Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Rendezvények

E3 2000 beszámoló

2000.05.15. 00:00 | szerző: Dino | Rendezvények

Minden eddiginél nagyobb területen és látogatószámmal zajlott le az idei Electronic Entertainment Expo május 11-13. között. A mintegy 430 kiállító standjai összesen 51 ezer négyzetméter alapterületet foglaltak el ebben az évben, a látogatószám pedig 7000-rel volt több a tavalyinál, 62 ezren voltak kíváncsiak a bemutatott 2400 játékra.

E3 2000 beszámoló
A főbejárat

Ezúttal is három nagy és egy kisebb csarnok várta a látogatókat. A West Hallt szokás szerint a konzolos cégek - a Sony, a Nintendo és a Sega - uralták, annak kétharmadát elfoglalva. Nagy volt itt a nyüzsgés, hiszen ketten közülük igencsak törtetnek új konzoljukkal, a Sony a PlayStation 2-vel (európai és amerikai megjelenése október 26-án lesz, az USA-ban 299 dollárért, Nagy-Britanniában pedig 299 fontért lesz kapható), a Sega pedig a Dreamcasttal, de a Nintendo is egy új játékgépen dolgozik. PC-s tekintetben csak kevés cég volt ebben a pavilonban, többek között a Blue Byte, akik a Settlers, Battle Isle és Dragon's Lair sorozatok legújabb epizódjait mutatták be, valamint a 3DO, ahol különböző Might and Magic és Army Men játékokat lehetett látni.

A legnagyobb nyüzsgés ismét a South Hallban volt, ahol a hangzavartól alig lehetett beszélgetni, a tömegtől meg csak nagy nehézségek árán lehetett csak átjutni egyik standtól a másikig. Itt voltak az igazán nagy cégek, mint például az Activision, az Electronic Arts, az Eidos, a Take 2, a Havas Interactive, az Acclaim, az Infogrames és a Ubi Soft. Mindenütt sok-sok monitoron és kivetítőn lehetett látni a csillogó-villogó játékújdonságokat. Kategóriák tekintetében a legtöbb az akciójáték volt, de népszerűek voltak az akció-stratégiai keverékek illetve a hagyományos stratégiai stílus is.

E3 2000 beszámoló
A West Hall

Az Activisionnél feltűnően sok Star Trek újdonság volt, mellettük pedig bemutatták például a Quake III Arena engine-jére épülő új Wolfenstein játékot. Az Electronic Artsnál maga Peter Molyneux mutatta be a Black & White-ot, de itt volt a két új Westwood játék is, valamint az Unreal Tournament engine-re épülő Clive Barker's Undying és a stílusában valahol a The Sims és a SimCity között helyet foglaló Simsville. A Havasnál a Blizzard játékaira helyezték inkább a hangsúlyt, a Diablo II-ből például a második felvonást lehetett kipróbálni. Az Eidosnál megjelent az új, 16 éves Lara Croft modell, de bemutatták a Commandos 2-t, a Deus Exet és a Core Design új játékát, a Project Eden-t is. A Microsoft is rengeteg játékkal képviselte magát, mint például a MechWarrior 4, az Age of Empires II: The Conquerors Expansion kiegészítés, a Freelancer, a Loose Cannon és a Dungeon Siege. Még egy-két jelentősebb játékcímet illetve új bejelentést emelnék ki, az újdonságokról ugyanis cégenként külön cikkekben részletesen írunk az elkövetkező hetekben, naponta 1-2 cég termékeit bemutatva. Igen látványos volt a Bungie-nál a Halo, az Infogrames bemutatta az új Alone in the Dark epizódot, a Fox Interactive pedig a Buffy, a vámpírok réme sorozatból készít játékot. A Mattel Interactive (illetve valami más cég, amint megszületik a megállapodás a játékrészleg eladásáról) egy új Pool of Radiance játékot ad majd ki, emellett meg a Presto Studiosszal készítteti a Myst kalandjáték-sorozat harmadik részét, Exile címmel. Nem PC-s hír, de a bleem! csapat ezúttal Dreamcastra ír PlayStation emulátort, a Sony pedig ismét beperelte őket.

