Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

DroidArena

Egy böngészőben játszható internetes játékot készített egy magyar csapat.

2002.02.10. 00:00 | szerző: harkov | Ismertető/teszt

Az utóbbi pár évben az internet rohamos elterjedésének köszönhetően az online játékpiac a kísérleti stádiumból kinőtte magát, és ugyancsak ígéretes jövő előtt áll. Ma már szinte minden stílus képviselteti magát az internetre kihegyezett játékok között, és bizony játékos táboruk mérete miatt sem szégyenkezhetnek.

DroidArena

Itt most egy újabb online játékot mutatunk be röviden, amely a magyar Digital Adrenaline Injections cég fejlesztése, és szintén nagy "rajongótábort" tudhat magáénak. Talán egy kicsit megkésve kerül sor a bemutatásra, hiszen maga a játék 2001 derekán indult DroidArena néven (a www.droidarena.com címen), és immáron több mint 30000 regisztrált játékossal büszkélkedhet világszerte, így valószínűleg hazánkban is jó páran küzdenek már hónapok óta a virtuális arénákban.

A DroidArena egy böngészőn keresztül játszható online stratégiai játék, melyben a cél, hogy cégekbe (vagyis klánokba :) tömörülve egyre jobb robotokat kifejlesszünk ki és minél több küzdelemből kerüljünk ki győztesen. Minden játékos rendelkezik egy bázissal, amely egy hatalmas (20000x20000 egységnyi) virtuális táblán helyezkedik el. Itt kell megszervezni a bázison folyó építkezéseket, gyártást, a kutató-fejlesztő munkát, a piaci tranzakciókat és a kémkedést. Mivel a stratégiai játékok kedvelői számára ezek ismerős elemek, ezért csak rövid összefoglalásuk következik.

A játék körökre van osztva, egy kör 50 percig tart, amelyet a feldolgozási fázis követ. A tervezgetés során három erőforrással kell gazdálkodnunk: pénz, kutatási kapacitás és gyártási kapacitás. Ezek előteremtéséhez két lehetőség közül választhatunk. Vagy a bázis környékén teszünk kisebb-nagyobb kirándulásokat robotunkkal abban a reményben, hátha rábukkanunk egy lelőhelyre, vagy a megfelelő épületeket felépítve várunk addig, amíg a kívánt mennyiség rendelkezésre nem áll. A bázis korlátozott mérete miatt jól be kell osztani, hogy mely épületeket és milyen számban építünk meg. A különböző tevékenységekhez értelemszerűen a megfelelő épületet kell felhúzni (kémkedéshez kémközpontot, kutatáshoz labort stb.). A technológiák kutatásával egyre jobb eszközöket tudunk kifejleszteni robotunk számára.

A robot felszereléseit (pajzs, fegyverek, stb.) beszerezhetjük a piacon, de kifejleszthetjük saját magunk is. A kémkedéshez kémeket kell fogadnunk, akiket megbízhatunk különböző feladatokkal: szabotázs, kémkedés, elhárítás, stb.

Ami talán egy kis részletezésre szorul, és ami tulajdonképpen a játék fő sajátossága, az a cég fogalma. Ugyanis egységben az erő alapon a cégekbe tömörülő emberek túlélési esélyei megtöbbszöröződnek. A céget a cég vezetője irányítja, aki az "alkalmazottak" felvételéről, elbocsátásáról és a beosztásokról dönt. A kulcspozíciókban a tanácsadók (katonai, kutatási) ülnek, akik a cég erőforrásaival gazdálkodnak. A többi tag fő feladata pedig az erőforrások összegyűjtése. A cégen belül a jobb kommunikáció érdekében belső rádió működik (ez amolyan chat-szerű dolog), de leveleket is lehet küldeni a többi játékosnak, akár cégen kívülieknek is. Egy céghez való csatlakozás több szempont alapján is ésszerű dolog. A cégek az új tagokat általában átsegítik a kezdeti lassú fejlődés stádiumán, később pedig az arénákban folyó küzdelmekben segítenek a "kollegák".

A robotok megmérettetése az arénákban történik. Ezekbe legtöbbször bizonyos feltételek teljesítése esetén lehet nevezni (minimális/maximális fejlettségi szint, beosztás, stb.). Az arénákban a robotok automatikusan megpróbálják egymást kiiktatni, a végén a győztes jutalma tapasztalati pont és pénz. A történteket fokozatosan nyomon követhetjük a küzdelemről készült napló áttekintésével (ez szépen vizuálisan is megjeleníthető). A robotok bizonyos szabályok alapján cselekednek, a viselkedésüket a különböző küszöbszintek hangolásával van lehetőségünk módosítani.

Ez tulajdonképpen csak egy rövid ízelítő a programról, ha valakinek meghozta a kedvét, az többet is megtudhat a DroidArena 48 oldalas kézikönyvéből. A játék egyelőre még csak angolul látható, de a magyarítás a fejlesztők szándéka szerint tervbe van véve, és ezenkívül még sok újítás. Ami még fontos, hogy a játék fizetős alapon működik, de van korlátozott ingyenes kipróbálási lehetőség is. A havidíj 1500 Ft. Végül pedig szeretnék köszönetet mondani a Digital Adrenaline Injections-nek, hogy lehetőséget biztosított a játékkal való ismerkedésre, a további fejlesztésekhez pedig sok sikert! ■

DroidArena
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
DroidArena

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló