25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Terratec Sound System DMX hangkártya

Írta: JP

Egy újabb hangkártya a 3D zene és hangok világából. Érdekes konstrukció egy olyan cégtől, amely a stúdiótechnikában sem ismeretlen, és a PC-k ill. a PC-s játékok világába is betörni látszik. A DMX talán az SB Live! kategóriájához áll a legközelebb, mert ez nem csak játékokhoz használható eszköz. Amint egy stúdiótechnikában jártas cégtől elvárható, nem csak az egyre inkább terjedő 3D hang formátumok lejátszására tette alkalmassá a kártyát, hanem pluszként ellátta digitális ki/be menetekkel is. Ez sajnos a DMX árán is meglátszik, ami a dobozos SB Live! árával vetekszik (nettó 33.000 Ft körül kapható).

A kártya nagy előnye, hogy a ma játékoknál használatos 3D hangrendszereket nagy részét ismeri, így többek között a DirectSound3D, A3D, EAX API-kat. Azonban a DMX az egyik első a piacon a Sensaura hangrendszerét használó hangkártyák közül, amelynek nagy előnye, hogy fejhallgatón is képes tökéletes 3D hatást produkálni, a Sensaura akusztikai modellje alapján.

Ennek az eszköznek a megvalósítása számomra egy kissé szokatlan, ami talán a gyártóra vall. Egy kimondottan játékokhoz gyártott hangeszköz nem kell digitális ki/be meneteket tartalmazzon, de egy sampler kártya sem kell, hogy 3D hangrendszerrel rendelkezzen. A DMX-el a Terratec a hobby zenészeket célozza meg, akik az otthoni számítógépen akarnak zenét írni és játszani is, még megfizethető árú hangkeltővel.

A szoftverről: A mixer nem a megszokott, hanem tulajdonképpen a DMX vezérlőpultja, mert innen lehet minden paramétert beállítani, mind a Sensaurához, mind az A3D-hez, mind pedig a hangszóróbeállításhoz. Itt kaptak helyet a már megszokott mixeren kívül az effektek, és azok mellett a mély/magas kiemelő, és természetesen a digitális ki/be-menetek legkülönbözőbb paraméterei is.

A kártyához jár még egy sequencer program a Buzz, valamint a Mixman Studio, ha valaki DJ-ként szeretne otthon tevékenykedni, de annak, aki felvételek készítésére szeretné használni a gépét annak ott a WaveLab Lite. Ha csak szórakozni szeretnénk, használjuk a WinJey-t, ez a Terratec által készített program, egy nagyon kedves "mindent-lejátszó": a MIDI-től, a CD-n keresztül az MP3-ig mindenre használható.

Műszaki paramétereit tekintve ez a hangkártya a PCI buszon csatlakozik az alaplapra. A DMX SoundBlaster Pro, valamint MPU401 kompatibilis. Az audio rendszer a Canyon3D Engine. A WaveTable egység 64 hangú, de csatlakoztatható a kártyához külső WaveTable eszköz is, sőt más gyártók moduljaival is kompatibilis, pl.:Yamaha DB-50 XG, Roland SCD-10/15. MIDI-s felhasználáshoz létezik MPU401-es driver a kompatibilitás fenntartására, de a DMX WaveSynth használható MIDI ki/bemenetként pl sequencer programokhoz. A Game Port, mind analóg, mind digitális játékvezérlőket képes fogadni, sőt, a DMX támogatja a Saitek cég PCDash kontrollerét, ami használható a "DMX Control Panel" beállítására. A digitális ki/be-menet SPDIF szabványú jeleket képes fogadni ill küldeni, koaxiális, ill TOS Link szabványú optikai átvitellel, így lehet felvételeket készíteni DAT magnóról, vagy CD deck-ről, avagy a PC-n készült zenét ezeken tárolni. A hangkártyához csatlakoztatható FM rádió kiegészítő is, ami külön megvásárolható.

A DMX belső csatlakozói: 2 CD-ROM bemenet is található a kártyán, valamint még egy Auxiliary (AUX) meghajtó is -, mint pl.: video kártya, vagy DVD, vagy akár egy harmadik CD-ROM is - csatlakoztatható. A DMX-re ráköthető még egy belső modem audio ki/be-menete is, így a hangkártya mikrofon bemenete ill. a hangszórók segítségével telefonálni is lehet.

Mint azt említettem, a Sensaura technológia nagy erőssége a 3D hang, ami a Terratec kártyáján is tapasztalható volt. Mind két hangszóróval illetve fejhallgatóval, mind négy hangszóróval remek 3D hangzása volt a kártyának, a hozzá adott demo programokat kipróbálva, és a játékokkal való tesztelés során is. A hangminőség esetenként kicsit talán rosszabb volt, mint a Live!-nál, például az NFS Road Challenge-ben egy alagútban nem volt olyan erős a visszhang-effekt, de az összhatás jó volt.

Összefoglalóan a DMX a maga kategóriájában, mind ár/teljesítmény arányban, mind felépítettségében jó választásnak bizonyul azok számára, akik nem csak játszani szeretnének a számítógéppel, hanem hobby zenéléssel is foglalkoznak, bár aki szereti a jó 3D hangzást játékok közben, annak is megéri egy kicsit többet áldozni a hangeszközre. A kártya különlegességét leginkább a Sensaura hangrendszere adja, amellyel első a piacon.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!