25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Év játéka 2000

Kiértékeltük az Év játéka szavazásra beérkezett szavazatokat.

Írta: Dino 25 hozzászólás

Az elmúlt hónapban valamivel több min két héten keresztül vártuk szavazataitokat a 2000-es év játékára. Közel ezren küldtetek be értékelhető voksot, melyek kiértékelése után az egyes kategóriákban az alábbi eredmények születtek. (Zárójelben a játék kiadója szerepel.)

Legjobb akciójáték
Soldier of Fortune (Activision) és No One Lives Forever (Electronic Arts)
A minimális szavazatkülönbség miatt megosztott első helyet kapott a Raven Software véres játéka, valamint az ugyancsak first-person, de történetében békésebb NOLF. A szavazatok kb. 20-20 százaléka lett ezé a két játéké. 10 százalékkal a harmadik helyre a Hitman: Codename 47 (Eidos) került.

Legjobb stratégiai játék
Command & Conquer: Red Alert 2 (Electronic Arts)
Az Electronic Arts nagyot aratott stratégiai játékok terén, a szavazatok 74 százaléka az ő kiadásukban megjelent játékokra érkezett. Elsöprő, 40%-os fölénnyel nyert a Westwood stratégiai játéka, melyet 21%-kal követett a The Sims, 13%-kal pedig a Shogun: Total War.

Legjobb RPG
Diablo II (Havas Interactive)
Az első helyet jelentős előnnyel, a szavazatok 40%-ának megszerzésével kapta meg a Blizzard játéka. A második helyre a BioWare ugyancsak igen szép játéka, a Baldur's Gate 2: The Shadow of Amn (Interplay) került, míg a harmadik helyet az ION Storm első igazán sikeres programja, a Deus Ex (Eidos) foglalta el.

Legjobb kalandjáték
Escape from Monkey Island (Activision)
Nem akartuk, hogy egy RPG elvegye az elmúlt év kalandjátékai elől egy összevont kategóriában az első helyet, így külön szavazást írtunk ki a hagyományos kalandjátékokra. A LucasArts Monkey Island sorozatának negyedik darabja méltán érdemelte meg a díjat, a szavazatok 46 százalékát kapva. Második a Stupid Invaders (Ubi Soft) lett, a harmadik helyet pedig a The Longest Journey (Empire) kapja.

Legjobb autóverseny
Colin McRae Rally 2.0 (Codemasters)
A Codemasters rally programjának előző része is nagy sikereket könyvelhetett el, annak ellenére, hogy két éve csak második helyen végzett a Need for Speed III után. Idén megfordult a sorrend, 24%-kal a Colin McRae Rally 2.0 lett az első, 22%-kal pedig a Need for Speed: Porsche 2000 (Electronic Arts) következik utána. A harmadik a magyar fejlesztésű Insane (Codemasters) lett.

Legjobb szimulátor
Microsoft Flight Simulator 2000 (Microsoft)
Igen vegyes és megosztott volt a szimulátorok mezőnye. Győztesként végül a Microsoft igen összetett repülőgép-szimulátora került ki, a szavazatok 22 százalékával. Egy másik Microsoft játék, a Starlancer űrszimulátor 18 százalékkal követi, míg a harmadik helyre a B-17 Flying Fortress 2 (Hasbro) és a Jane's USAF (Electronic Arts) került 15-15%-kal.

Legjobb sportjáték
FIFA 2001 (Electronic Arts)
Szinte már hagyománynak is tekinthető, hogy a sport kategóriát az EA Sports fociprogramja nyeri meg. Idén a szavazók 43 százaléka választotta ezt a programot. Második a Tony Hawk's Pro Skater 2 (Activision) lett 23%-ot szerezve, a harmadik helyet pedig egy jégkorong program, az NHL 2001 (Electronic Arts) kapta 20 százalékot elérve.

Év játéka 2000
Diablo II (Havas Interactive)
Két éve egy akciójáték, a Half-Life nyerte az év játéka címet, tavaly egy űrstratégia, az Imperium Galactica 2, idén egy újabb játékkategória, az RPG került a csúcsra, olyannyira, hogy az első két helyet egy-egy RPG játék foglalja el. A Blizzard Diablo II-jét (10%) a BioWare Baldur's Gate II-je követi a maga 6 százalékos szavazatarányával. Utánuk a No One Lives Forever és a Command & Conquer: Red Alert 2 ért még el 5 százalék feletti eredményt.


Úgy érezzük, több kategóriában is elég jó mezőny volt az elmúlt évben, a nyertesek pedig tényleg megérdemlik a kitüntető díjat. Ezúton is gratulálunk a fejlesztőknek és a kiadóknak, akiket személyesen is értesítünk a díjról. Köszönjük a rengeteg szavazatot, jövőre ismét szavazhattok majd a legjobb játékokról. Ugyan eddig még nem sok igazán kiemelkedő program jelent meg az idén, de még bőven van idő év végéig, és ne feledkezzünk meg arról, hogy rengeteg cég ígéri idénre új, sikerre számító játékait (pl. Black & White, Mafia, Fallout Tactics, Warcraft III).

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

hering
hering [4574]
Persze,Lacesz.
Lacesz
Lacesz [459]
De most már megértettük egymást nem hering?
hering
hering [4574]
Mondjuk az is igaz,hogy félreérthető volt a levél.
Lacesz
Lacesz [459]
Akkor bocs hering, félreértettlek:)
hering
hering [4574]
Lacesz:én azt írtam,hogy ha a két játék közül kéne választani,akkor a RA2.Amugy egyik se érdemelné meg az év játéka díjat.Talán saját kategóriájukon belül igen.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (25 db)