Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

FIFA 2002

Sajnos az EA focisorozatának folytatódik lassú hanyatlása.

2001.12.05. 00:00 | szerző: JOKER | Ismertető/teszt

Az Electronic Arts lassan már olyan, mint a magyar labdarúgás. Ma már csak az emlékeiből él. Egykor magas színvonalú szintet képviselt, mára pedig mindenki tudja hová süllyedt. Sajnos a FIFA sorozat is évről-évre egyre rosszabb, pedig nemrég még a csúcsokat döngették, napjainkra azonban a régi dicsőség fénye, szürkén pislákoló mécsvilággá szelídült.

FIFA 2002

Amikor nekikezdtem a cikkírásnak, elővettem a tavalyi FIFA 2001 írásomat, és arra döbbentem rá, hogy tulajdonképpen szinte változatlanul újra meg lehetne jelentetni. Az abban leírt negatívumok és csekély pozitívumok egytől-egyig megmaradtak az újabb változatban is. Azért, ha az EA nem is, én megpróbálok valami új ötlettel előállni, bár ez a játék ismeretében meglehetősen nehéz vállalkozásnak ígérkezik. Kezdem a negatívumokkal, majd folytatom azokkal a dolgokkal, amik rosszul sikerültek és végül a nem tetsző momentumokkal fejezném be.

Azért, hogy valami pozitívumot is említsek, a játék grafikai megjelenése alaposan megváltozott. Sokkal kidolgozottabb, szebb lett. A játékosok, a stadionok részletesebben lettek megrajzolva, most már inkább rá lehet ismerni egy-egy híresebb focista fizimiskájára. Végre változatosabb lett minden csapattag arca, nem egyforma klónozott emberrel kell a győzelmet kivívni, akiket csak a mezszám különbözetett meg egymástól. Viszont ami rosszabb lett: a stadionok szinte mindegyike ugyanúgy néz ki, eltűnt a sokszínűségük, az olasz, orosz, magyar aréna szinte ugyanúgy néz ki.

FIFA 2002

A játék áttekinthetőbbé vált, mivel sokféle kameraállás közül választhatunk és több élvezhető is akad közöttük, ellentétben a korábbiakkal. A közönség is élőbbé vált a grafikai felújításnak köszönhetően, hullámoznak, ugrálnak, nem csak színes massza már a háttérben. Végre a csapatok összeállítása is már a valóságos és főleg az aktuális neveket tartalmazza. Nem csoda, hiszen tudomásom szerint az EA komoly pénzt áldozott a játékosállomány valós névlistájának használati jogáért. Sajnos azonban ezekkel a külsőségekkel ki is merült a fejlesztők újítási tárháza. Maga a játék szinte ugyanolyan maradt, mint volt, az összes hibával egyetemben.

Mai napig nem értem például, hogy a saját játékosom a félkör közepéből vajon miért ollózza hátra a kapusomnak a labdát, amikor csak előre szerettem volna ívelni a csatárnak. Ez már évek óta változatlanul így van, minden verzióban. Ugyancsak ilyen, az is, hogy a magyar zászló színe fehér-piros-fehér, a legtöbb nemzeté bezzeg színhelyes.

FIFA 2002

Sokszor az volt az érzésem, hogy az alapokhoz abszolút nem is nyúltak már évek óta, csak a külcsínt csiszolgatták. Erre utal a fenti és még sok más hibának a megléte is. A bíró most is a legkisebb vétségért is piros lapokat oszt ki azonnal. Már be se mertem csúszni a támadónak, mert szinte mindig kiállítás volt a jutalom érte.

Viszont a gép keményebb ellenfél most már, mint korábban. Nem lehet gólok tucatjaival kitömni most már az albánokat sem. Hajszálpontos passzokkal, hosszú szöktetésekkel pillanatok alatt a kapum előtt teremtek az ellenfél játékosai és tesztelték a kapus reflexeit. Szerencsére sokszor pontatlanul céloz a gép, de ez igaz akkor is, amikor én kerülök helyzetbe. Nem egyszer volt olyan, hogy a kapust, védőt kicselezve ott álltam a kaputól 3 méterre és egyszerűen mellégurította a labdát, pedig a hálóba céloztam. Régen azért ilyenkor biztos betaláltak a játékosok. Ezt a részt biztos valamilyen tornából felmentett programozó csinálta, mert ennyire nem lehet béna valaki, még egy futballista sem.

FIFA 2002

Nem lehet már egy játékossal végigcselezni az egész pályát, rá vagyunk kényszerítve az összjátékra. Újdonság az irányításban, hogy most már a lövések, passzok erejét is szabályozhatjuk, illetve csavarásokat is tehetünk bele. Ez sokszor visszaüt, mert vagy túlságosan gyenge lesz a lövés, vagy olyan erős a passz, hogy robogóval sem érné utol szegény csatárom a labdát.

A kommentátorok hasonlóak a tavalyihoz, sem rosszabbak, sem jobbak nem lettek. Szívesen vettem volna, ha az NHL-hez hasonlóan kicsit színesebb, poénosabb szövegeket hallhatnánk a meccsek alatt. Ez növelhetné a játék hangulatát, ami többek között ezért is kissé laposra sikeredett, mint ahogy az egész játék.

FIFA 2002

Az egyebekben nem változott semmi szinte, ugyanúgy lehet játszani nemzeti bajnokságokat, kupaküzdelmekben is részt vehetünk, illetve világbajnokságot nyerhetünk. Kimaradt viszont a kapura lövések, büntetőrúgások gyakorlásának lehetősége, helyette szimpla barátságos meccseken szerezhetjük meg ezekhez a kellő rutint. Lehet az interneten is nyomulni, de ezt nem is lehet erényként említeni, hiszen a mai játékokban már szinte alapkövetelmény.

Bár most is - mint minden évben - azt vártam, hogy csak jobb lesz a FIFA, mint tavaly, de megint csak a csalódás maradt számomra. Valamikor a FIFA sorozat is az EA büszke zászlóshajói közé tartozott, mára már csak szerény kis halászbárka maradt belőle. Jó lenne, ha összeszednék magukat egy kicsit, mert ha így folytatják, jövőre lehet, hogy csak hajóroncsként látjuk viszont. ■

értékelés

FIFA 2002

Pozitívumok
  • Részletesebb, szebb grafika
  • Kissé nehezebb, de ez által életszerűbb irányítás
Negatívumok
  • Sok korábbi régi hiba, néhány újjal kiegészítve
  • Nincs igazán hangulata
7,0
grafika 8
hangok 7
játszhatóság 7
hangulat 6
FIFA 2002FIFA 2002FIFA 2002FIFA 2002FIFA 2002
FIFA 2002
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
FIFA 2002

hozzászólások (38)

best
best 2002.03.25. 06:40
most mért ne???????????
WorldCup2002
WorldCup2002 2002.05.17. 21:05
Cső!
Nagy figy nagyokosok. Az EA Sports uj járékai a Fifa 2002 és a World Cup 2002 marhajóra sikerült! Az egy dolog, hogy nektek semmi sem jó deh ha megnézed és összehasonlítod a fifa 99-el a fifa 2002-t akkor inkább a fifa 2002 kell.
Alaból igénylik a 3d-t. Nekem mind a kettő játék megvan és egy p4 2ghz-s gépen 324mb ram-on jól mennek egy geforce 4 mx-el. A world cup 2002-ben még nemtaláltam bug-ot deh a fifa 2002 azért jobb mert ott csapatokkal is lehetünk és nemcsak válogatottal. Nah aki még mindíg szidja az EA Sports-ot az egy anyg s*gg. Nemtudok mitmonandni csak annyit: ,,CSINÁLJ JOBBAT HA TUDSZ ÉS MAJD CSAK UTÁNNA SZIDD!!!" Amúgyis elég jól sikerült. A játékmenet lassabb lett és így olyasmi mint egy igazi focimeccs, azonkívül a World Cup 2002-ben lehet tüzeslabdát lőni ha a d-t nyomvatartod és vhogy nyomkodod a w-t. Khirály. Nekem csak 1 dolog nemtetszik... Hogy a kapus szinte semmit nemtud védeni. :( És van még egy bug. A labdát szinte csak egyenesen tudod elrúgni. Vagyha tüzes labdát lősz akkor csavarja. Deh ált. alapból megcsavarja rúgáskor a labdát. És még 1 bug. Szabadrúgáskor nemlehet csavarni a labdát.
Deh ezt tom miért ilyen végülis khirály.
A piros nyilat ráirányítod a kapura közepes magosságon és teljes erővel ellövöd. Ált a world cup 2002-ben nekem úgy megcsavarja a labdát, a játékos, hogy olyan nagy gólt lő, hogy azcsak na. Nah többet nemírok mertmár túl hosszú lenne.


Tigi(Fifa rajongó | World Cup 2002 RuLeZZZ |)
JOKER
JOKER 2002.05.19. 09:33
Azért ezt a kis irományodat ne mutasd meg a magyar tanárodnak, csak ha már ki van készítve az újraélesztéshez minden eszköz.
Ennyi helyesírási hibát utoljára Fülig Jimmy vétett, de ő legalább humoros volt.
Amúgy meg már eléggé kiveséztük ezt a témát,hogy kinek mi tetszik és mi nem a FIFA-ban. Akinek más a véleménye azt is tiszteletben kell tartani és nem pedig mocskolódni. Bár én még eddig nem tudtam megfejteni, hogy aki egy "anyg s*gg" az mit jelent, de biztos nem születésnapi jókivánság.
hill
hill 2002.10.31. 14:31
hmhm
olvasgattam itt fifás cikkeket és látom a 2002 7 pontot kapott.
Közbe mellete ott virít az Év játéka logó
hogy is van ez?:)
arkansas
arkansas 2005.10.31. 19:10
mi a gépigénye egyébként?
a game röl ez a véleményem::-O
ajánlott olvasnivaló