérete a két előző kar között van. Kialakítása egy kicsit szögletes, de minden kezelőszerv a helyén van, és a kar is kényelmes, kézbeillő. Ez a botkormány is apró és könnyű, ezért szükségesek rá a tapadókorongok, bár ha a throttle-t használjuk, amúgy sem tud elmozdulni az asztalon. A throttle megvalósítása egy forgógomb, amit balkézzel kényelmesen állíthatunk. A nulla helyzet jelölés hiányzik róla, de ez sokszor nem lényeges. A harmadik tengely használatához Windows 95/98 alatt a 3 tengely/2 gomb beállítást kell hozzá választani. Az Avenger Pro a maga kategóriájában olcsó és egy mégis sokoldalúan használható eszköz. Ez is minden játékhoz használható, de a throttle révén elsősorban szimulátorokhoz ajánlott. (Javasolt végfelhasználói ára 3000 Ft+ÁFA) ■

QuickShot GenX 500 és más joystickek

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.