Egymást érték a standokon a különböző hírességek, megjelent Ice-T, Coolio, egy csomó pankrátor (három ring is volt a kiállítás területén), pár profi BMX-es illetve gördeszkás, színészek, Playboy sztárok, stb. A látogatók a folyosókon sétálva se unatkoztak, egymást érték a különböző játékokat népszerűsítő, vagy egyszerűen csak újságot osztogató, általában nem túlöltözött hölgyek. (A nap modellje rovatunkban naponta egy-egy fényképet teszünk közzé róluk.) Különösen sok ismert személyiség illetve modell volt a Gathering of Developers területén, akik a szomszédos parkolóban mutatták be a programjukat, folyamatos show mellett, esténként pedig még koncertek is voltak.

E3 2000 beszámoló
Nintendo

Hardver téren is volt pár újítás, a Microsoft egy stratégiai játékok irányításához kifejlesztett eszközt mutatott be. A Logitech többek között egy vibrációs gamepadet (mely a digipad mellett két analóg kart is tartalmaz), egy vadonatúj, az eddiginél jóval kisebb force feedbackes joysticket, valamint az új 4.1-es hangszóró-családját vitte ki. A Creative Labs standján természetesen SoundBlaster hangkártyákat, továbbá hangszórókat és MP3 játszókat lehetett látni, köztük egy 6 GB-os winchesterrel szerelt verziót is. A 3dfx a most már hamarosan boltokba kerülő Voodoo5 5500-at, az NVIDIA pedig a pár hete külföldön már kapható GeForce2 GTS-et mutatta be. Egyik se panaszkodhat teljesítmény tekintetében, azonban a Voodoo5 megjelenéséig még nem sokat lehet mondani arról, hogy melyik is a jobb. A Microsoftra visszatérve még el kell mondani, hogy bemutatták konzoljukat, az X-Boxot is, stílszerűen egy nagyméretű X-Box belsejében.

Az Interactive Achievement Award díjátadáson az Age of Empires II nyerte a legjobb PC-s játék díjat, a konzol kategóriában a Namtec Soul Calibur-je vitte a pálmát, míg az összesített Év játéka díjat a The Sims kapta. A Hall of Fame díjat idén a Final Fantasy készítője, Hironobu Sakaguchi nyerte, aki a tavalyi győztes Sid Meiertől vehette át az elismerést. További PC-s díjak:

E3 2000 beszámoló
Pankrátorok az Acclaim standon

Az év online játéka: EverQuest (Sony)
Az év akciójátéka: Half-Life: Opposing Force (Sierra)
Az év kaland/RPG játéka: Asheron's Call (Microsoft)
Az év szimulátora: Microsoft Flight Simulator 2000 Professional (Microsoft)
Az év sportjátéka: FIFA 2000 (EA)
Az év stratégiai játéka: Age of Empires II (Microsoft)

Röviden ennyi lenne a kiállítás összefoglalása, a három nap alatt annyi játékot láttunk, hogy így utólag elég nehéz mindre visszaemlékezni. Az idei E3 mindenképpen egy nagyszerű kiállítás volt, rengeteg újdonsággal és show-elemmel, a játékosok pedig megnyugodhatnak: sok jó játék fog még napvilágot látni, a kérdés persze csak az, hogy meddig kell várni egy-egy nagy durranásra. Ahogy azt már korábban is említettem, folyamatosan bővítjük beszámolónkat az egyes cégek újdonságait bemutatva egy-egy cikkben. ■

E3 2000 beszámolóE3 2000 beszámolóE3 2000 beszámolóE3 2000 beszámolóE3 2000 beszámoló

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló