Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Roboforge

2001.11.05. 00:00 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

Nyolc-tíz évvel ezelőtt, amikor még nem volt annyira sok színes, grafikus játék PC-re, igen nagy népszerűségnek örvendett (elsősorban a programozó beállítottságú emberek körében) a Core Wars. A játékban egy virtuális arénába két programot „engedhettünk be”, melyek egymás ellen harcolva küzdöttek a minél nagyobb terület elfoglalásáért. A mai 3D-s játékok között egy ilyen program már nem igazán lenne népszerű, viszont megérkezett az alternatíva, a Roboforge képében.

A játékban elsődleges feladatunk egy robot összerakása és programozása. Miután megépítettünk az általunk megfelelő erősnek képzelt masinát, azt – az interneten keresztül –egy arénába helyezve mások robotja ellen küzdethetjük meg.

A robot összeállítását rábízhatjuk a programra is, egy „Varázsló” segítségével csak pár lehetőség közül kell választanunk és már kész is gépünk. Azonban érdemes több időt szentelni erre a fontos feladatra, és alkatrészenként felépítenünk harci robotunkat. A fő alkotórész az alváz, erre szerelhetünk rá többek között karokat, pajzsokat, szenzorokat és fegyvereket, mint például láncfűrészt vagy baltát. A következő feladat a robot mozgásainak elkészítése, melyet a legfontosabb dolog követ, a mesterséges intelligencia programozása. Megadhatunk támadási vagy védekezési parancsokat, vagy tetszőleges feladatokat a robotnak, akár különböző feltételekhez kötve. Például megadhatunk egy ilyen utasítást robotunknak: „ha előtted van egy másik robot, akkor használd a fűrészt”. Ezután tesztelhetjük robotunkat kockázat nélkül, majd versenyre nevezhetjük az interneten. Mivel egy verseny során már nincs lehetőségünk a robot irányítására, az MI kifejlesztésével és a teszteléssel érdemes sok időt eltölteni, mielőtt éles mérkőzésekre küldenénk robotunkat.

A Roboforge nem került a boltokba, a játékot 20 dollárért letölthetjük a hivatalos honlapról (www.roboforge.com). Ezután összerakhatjuk robotunkat, és amatőr versenyeken indíthatjuk el, ha azonban a profi versenyeken is indulni szeretnénk, 5 dollárt kell fizetni a nevezésért. Cserébe viszont a győztesek pénzjutalmat kapnak. (A fizetés a PayPal/WorldPay rendszeren történik). ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló