25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech Cordless Desktop Optical és Cordless Desktop iTouch

Két új drótnélküli egér-billentyűzet párossal bővült a Logitech amúgy se kicsiny kínálata.

Írta: Dino

A Logitech fejlesztői folyamatosan újításokon törik a fejüket billentyűzetek terén is. Ezen törekvésük eredményeként az elmúlt hónapban két újabb termékkel bővült Desktop sorozatuk. Ezen termékcsoportba az egy billentyűzetből és egy egérből álló csomagok tartoznak, a legújabbak pedig már mind Cordless, azaz drótnélküli termékek. A cikkben bemutatásra kerülő két modell a Cordless Desktop Optical és a Cordless Desktop iTouch nevet viseli.

Kezdjük a kisebbik verzióval, a Cordless Desktop iTouch-csal. Az eddigi iTouch billentyűzetek nagyjából 10 extra gombbal rendelkeztek, melyekre különböző funkciókat lehetett beállítani. Az új típus nem kevesebb, mint 18 plusz gombot tartalmaz. A középső rész a multimédiáé, a médiajátszót indító gomb mellett play, stop, előre- ill. hátralépés, valamint elnémítás és hangerőállítás gombok vannak. A jobb és bal oldali területen lévő gombokat előre feliratozták, találhatunk pl. Community vagy Shopping feliratúakat, melyekre tetszőlegesen állíthatjuk be, hogy egy weboldal töltődjön, vagy egy program induljon el. Persze érdemes valami logikusan kapcsolódó dolgot hozzárendelni mindenhez, mert úgy egyszerűbb megjegyezni a funkciókat: a Community például kedvenc fórumunknak nagyszerű, a Search pedig keresőoldalunk betöltésére. Extra gomb még a bal oldalon, az Escape mellett kissé süllyesztve található gomb, mely a Start menü Leállítás funkcióját hívja elő. A csomagban lévő rágcsáló a Cordless Mouse, egy hosszúkás, elég keskeny típus. Két gomb van rajta, köztük meg egy megfelelő erősségű, racsnis görgőgomb.

Térjünk most át a sokkal érdekesebb Cordless Desktop Optical-re! Már első ránézésre kitűnik, hogy valami nagyon exkluzív eszközhöz van szerencsénk, ugyanis nem a megszokott „számítógép-szürke” árnyalatokban pompázik, hanem fekete és ezüst színű műanyagból rakták össze. A felső részen megtaláljuk mindazon gombokat, melyeket az iTouch esetében már felsoroltam, annyi különbséggel, hogy a hangerőszabályzó nem egy +/- gombpár, hanem egy kerek tárcsa, mely sokkal kényelmesebb és gyorsabb szabályzást teszt lehetővé. Ami pedig igazán különleges, az a bal kézre lévő, iNav-nak elkeresztelt kis ovális rész, melyen két kisebb gomb és egy, az egerekről ismerős görgő foglal helyet. Az egyik gomb a Go elnevezést kapta, megnyomásakor pedig egy kis ablak ugrik be, ahova egy webcímet beírva azonnal böngészőnkbe kerülünk. A másik szintén böngészés során használható és a Vissza gomb szerepét tölti be. A görgő nyolc különböző feladat ellátására állítható be, ráadásul a funkciót akármikor megváltoztathatjuk, a konfigurációs program betöltése nélkül, a görgő benyomásával. A lehetőségek pedig a következők: böngészés a kedvencek, kép- illetve zenefile-jaink között, hangerőszabályzó, a szerkesztés menük három legtöbbet használt funkciója (kivágás, másolás, beillesztés), váltás a futó alkalmazások között (ld. Alt+Tab), zoom, valamint a függőleges görgetés. Ezek némelyike mondjuk tipikusan nem olyan, amit praktikus görgővel kezelni, de biztos, hogy mindenki talál olyan funkciót, ami jól jön a Windows használata során. Bennem személy szerint a lustaság győzött, és beállítottam a függőleges görgetést, így még az egérig se kell néha elnyúlnom, ha gépelés közben kell görgetni :-)

A Cordless Desktop Optical csomagban az elnevezés harmadik szava az egérre utal, ugyanis abból is a csúcsmodell került a dobozba, a Cordless MouseMan Optical. Erről már korábban beszámoltunk egy cikkben, az optikai érzékelős drótnélküli egérről van szó, melyen három gomb és egy görgőgomb található. Akit részletesebben érdekel ez az egér, az olvassa el korábbi cikkünket.

A különbségek után nézzük, milyen közös jellemzői vannak a két új billentyűzetnek. Az első és legfontosabb az újszerű kialakítás. A tervezők egy igen lapos formájú billentyűzetet álmodtak ugyanis meg, ami ergonómia tekintetében is jobb a sok gépelés során. A legalsó gombsor lekerekített pereme is sokat javít a használaton. A kényelmet növeli még a csuklótámasz, melyet ha akarunk, felrakhatunk a billentyűzetre. Elsőre meglepetést okozhat, hogy az Escape bal széle nem esik egybe a többi billentyű bal oldalának vonalával, főleg, ha vakon szoktunk abba az irányba nyúlni, mivel könnyen a Leállítás funkciógombját nyomhatjuk le. Rövid használat után azonban már erre se kell odafigyelni.

A Cordless Desktopok üzembe helyezése teljesen egyszerű volt, a vevőt a billentyűzet és az egér egy-egy PS/2 csatlakozóján keresztül, vagy együtt egyetlen USB csatlakozón keresztül köthetjük a gépre, majd az iTouch és MouseWare szoftverek legújabb változatainak telepítése után teljes funkcionalitásában használhatjuk az új eszközöket, azok minden extra szolgáltatását tetszőlegesen konfigurálva. Az eszközök és a vevők közötti kapcsolat megteremtéséhez mindegyik vezérlőn meg kell nyomnunk egy connect feliratú gombot a kapcsolódáshoz, de ezt elég az installáláskor, normál esetben innentől kezdve már nem kell ezzel törődnünk. A billentyűzetekről hiányzó lámpákat a meghajtóprogram pótolja, a taskbar jobb oldalán helyezve el a NumLock és egyéb kijelzőket.

Technikai újdonságként a Logitech szakemberei a rádiós megoldás biztonságosságán fejlesztettek. Amennyiben valamilyen oknál fogva nem bízunk meg a rádiós átvitel biztonságában, tehát például attól tartunk, hogy bárki „lehallgathatja”, mit is kommunikál billentyűzetünk a számítógéppel, pár gombnyomással átléphetünk a speciális és egyedi kódolást használó adatátvitelre.

A doboz felirata szerint a billentyűzetben az elemek (4 db normál ceruzaelem) hat hónapig bírják, az optikai egér kb. fele ennyi ideig éldegél el a két AAA mini-ceruzaelemével. Ezeket az adatokat mondjuk nem volt alkalmunk ellenőrizni, így azt se tudni, mennyire aktív használat mellett állapították meg ezeket az adatokat.

Az új széria billentyűzetei igen kényelmesek, a billentyűk keménysége optimálisnak mondható, a rengeteg extra gomb pedig tényleg jelentősen megkönnyíti a számítógép kezelését. Noha elsőre nem is gondolja az ember, hogy mennyire praktikusak ezek, pár nap használat után már hiányolná a meglétüket. Megfelelő beállításokkal több gomb lenyomását vagy az egér hosszas mozgatását spórolhatjuk meg.

A két drótnélküli billentyűzet keresztezéséből és „kábelesítéséből” egy harmadik újdonság is a boltokba került, mégpedig az Internet Navigator Keyboard. Ezen a Cordless Desktop iTouch billentyűzetének összes gombja, valamint a másik típus iNav vezérlőrésze is megtalálható, és egér nélkül kapható, bruttó 10.000 Ft-os áron. A Cordless Desktop iTouch ára bruttó 27.000 Ft, a Cordless Desktop Optical pedig 39.000 Ft-ba kerül. Mindegyik billentyűzetnek jelenleg az angol kiosztású változata érhető el, de az Internet Navigator Keyboard és a Cordless Desktop Optical év végére magyar változatban is kapható lesz. A garancia mindegyik termékre 5 év.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Cordless Desktop iTouch
  • Cordless Desktop Optical
  • Zero Degree Tilt - Lapos billentyűkialakítás
  • A rádióvevő
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!