25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

DVD

Harry Potter és a bölcsek köve DVD

A varázslótanonc kalandjai már DVD-n is kaphatóak!

Írta: Dino

J.K. Rowling brit írónő pillanatok alatt híressé lett pár évvel ezelőtt az első Harry Potter könyvével, melyet aztán elég gyors egymásutánban több is követett. A gyerekek (és felnőttek) milliói pedig ma is világ minden részén olvassák a varázslótanonc izgalmas kalandjairól szóló köteteket. Tavaly év végén került a mozikba az első könyvből készült film, mely szintén óriási sikert aratott, minden idők második legtöbb bevételt elérő filmje lett, csak a Titanic előzi meg jelen pillanatban a listán. Pár héttel ezelőtt pedig már bárki otthon is megnézheti a filmet, mert megjelent videokazettán és DVD-n. Cikkünkben a DVD változatról lesz szó.

Magáról a történetről azt hiszem, nem kell sokat mondani, a többség úgyis ismeri. Aki esetleg mégsem, azoknak legyen most annyi elég, hogy egy tizenéves fiúról szól, aki varázslóiskolába kerül, ahol rengeteg érdekes kaland vár rá. Ezek során barátai is segítik, a végén azonban egyedül kell szembenéznie a főgonosszal. A film elég szorosan kapcsolódik a könyvhöz, a készítők nem próbáltak meg elszakadni tőle, igaz, hogy beleférjen a két és fél órának megszabott időbe, sok részt kénytelenek voltak kihagyni. A látvány nagyszerű, amit egyrészt már maga a téma is biztosít, hiszen a varázslóiskolában bizony elég sok varázslatot használnak, és ezek mind a speciális effektusokat igényelnek. Láthatunk mozgó festményeket, lebegő tárgyakat vagy megelevenedő sakktáblát, de a leginkább nagyszabású esemény egyértelműen a kviddics-meccs, melyben a játékosok seprűkön lovagolnak a pálya fölött.

A DVD kiadás két korongot tartalmaz, igen tetszetős csomagolásban. Az első lemezen található maga a film, eredeti angol hanggal illetve magyar szinkronnal. Akinek komoly házimozi rendszere van, az hat csatornán élvezheti a filmet (azaz 5.1-es hanggal, két első, két hátsó, egy középső hangszórón és egy mélyhangoknak szánt hangszórón). Aki tud angolul (vagy csak túl sokszor látta már a magyar változatot), annak mindenképpen ajánlom az angol nyelvet is, mivel brit színészek szép kiejtéssel szólalnak meg rajta, és akár magyar feliratokat is tehetünk alá. A menü szintén elérhető magyar nyelven is. Mivel a film igen hosszú, ennél sokkal több nem is került az első lemezre, leszámítva a filmelőzetest.

A második DVD korong igencsak hemzseg a különböző extráktól. A menüt itt is választhatjuk magyar nyelvűnek. Az extra részeket ötletes keretrendszerbe pakolták bele, így például elmehetünk az Abszol útra, ahol először a bankból kell felvennünk pénzt, hogy utána varázspálcát vásárolhassunk magunknak. Virtuális barangolás keretében bejárhatjuk a Roxfort kastélyt, de akár körbenézhetünk Hagrid kunyhójában is. Megnézhetjük újra a kviddics mérkőzés izgalmasabb részeit, a könyvtárban pedig pár könyvbe lapozhatunk bele. Néha mindenízű drazsés dobozt is találunk, ezeknél megnézhetjük, milyen ízesítésű bogyókat szórtak szét köré, és hallgathatjuk a hozzájuk fűzött kommentárokat („fúj, hányás”). Találhatunk néhány olyan jelenetet, melyeket végül a rendező mégis kihagyott a filmből. Ezek igen érdekesek, és elgondolkodhatunk rajta, vajon miért is nem került bele végül a mozi változatba. (Persze a legtöbbre egyszerűen az a magyarázat, hogy már így is elég hosszú lett a film, és ezek a kimaradt részek nem sokkal egészítik ki azt.)

Végül a legjelentősebb extra egy interjúkkal tűzdelt összeállítás a film készítőivel. Megszólal többek között a rendező és a producer, és sok érdekes dolgot tudhatunk meg a forgatásról, és szóba kerül a készülő második epizód is. Megemlítik például, hogy eredetileg Steven Spielberg rendezte volna a filmet, aki a Hatodik érzékben szereplő Haley Joel Osmentet választotta Harry szerepére, ez viszont ellenére volt J.K. Rowlingnak, aki ragaszkodott ahhoz, hogy brit színészek szerepeljenek a filmben. Szintén sikerült azt a törekvést is megakadályozni a készítőknek, hogy az első két könyvből készüljön egy mozifilm, ami valóban nem lett volna szerencsés, látva, hogy két és fél órába is szűkösen fértek bele.

Aki PC-jébe teszi a második korongot, az további érdekességeket találhat rajta. Letölthetünk képernyővédőt és háttérképet, e-mailben cserélgethetünk varázskártyákat, bagoly e-maileket küldethetünk magunknak, vagy beiratkozva Roxfortba megtudhatjuk, melyik házba oszt a Teszlek Süveg. Emellett pedig a Harry Potter PC-s játék demóját is kipróbálhatjuk.

Összességében a Harry Potter DVD igen színvonalas kiadás, tele rengeteg érdekes extrával. A film jó minőségű, a hatcsatornás hang pedig remek hangzást biztosít a házimozi-rendszereken, ráadásul mindezt akár magyarul is. A második korong pedig tele van érdekesebbnél érdekesebb dolgokkal, ami hosszú időre a TV (vagy számítógép) előtt tartja az embert.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

 • Harry Potter és a bölcsek köve DVD
 • Harry Potter és a bölcsek köve DVD
 • Harry Potter és a bölcsek köve DVD
 • Harry Potter és a bölcsek köve DVD
 • Harry Potter és a bölcsek köve DVD
 • Harry Potter és a bölcsek köve DVD
 • Harry Potter és a bölcsek köve DVD
 • Harry Potter és a bölcsek köve DVD
 • Harry Potter és a bölcsek köve DVD
 • Harry Potter és a bölcsek köve DVD
 • Harry Potter és a bölcsek köve DVD
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!