Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Pepsi Sziget 2002 - Programajánló

Az idei nyár legnagyobb rendezvénye minden kétséget kizárólag a tizedik Sziget Fesztivál lesz.

2002.06.23. 00:00 | szerző: PC Dome | Egyéb

Az idén immár tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Sziget Fesztivál, melyet 1993-ban még Diákszigetnek neveztek, és akkor összesen 50.000 látogató fordult meg a helyszínen. Ezúttal július 31. és augusztus 7. között zajlik a fesztivál, a megszokott helyen, az óbudai Hajógyári szigeten. A rendezők napi 65.000 látogatót és rengeteg hazai és külföldi sztár fellépőt illetve látványos produkciót várnak a multikultúrális rendezvényre. Mivel a fórumban tavaly láttuk, hogy sokakat érdekelt a Sziget, ezúttal leközöljük a programelőzetest, melyben valószínűleg mindenki talál számára érdekeset.

Pepsi Sziget 2002 - Programajánló

A rendezvény szervezői az elmúlt években is már arra törekedtek, hogy a Szigetnek ne egy fő helyszíne legyen, ezért több helyszínen is – nemzetközi sztárok felvonultatásával – vonzó programpalettát kínálnak. Ma már számos helyszínen összesen 80-nál is több nemzetközi zenei produkció várja a látogatókat.

A Sziget Fesztivál mára egy olyan “fesztiválvárossá” vált, ahol egyszerre találhatja meg kedvenceit a rockzene, a világzene, az elektronikus műfaj, a mainstream és underground valamint a komolyzene, a tánc, a színház és sok más művészeti ág szerelmese. A Sziget Fesztiválon több tematikus program áll össze egy szerves egységbe, melynek minden egyes eleme, egy-egy külön fesztiválon, önállóan is megállná a helyét. A Sziget Fesztivált ez a sokszínűség tette Európában egyedülállóvá és kedveltté.

Pepsi Sziget 2002 - Programajánló
Robert Smith - The Cure (www.thecure.com)

A jubileumi Fesztiválra a szervezők úgy alakították ki a programokat, hogy az egyes műfajokat felvonultató helyszíneken az adott stílus legjobbjai közül válogattak. Bár az augusztusi időpontban sok külföldi zenekar nem vállal szereplést, az idei Fesztivál minden eddiginél több nemzetközi fellépőt vonultat fel.

A Pepsi Nagyszínpadon, már a nyitó napon a több nemzedéknek is meghatározó zenekara, a Cure lép föl az esti főidőben. Ezen a helyszínen láthatja majd a közönség a sokak által várt banda, a Pulp és a brit rock trió, a Muse koncertjét. Korábbi ígéretéhez híven fellép a Die Toten Hosen is. A decemberben indult “Kívánsággép”-be leadott szavazatok alapján, a szigetlakók kívánságára idén is fellép a finn HIM zenekar és a tavaly nagy sikerrel koncertező Nightwish zenekar is. A Pepsi Nagyszínpad nemzetközi palettáját erősíti továbbá a francia Sergent Garcia, a német “zenebohóc” Mambo Kurt, a Stereo Mc’s, a Herbalizer, a Kosheen és a Transglobal Underground angliából, a holland The Gathering, a finn The 69 Eyes és a spanyol Ska P. Mindamellett több olyan nemzetközi sztárral folytat a Sziget jelenleg tárgyalásokat, akik igazi csemegének ígérkeznek a szigetlátogatók számára.

Pepsi Sziget 2002 - Programajánló
Iggy Pop (www.iggypop-virginrecords.com)

Nagy sikerrel debütált tavaly a Metal Hammer Színpad, ami idén is zúzós programmal várja rajongóit. Gamma Ray, Edguy, Amorphis, Doro & Blaze, Savatage és a Kreator alkotja a nemzetközi sztárok sorát.

Új névvel és új formátumban, bővült tartalommal és nagyobb terjedelemben jelenik meg a jövőben a népszerű Wanted Magazin, Wan2 néven. A Sziget Szervezőiroda által kiadott, új formájában május 25-én megjelenő zenei és életmódmagazin a Sziget közönségét kívánja egész évben elérni, változatos információkkal. A “Magazin Sziget” alcím is a lapnak a Szigettel és a Sziget Kft. egyéb rendezvényeivel való szorosabb kapcsolatát tükrözi.
A megújult tartalom és a név a róla elnevezett programsátorban is tükröződik. A Wan2 sátor programja szintén erős nemzetközi programmal ünnepli a megújult névadóját és a jubileumi Szigetet. Fellép majd többek között a Uk Subs (UK), Al Gringo & the Psychobilly Krautboys on Moonshine (D), Ozric Tentacles (UK), UHT (F), Roy Paci & Aretuska (I), Cosmik Connection (F), Tito & Tarantula (USA-Mex), Marcel et son Orchestra (F).

Pepsi Sziget 2002 - Programajánló
Nightwish (www.nightwish.com)

Idén a különböző népek, nemzetek kulturális programjainak gyűjtőhelyévé válik a Sziget északi része a Pannon Praktikum Világzenei Nagyszínpadon és környékén. Az így kialakult Világzenei Falu részei a Világzenei Nagyszínpad, a Folkszínpad, az Afro-Latin Színpad, a RádióC Roma Sátor és a Magyar Néprajzi helyszín.

Az elmúlt két év tapasztalataira építve a Pannon Praktikum Világzenei Nagyszínpad olyan kínálattal járul hozzá a Sziget Fesztivál tízéves jubileumához, amely nemzetközi mércével is feltűnést kelthet, hiszen bátran egy afféle “Best of World Music 2002”-nek tekinthető.
Aktualitásának ugyanakkor nem mond ellent, hogy koncepciója az eddig bevált alapállást követi. Eszerint a külföldi fellépők kiválasztása “három lábon” áll.
A szervezők továbbra is fontosnak tartják meghívni azokat a világsztárokat, akik még nem jártak Magyarországon (Cesaria Evora, Femi Kuti, Hedningarna). Szintén kiemelt szempont azon világsztárok meghívása, akik korábbi magyarországi fellépéseikkel jelentős rajongótáborra tettek szert (The Klezmatics, Mory Kante, Natacha Atlas, Boban Markovic Orkestar, Baaba Maal, Radio Tarifa, Fanfare Ciocarlia). Természetesen fontos meghívni az újabban jelentkezőket, a közeli jövő ígéreteit is (Sabah Habas Mustapha & The Jugala Allstars, P18, Orlando Cachaito Lopez, Spaccanapoli, Savina Yannatou, Gangbé Brass Band, Dusminguet).
A program stilárisan és geográfikusan egyaránt a lehető legtágabb szeletet metszi ki a világzenéből: belefér az etnodzsessz, az etno-techno, az afropop, a klezmer, a kortárs flamenco , a roma rezeszene, az afrobeat, az arab pop, a görög rembetika, a Zöld-foki szigetek mornája és így tovább. Indonéziától Olaszországig, az Egyesült Államoktól Beninig, Kubától Spanyolországig
E változatossággal ugyanakkor nem összeegyeztethetetlen, hogy egy-egy tematika nagyobb hangsúlyt kapjon. A szervezők szándéka szerint a világzenei öszeállítás az elmúlt évben a különféle nemzetiségű rezesbandákat járta körül, és elindult a világ nagy díváinak a bemutatása. Ez utóbbi kis hagyomány folytatódik most Cesaria Evora, Natacha Atlas és Savina Yannatou meghívásával, emellett pedig az afrikai tánczenék kerülnek a fókuszba.
A Sziget Fesztivál alatt a Pannon Praktikum Világzenei Nagyszínpadon – délután öttől este tizenegyig – naponta négy, összesen tehát huszonnyolc zenekar áll a Szigetre látogatók szíves rendelkezésére, ami annyit tesz, hogy Óbudáról egy hét alatt becserkészhetővé válik a világ... De a zenéje – minimum.

Pepsi Sziget 2002 - Programajánló
Die Toten Hosen (www.totenhosen.de)

Új helyszín a Szigeten a RádióC Roma Sátor. Változatos és izgalmas programok otthonaként ismerhetjük meg ezt a sátrat, ahol esténként a sokszínű roma kultúra mutatkozik be, többek között a jazz, a flamenco, a tradicionális és más mai zenei stílusok keveredésén át külföldi és hazai roma előadók tolmácsolásában. Fellép többek között Vera Bila, a Kaloomé, az Aguadulce, Erik Marchand & Taraf de Carasebes, Trio Moreno & Marina Kortchinskaia és Roby Lakatos. A délutáni és éjszakai zenei programot a Rádió C állította össze sokoldalú zenei arculatának megfelelően.

Petőfi Csarnok Folkszínpad és Petőfi Csárda Egy igazi alföldi csárda jellege, de nem magyarosch hanem valós, ahova Petőfi vagy Liszt Ferenc járhatott a múltszázadban, olyan hely ahova még Bartók és Kodály is szívesen járt volna kutatni. A sátorban körben lócák, felettük itt-ott Petőfi idézetek, kívül muskátli, kármentő.
A csárda mellett pedig a Folkszínpad a helyszíne az igazi hazai mulatságnak, a magyar és mulatós cigányzenéknek, népszínműveknek, kézműves foglalkozásoknak, bemutatva környező országok saját és nemzetiségi népzenéit is.

Afro-Latin Színpad Naponta különböző latin-amerikai és afrikai országok kultúráját mutatja be ez a helyszín, kitérve a tradíciók apróbb részleteire is. A programban reggeltől éjszakáig kiállítások, workshop-ok, tánctanítás, előadások, zenekarok és autentikus bemutatók szerepelnek. A várható bemutatkozó kultúrákból szemezgetve érdemes megemlíteni: Marokkót, Egyiptomot, Perut, Bolíviát, Nigériát, Szenegált, Kubát, Brazíliát és a Karibi Szigeteket is.

Szintén az idei év újítása a Sziget Tehetségkutató Színpad. A Sziget Szervezőiroda mindig is fontosnak tartotta az ifjú tehetségek felkutatatását és számukra bemutatkozási lehetőség biztosítását. Korábban a színpadokon kora este és hajnalban kaptak helyt, idén azonban - további lehetőséget teremtve - a nagyszámú jelentkezőnek egy külön színpadot is kialakítottak a Sziget Café szomszédságában. Ezen a színpadon 35 zenekar tud bemutatkozni az egy hét alatt.

A programkínálatot színesíti a szintén idén debütáló Luminárium is. A luminárium alapját képező ötlet lényege, hogy olyan fény- és színélményt nyújtson a látogatóknak, amelynek a szépségét értékelik. A látogatónak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy békésen sétáljon a luminárium belsejében és élvezze annak nyugodt atmoszféráját.
Az élmény már az installáció látványával megkezdődik. E monumentális levegő katedrális hasonlatos egy nagyméretű utcai színházhoz, amely kifejti hatását a mindennapi városi környezetre. A szerkezetet naponta felfújják, majd leeresztik. Szokatlanul merész formája és nagy tere vizuális izgalmat és fesztiválhangulatot teremt a helyszínen.
Miután bejutottak, a látogatók leülhetnek, illetve hátra dőlhetne a kiszélesedő “járatokban”, hogy elmerüljenek a színek és a zene hangulatában, valamint élvezhetik a szerkezet egyedülálló természetét.

A Sziget Fesztivál változatos kínálatát továbbra is színesítik a már korábbról ismert programsátrak.

Így a jazz műfaj házigazdája a Banán Jazz Színpad, blues szerelmeseit vonzó Blues Színpad, új helyszínen a Bahia Színpad. A Magic Mirror sátor a tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is várja az érdeklődőket, programján a tavalyi struktúrához hasonlóan beszélgetésekkel, előadásokkal, koncertekkel, bemutatókkal, külföldi művészekkel valamint színvonalas vendéglátással. Változatos programot ígér a Zanzibár-Colors Sátor és idén is várja az internetezőket a Sziget.hu sátra. Ötödik éve gazdagítja a Tilos Rádió sajátos arculatával a Sziget Fesztivált a Tilos Rádió Sátor, az elmúlt évek nagy sikerére való tekintettel idén is lesz Durex Táncdalfesztivál sátor. Továbbra is jelen van a Szigeten a csend templomaként aposztrofált Cökszpón-Ambient sátorkert. Az elmúlt években fontos találkozóhelyévé vált a kortárs tánc és színház művelőinek és közönségének a Színház- és Táncsátor. Idén is lesz a tavalyi Sziget egyik legsikeresebb -iker- helyszíne a La Bi-ritmus Cinetrip. A fesztivál legkülönbözőbb pontjain meglepetés szerűen bukkannak fel az Utcaszínházak. Lesznek Gyermekprogramok, ahol naponta 10 órától 19 óráig ingyenes gyermekmegőrzést biztosítanak a Szigeten körülhatárolt területen, játékokkal, szakképzett óvónői felügyelettel. Idén kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a gyerekprogramokkal közös helyszínen a Bábjátékos Találkozó.

Lesz továbbá Szabadiskola, Irodalmi Estek és Komolyzene sátor, Agora, Torony Galéria.

A British Council támogatásával és a Sziget Szervezőiroda szervezésében mutatkozik be a Sziget Fesztiválon a brit CandoCo Dance Company.
Időpont: 2002. augusztus 1., 21 óra
Helszín: Sziget Fesztivál, Színházi Sátor
A számos mozgássérült tagot is számláló kortárs táncegyüttest 1991-ben alapította Cheleste Dundeker és Adam Benjamin azzal a céllal, hogy elősegítse a mozgássérült és a mozgásukban korlátozott emberek integrációját. Megalakulásuk óta a CandoCo Dance Company a világ egyik legkiválóbb és méltán elismert táncegyüttesévé vált. Az együttes fő profilja a kortárs tánc, de olyan tréningeket is szerveznek Nagy-Britanniában és külföldön, amelyekkel a különböző mozgásképességű emberek integrált táncstílusát szeretnék meghonosítani. Számos koreográfussal dolgoznak együtt - Budapesten a világhírű Javier de Frutos koreográfiáját mutatják be.

Az eddigi minőség megtartásán túl persze a jubileumi fesztiválra az eddigi szolgáltatások továbbfejlesztése is jellemző lesz. Az eddigi tisztálkodási lehetőségeken túl idén hat új víztakarékos kialakítású zuhanykonténert állítanak fel 36 fülkével. További új mobil ivókútak felállításával és a Hajógyári Szigeten lévő, évek óta nem használt három ivókút rendbehozatalával immár megszűnhet a korábbi sorbaállás a kutak előtt. Fejlesztik a közvilágítást és még nagyobb hangsúlyt fektetnek a Sziget takarítására. Az idei évtől újabb programsátrakat látnak el pormentes dobogózattal. Bővítik a reggel 10-től hajnal 6-ig közlekedő külső buszjáratok számát. További csomagmegőrzőket állítanak fel. Idén is bérelhetnek a szigetlátogatók biztonsági jeladókat saját értékeik védelmében.

A Pall Mall két fő helyszíne a Sziget legnagyobb sátra, mely 7000 fő befogadására alkalmas illetve a nagyszínpad jobb oldalánál elhelyezett kéttornyos emeletes bár lesz. Ezek jellege nem változik jelentősen a múlt évhez képest, azonban látványvilágukban, külső- és belső dekorációjukban olyan, eddig sosem látott technikákat és látványelemeket alkalmazunk, melyek reményeink szerint felejthetetlen élményt nyújtanak majd a szórakozni vágyóknak.
A nagysátorban fellépő DJ-k az előző évekhez hasonlóan mind a világ, mind a magyar klubélet krémjét képviselik. A fergeteges party-kat exkluzív táncosok, MC-k és élő zenészek is színesebbé, élvezetesebbé teszik majd. Idén újításként változtatni kívánunk a nagysátor nyitvatartásán, amely az éjjeli bulik mellett délutánonként nyugodt, kellemes, beszélgetős hangulattal várja majd az oda látogatókat.
A látványos és színvonalas programokkal, show-kkal azokat is meg kívánjuk célozni, akik talán kevésbé kedvelik a hazánkban rendkívül népszerű dance, techno, house vagy trance zenei irányzatokat.

Est Színpad 2002: reggel 10-től Tai Chi-bemutató, illetve közös edzés nyitja a műsort, majd egy teljesen új, (egyelőre szintén szupertitkos) játékos blokkal dobjuk fel a délelőtti kászálódás egyhangúságát. 14–16h-ig a tavalyi évhez hasonlóan fúvószenei koncertek következnek, mindennap más stílusban: klasszikus muzsika, jazz és különböző kultúrák népzenéi csendülnek fel a kora délutáni árnyékban. Utána a gitároké, a doboké és a mikrofonoké a főszerep: koncertek minden mennyiségben! Külön érdekesség, hogy a legkorábbi koncertblokkba (16h-tól) az országos Est-lapok delegálták kedvenc zenekaraikat. A “húzónevek” terén idén még tovább színesítjük a képet: a főzenekarként szereplő, országosan is ismert csapatok (Hiperkarma, Emil.Rulez, ThaiFun) produkcióiba műfajuk sztárjait hívjuk meg vendégként (a Kartel és a Quimby néhány tagja biztosan fel fog bukkanni pár szám erejéig a színpadunkon).

Siemens Mobile Pop Színpad: Sziget-Siemens buli mindenkinek. A Sziget Fesztivál 2002. eseményen a Siemens Mobile ismét a Nagyszínpad szomszédságában állítja fel a majd’ 5.000 fő befogadására alkalmas könnyűzenei pop sátrát. A színpadán pedig olyan elismert, kedvelt hazai sztárok lépnek fel, mint Adrien, Ágnes Vanilla, a Back II Black, a Bikini, a Crystal, az Eleven Hold, a K.F.T., Roy és Ádám, Somló Tamás, a United, a Vénusz és a Zanzibár, a Pa-dö-dö, a Kimnowak, az Unique, a Kerozin, Almási Enikő, Korom Attila, a Volvox, Alex, Felícia és Shine valamint vasárnap - a hip-hop napon - megannyi hazai hip-hop sztár. Koncertekkel – a Nagyszínpad műsorát követően – este 11-től pirkadatig várja az érdeklődőket a Siemens Mobile mindennap.

A ROXY SunCity A Sziget oázisa. A sziget egyetlen medencéje mellett, a pálmafák alatt, a ma legjobb slágerei között, a Dokk Bistro szakácsa sütögeti a pecsenyéket, miközben a mixer összevissza spriccel...(koktél-show :) A ROXY SunCity nyitva minden nap 24 órában. ROXY Sun-CIKI: Lekésni a koktélbárt (0-24)! Hűsítő shake-ek nélkül elviselni a forró Sziget hangulatot! Máshol reggelizni! Lemaradni a ROXY DJ-kről (17-22)! Elmulasztani a divatbemutatókat

Elfogyhatnak a jegyek

Tavaly a Fesztivál szombati napján elfogytak az aznapra szóló napijegyek. Az idei nemzetközi sztárkínálat és a jubileumi fesztivál hangulata minden bizonnyal hatalmas tömegeket vonz ebben az évben is a Fesztiválra. A tavalyi tapasztalatok és az erre az évre tervezett infrastrukturális fejlesztések fényében a Sziget szervezői idén 65.000 főben maximalizálják a napi látogatók számát.
Ez a látogatói szám természetesen nem a Hajógyári Sziget befogadóképességének maximuma, azonban a Sziget szervezői nem akarják, hogy a mennyiség a minőség rovására váljon.
A szervezők szándéka pont az, hogy a szigetlátogatók kényelmesen tudják élvezni a Hajógyári Sziget adta lehetőségeket, és mindenki számára elfogadható kiszolgálást nyújtson a Sziget Fesztivál infrastruktúrája. Ez azonban magával vonzza, hogy lehet olyan nap, mikor elfogynak a napijegyek. A szervezők az idén is jelentős kedvezményt nyújtanak azoknak, akik az elővételi lehetőséggel élve akarják bebiztosítani helyüket a Fesztiválon.

Mennyibe fog kerülni idén egy belépő?

A Sziget Szervezőiroda mindig is arra törekedett, hogy a Fesztivál jegyárai a széles tömegek számára elérhetőek legyenek. Míg 1993-hoz képest 2002-re a Sziget Fesztivál költségvetése közel 40 szeresére nőtt, a belépőjegyek ára az 1993-ashoz képest mindössze (a napijegyek) 10 szeresére illetve (a hetijegyek) 6,6 szorosára változtak. Így a napijegy idén 3000 Ft lesz, ami egy elfogadható ár, amiért naponta közel 10 nemzetközi sztárzenekar és számos hazai produkció között válogathat a közönség.

Aki elővételben vesz hetijegyet, most még 3.000 forintot spórolhat a kapuban kapható hetijegy 18.000 Ft-os árához képest, Június 15-től ugyanis 15.000 forintot kóstál elővételben egy hetijegy.

További információkat a www.sziget.hu/fesztival címen találhattok. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló