Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Terratec Sound System DMX hangkártya

2000.02.13. 00:00 | szerző: JP | Kütyü+hardver

Egy újabb hangkártya a 3D zene és hangok világából. Érdekes konstrukció egy olyan cégtől, amely a stúdiótechnikában sem ismeretlen, és a PC-k ill. a PC-s játékok világába is betörni látszik. A DMX talán az SB Live! kategóriájához áll a legközelebb, mert ez nem csak játékokhoz használható eszköz. Amint egy stúdiótechnikában jártas cégtől elvárható, nem csak az egyre inkább terjedő 3D hang formátumok lejátszására tette alkalmassá a kártyát, hanem pluszként ellátta digitális ki/be menetekkel is. Ez sajnos a DMX árán is meglátszik, ami a dobozos SB Live! árával vetekszik (nettó 33.000 Ft körül kapható).

A kártya nagy előnye, hogy a ma játékoknál használatos 3D hangrendszereket nagy részét ismeri, így többek között a DirectSound3D, A3D, EAX API-kat. Azonban a DMX az egyik első a piacon a Sensaura hangrendszerét használó hangkártyák közül, amelynek nagy előnye, hogy fejhallgatón is képes tökéletes 3D hatást produkálni, a Sensaura akusztikai modellje alapján.

Ennek az eszköznek a megvalósítása számomra egy kissé szokatlan, ami talán a gyártóra vall. Egy kimondottan játékokhoz gyártott hangeszköz nem kell digitális ki/be meneteket tartalmazzon, de egy sampler kártya sem kell, hogy 3D hangrendszerrel rendelkezzen. A DMX-el a Terratec a hobby zenészeket célozza meg, akik az otthoni számítógépen akarnak zenét írni és játszani is, még megfizethető árú hangkeltővel.

A szoftverről: A mixer nem a megszokott, hanem tulajdonképpen a DMX vezérlőpultja, mert innen lehet minden paramétert beállítani, mind a Sensaurához, mind az A3D-hez, mind pedig a hangszóróbeállításhoz. Itt kaptak helyet a már megszokott mixeren kívül az effektek, és azok mellett a mély/magas kiemelő, és természetesen a digitális ki/be-menetek legkülönbözőbb paraméterei is.

A kártyához jár még egy sequencer program a Buzz, valamint a Mixman Studio, ha valaki DJ-ként szeretne otthon tevékenykedni, de annak, aki felvételek készítésére szeretné használni a gépét annak ott a WaveLab Lite. Ha csak szórakozni szeretnénk, használjuk a WinJey-t, ez a Terratec által készített program, egy nagyon kedves "mindent-lejátszó": a MIDI-től, a CD-n keresztül az MP3-ig mindenre használható.

Műszaki paramétereit tekintve ez a hangkártya a PCI buszon csatlakozik az alaplapra. A DMX SoundBlaster Pro, valamint MPU401 kompatibilis. Az audio rendszer a Canyon3D Engine. A WaveTable egység 64 hangú, de csatlakoztatható a kártyához külső WaveTable eszköz is, sőt más gyártók moduljaival is kompatibilis, pl.:Yamaha DB-50 XG, Roland SCD-10/15. MIDI-s felhasználáshoz létezik MPU401-es driver a kompatibilitás fenntartására, de a DMX WaveSynth használható MIDI ki/bemenetként pl sequencer programokhoz. A Game Port, mind analóg, mind digitális játékvezérlőket képes fogadni, sőt, a DMX támogatja a Saitek cég PCDash kontrollerét, ami használható a "DMX Control Panel" beállítására. A digitális ki/be-menet SPDIF szabványú jeleket képes fogadni ill küldeni, koaxiális, ill TOS Link szabványú optikai átvitellel, így lehet felvételeket készíteni DAT magnóról, vagy CD deck-ről, avagy a PC-n készült zenét ezeken tárolni. A hangkártyához csatlakoztatható FM rádió kiegészítő is, ami külön megvásárolható.

A DMX belső csatlakozói: 2 CD-ROM bemenet is található a kártyán, valamint még egy Auxiliary (AUX) meghajtó is -, mint pl.: video kártya, vagy DVD, vagy akár egy harmadik CD-ROM is - csatlakoztatható. A DMX-re ráköthető még egy belső modem audio ki/be-menete is, így a hangkártya mikrofon bemenete ill. a hangszórók segítségével telefonálni is lehet.

Mint azt említettem, a Sensaura technológia nagy erőssége a 3D hang, ami a Terratec kártyáján is tapasztalható volt. Mind két hangszóróval illetve fejhallgatóval, mind négy hangszóróval remek 3D hangzása volt a kártyának, a hozzá adott demo programokat kipróbálva, és a játékokkal való tesztelés során is. A hangminőség esetenként kicsit talán rosszabb volt, mint a Live!-nál, például az NFS Road Challenge-ben egy alagútban nem volt olyan erős a visszhang-effekt, de az összhatás jó volt.

Összefoglalóan a DMX a maga kategóriájában, mind ár/teljesítmény arányban, mind felépítettségében jó választásnak bizonyul azok számára, akik nem csak játszani szeretnének a számítógéppel, hanem hobby zenéléssel is foglalkoznak, bár aki szereti a jó 3D hangzást játékok közben, annak is megéri egy kicsit többet áldozni a hangeszközre. A kártya különlegességét leginkább a Sensaura hangrendszere adja, amellyel első a piacon. ■

Terratec Sound System DMX hangkártya

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló
HyperX Pulsefire FPS gamer egér HyperX Pulsefire FPS gamer egér
Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi  mousepad Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi mousepad
Nyugalom vihar idejére - hasznos tudnivalók a túlfeszültség elleni védelemről Nyugalom vihar idejére - hasznos tudnivalók a túlfeszültség elleni védelemről