Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Spider-Man

Pókembert irányíthatjuk izgalmas kalandjain keresztül ebben a nem túl szépre sikerült konzol-átiratban.

2001.10.20. 00:00 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

Egy újabb képregényhős került a számítógépek képernyőjére, ezúttal maga a Pókember, azaz eredeti angol nevén Spider-Man (civilben Peter Parker). Az Activision eredetileg PlayStationre adta ki a játékot, a PC-s változat ennek lett az egyenes átirata. Sajnos.

Spider-Man

A történet középpontjában természetesen Pókember áll, őt irányíthatjuk végig a játékon keresztül. Az intróból megismerhetjük az alapszituációt. Dr. Octavius (alias Dr. Octopus) előadást tart legújabb technológiai újításáról. Az előadás végén hirtelen megjelenik egy Spider-Man öltözetű illető és elrabolja a szerkezetet, csakhogy a közönségben ott van Peter Parker, tehát – legalábbis saját maga számára nyilvánvalóan – valaki visszaélt a Pókember jelmezével. A rendőrség számára azonban egyértelmű, hogy Pókembert kell üldözni, így azonnal bajba is kerülünk, New York felhőkarcolóin rohangálva menekülhetünk az ellenünk bevetett egységek és helikopterek elől, miközben mi magunk a valódi tettest üldözzük.

A játékot elindítva azonnal látszik, hogy konzol átirathoz van szerencsénk. A főképernyőn egy "Press Enter" felirat áll (a Start szót azért lecserélték), majd egy nem túl komplikált menübe kerülünk. Háromféle nehézségi fokozaton kezdhetünk neki a játéknak, és van egy gyerekeknek szánt mód is, melyben egyszerűen a pályákon bolyonghatunk.

Spider-Man

A játék elindulása után rögtön több negatív dologgal is szembesülünk. Az első legszembetűnőbb a grafika. Az átvezető videók minősége rettenetes, és a játékon belüli 3D engine se az igazi. A textúrák kidolgozottsága rettenetes, csak a főbb szereplők jelennek meg viszonylag normálisan. A városi jelenetekben – azaz a házak tetején ugrándozás során – igen kis távolság után már ködbe ütközik szemünk, ami bizony igen csúnya. Végül pedig ami a legrettenetesebb: a játék vezérlése egyszerűen katasztrofális. Lehet, hogy konzolon ez normális, de PC-s programok esetén sokkal kényelmesebb vezérlési módok léteznek, mint a négy kurzornyíl (vagy a gamepad, bár sajnos az se segít mindig a problémán, volt, hogy inkább a billentyűzetről irányítottam a játékot). Emellé pedig ráadásként egy pocsék kameravezérlést kapunk. Főhősünk rengetegszer kerül különböző tárgyak takarásába, és az állandó kameramozgás is igen idegesítő, hiszen ilyenkor általában az irányok is összekeverednek. Amikor Spider-Man mögé kerül a kamera, akkor a szereplő áttetszővé válik, de ettől még az irányítás nem sokat javul.

Pókemberünk rengeteg mozgásra képes. A rúgást és ütést kombinálva ellenségeink ellen hatásosan felléphetünk, emellett pedig segítségünkre szolgál a pókháló, melyet sokféle módon használhatunk. Egyrészt támadóink köré csavarva ideiglenesen megbéníthatjuk őket, de használhatjuk pajzsként, nagyobb ütéserő eléréséhez kesztyűt készíthetünk belőle, vagy pókháló-golyót lőhetünk mások sebzésére. Legfontosabb felhasználási területe a pókhálónak azonban nem a támadás, hanem a közlekedés. A házak közötti ugrálás ugyan kicsit furcsa, mert úgy tűnik, mintha egyszerűen az égben, a semmiben "akadna meg" a háló, és úgy lendülnénk át, de ezt a kis hibát el lehet nézni. Abszolút nem szerencsés azonban, hogy főhősünk állandóan fut, mivel ez a rossz irányítással együtt sokszor nehezíti meg a feladatunkat, főleg a keskeny részeken mászkálva a magasban.

Spider-Man

A játékban azonban a sok negatívum ellenére van valami, ami miatt az ember mégse tudja abbahagyni, ez pedig a történetben keresendő. Ez pedig többek között a pályák közötti átvezető jelenetekből bontakozik ki. Ráadásul akadnak sima – amúgy sajnos igen silány minőségű –, előre elkészített video jelenetek és a játék engine-jével bemutatott átvezető részek, melyeket sikerült jól kombinálni. Emellett még a szereplők beszélgetéseiből is megismerhetjük a történet részleteit, főhősünk pedig néha hangosan gondolkodik, így segítve a feladatok megoldását.

A pályákon előre haladva folyamatosan találkozunk újabb ellenfelekkel, időről-időre pedig egy-egy főgonosszal is összefutunk. A fő ellenségek legyőzése pedig korántsem olyan egyszerű, mint a többieké. Mindegyikük valami különleges helyszínen kerül elő, ahol a pálya adottságait kihasználva intézhetjük el őket. Pl. egy elektromos csapda oszlopai előtt ugrálva arra kell csalogatni a bikaként felénk futó gonoszt, aki szarvával belefúródik az oszlopba, és így sebződik. A helyszínek is változatosak, a toronyházak tetején való ugrálás mellett az épületekbe is bejutunk, és a föld alatti csatornarendszert is megjárjuk. Sok szereplővel találkozhatunk a képregényből, mind barátokkal, mind ellenségekkel. Előbbiek közül említhetjük például Black Catet vagy Daredevilt, utóbbiakból pedig Venom, Rhino és Doctor Octopus fogja a legtöbb bajt okozni.

Spider-Man

Sajnos a játékállás-mentés a konzolos megoldás maradt, azaz nem menthetünk akármikor. Egy-egy viszonylag nagyobb rész teljesítése után felajánlja a gép a mentés lehetőségét, melyre korlátozott pozíció áll rendelkezésre (ugyebár egy PlayStation memóriája nem vetekedhet egy winchesterrel...). Szerencsére a mentési pontok között több szakaszra van osztva a pálya, így egy meghalás esetén nem kell az egészet újrakezdeni.

Néhány extra érdekességgel is megtűzdelték még a programot. A pályákon egy-egy képregényt is találhatunk, melyeket a főmenüből nézegethetünk meg. Lehetőség nyílik a játékban felbukkanó szereplőkről is információt kapni, ilyenkor 3D-ben megmutatják őket, és zoomolhatunk vagy forgathatjuk a szereplőt.

Spider-Man

A Spider-Man alapjában egy élvezetes játék lenne, ha az irányítással és a kameramozgással nem rontották volna el a játszhatóságot. A zene jó, a grafika közepes, a történet viszont magával ragadó, így jó néhány izgalmas órát okozhat azoknak, akik túl tudják tenni magukat az irányítási nehézségeken, és azon, hogy amiatt kell többször újrakezdeni egy-egy pályát. ■

értékelés

Spider-Man

Pozitívumok
  • Érdekes történet
Negatívumok
  • Gyenge konzol átirat
  • Színvonaltalan grafika
  • Pocsék irányítás
6,5
grafika 5
hangok 7
játszhatóság 5
hangulat 8
Spider-ManSpider-ManSpider-ManSpider-ManSpider-ManSpider-Man
Spider-Man
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Spider-Man

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló