25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Microsoft Office Keyboard

Rengeteg újítás egyetlen billentyűzetben, sajnos a kényelmes használat rovására.

Írta: Dino

Ahogy az egerek terén is, az új billentyűzetek tervezésekor is igyekeznek a designerek mindig valami újjal előállni. Az ilyen újítások aztán vagy hasznosnak, vagy inkább zavarónak bizonyulnak Az új funkciók ugyanis sok esetben gyorsítják a munkát, de néha ezekért kompromisszumokra kell hajlamosnak lennünk. Így van ez a Microsoft új drótos billentyűzete esetében is.

A Microsoft Office Keyboardra nézve egyből látszik, hogy nem egy hagyományos billentyűzetről van szó. Első szembetűnő újítás a klaviatúrával egybeépített szürke színű csuklótámasz, mely balról is megtoldja a billentyűzetet. Ezen a bal oldali részen egy nagyméretű görgő és hét gomb kapott helyet. A következő szembeötlő változás, hogy az F gombok nem a megszokott négyes csoportosításban, hanem hármasával találhatók a billentyűzeten, ráadásul a tetejükön különböző feliratok láthatók, az F1-F12 számozás pedig csak az oldalukra kerültek. Ennek oka az, hogy az F gombok teljesen új funkciókat kaptak, melyekről a normál F gombokra egy külön váltógombbal kapcsolhatunk át. Ezekre a funkciókra később még visszatérek. Harmadik meglepő dolog a kurzor feletti billentyűcsoport (Insert, Home, Page Up, és ezek párjai) nem vízszintes, hanem függőleges formációban terülnek el, ráadásul az Insert kimaradt, és helyette a Delete dupla méretű lett. Felettük nem a PrintScreen, stb. gombok vannak, hanem egy Undo és egy Redo funkciójú billentyű. A numerikus billentyűzet felett négy további gomb van, egy egyenlőségjel, két zárójel és egy backspace (a képletek beírásakor használt főbb karakterek a számok mellett), melyek másodlagos funkciója az Insert, valamint az előbb hiányolt PrintScreen és társai. De ezzel még nem ért véget az újítások sora, mivel a ma divatos multimédia billentyűzetekhez hasonlóan a felső részen további 13 gombot találhatunk. Az első a már említett F funkcióváltó, a többi pedig különböző alkalmazások elindítására vagy egyéb funkciókra programozható gomb.

Az Office Keyboard legnagyszerűbb része (és egyben a leghasználhatóbb újítása) a bal oldalon lévő, Single Touch Padnek keresztelt rész. A jó széles, kényelmesen elérhető és akár két ujjal is használható görgőt értelemszerűen a függőleges (vagy egyes helyzetekben vízszintes) görgetésre használhatjuk. Ez a görgő ráadásul az egerekével ellentétben nem olyan erős racsnis, így egy gyors megpörgetéssel akár oldalakat is ugorhatunk a dokumentumban. A görgő fölött lévő két gomb a böngésző Vissza és Előre gombjai, alatta a Cut/Copy/Paste hármas, végül egy kétállású kapcsoló formájában az Alt-Tab kombinációt helyettesítő alkalmazásváltó gombok helyezkednek el. Ezek – miután megjegyeztük, melyik funkció hol van – mind sokat segítenek a rendszeres használat során.

A csuklótámasz igazából lehetett volna valamivel nagyobb, vagy legalábbis kevésbé lejtős, de így se rossz, igaz, aki valamiért nagyon nem szereti ezt a kényelemnövelő dolgot, az nem szedheti le. A billentyűk hagyományos méretűek, kivéve a legalsó sort, melyeket kicsit nagyobbra vettek, és az alsó részüket lefelé kerekítették. A billentyűk az átlagosnál keményebbek lenyomás szempontjából, használatuk kényelmes.

Ahogy már említettem, az F gombok hármasával kerültek elhelyezésre, mely megnehezíti a hozzászokást a billentyűzethez. Ráadásul alaphelyzetben nem is a megszokott funkciójukkal üzemelnek. Az első csoportba elsődlegesen Office parancsok kerültek: Help, Office Home (az Office honlapja) és Task Pane (Office XP-beli Munkaablak), a másodikba fileműveletek: a New, Open, Close, a harmadikba a levelezést könnyítő dolgok: Reply, Forward, Send, végül a negyedikbe ismét elsődlegesen Office célú funkciók: Spell, Save és Print. Természetesen ha valakinek ez nem tetszik, bármelyik gombot átprogramozhatja a driver segítségével. Furcsa, hogy az F Lock alapból kikapcsolt állapotban indul, azaz alaphelyzetben ezeket az extra funkciókat érhetjük el az F gombok segítségével. Az F billentyűk mellett található Undo és Redo gombok értelemszerűen csak az alkalmazásokban élnek, melyekben van ilyen lehetőség.

A Home, Insert stb. gombok összekavarása teljesen érthetetlen és nagyon idegesítő. A Microsoft azt a szlogent írta a dobozra, hogy „Designed for the way you really work” vagyis szabad fordításban „A te valódi munkastílusodhoz tervezve”. Márpedig én, és velem együtt az emberek nagy része nem ilyen billentyűkiosztással szokott dolgozni. Ez azért különösen rossz, mert ha sikerül nagy nehezen átszoknunk erre a billentyűzetre, és utána máshol gépelünk, akkor ott leszünk igazán bajban. Tehát ha például otthonra veszünk egy Office Keyboard-ot és hozzászokunk, a munkahelyünkön viszont hagyományos billentyűzetünk van, akkor bizony igen nagy a valószínűsége, hogy mindig szidni fogjuk az aktuális kiosztást. (Bár lehet, hogy pont az a célja ezzel a Microsoftnak, hogy az emberek mindenhova ilyen billentyűzetet vegyenek, ahol számítógépet használnak :-)

Másik igen idegesítő dolog ezzel a kiosztással kapcsolatban, hogy a megnövelt Delete billentyű kiszorította az Insertet abból a csoportból, és attól függően változó helyre került, hogy éppen milyen állapotban van az F Lock és a Num Lock. (Ráadásul a Num Lock is csak akkor váltja ki a megszokott hatást, ha az F Lock be van kapcsolva.) Ez egy érthetetlen dolog, szerintem nyugodtan hagyhatták volna az Insertet a helyén.

A felső sor gombjai alaphelyzetben a következő funkciót töltik be: Wod, Excel, web böngésző, levelezőprogram indítása, naptár, file-ok (Sajátgép), számológép, hang elnémítása, hangerő növelése és csökkentése, kijelentkezés és alvó üzemmód.

A billentyűzethez egy CD-n kapjuk az IntelliType Pro 2.0 programot, mely az extra funkciók kihasználásához szükséges. Ennek segítségével az összes plusz billentyűt és kétfunkciós gombot úgy állíthatjuk be, ahogy nekünk tetszik, vagy egy listáról kiválasztva a funkciót, vagy megadva a billentyűkombinációt. A billentyűzetet USB vagy PS/2 porton köthetjük rá a gépre, és igen hosszú, két méteres kábel tartozik hozzá.

Az Office Keyboard egy olyan billentyűzet lett, melynek fejlesztői érdekes ötleteket valósítottak meg, azonban nem vették figyelembe, hogy igen sok figyelmet kíván, hogy valaki ezekhez hozzászokjon. A szabványos kiosztástól való eltérés nem volt egy jó döntés, ez igencsak a használhatóság rovására ment. A görgős rész viszont igen jól sikerült, és megfelelő programozás után a multimédia gombok is sokat segítenek munkánk gyorsításában. A billentyűzet ára nettó 15.300 Ft.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Microsoft Office Keyboard
  • Microsoft Office Keyboard
  • Microsoft Office Keyboard
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!