25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

DVD

A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége DVD

Hamarosan megjelenik a trilógia első része DVD-n.

Írta: Dino

A hónap végén jelenik meg DVD-n Peter Jackson nagyszabású mozifilm-trilógiájának első része. A J.R.R. Tolkien háromkötetes regénysorozata alapján készülő Gyűrűk Urának első epizódja jelenleg az ötödik helyen áll a nemzetközi listán a jegyeladásokból született bevételek alapján. Ez a helyezés azonban várhatóan tovább emelkedik a karácsony körül mozikba kerülő második, majd a jövő év végére várható harmadik rész megjelenésének köszönhetően, ugyanis biztos, hogy sokan lesznek, akik újra megnézik a korábbi epizódokat is.

A leginkább az 1992-es Hullajó (Braindead) című filmmel ismertté vált Jackson igen nagy fába vágta a fejszéjét, amikor Tolkien művének megfilmesítésére vállalkozott. Azonban – egyesek negatív véleményével ellentétben – azt hiszem, bátran kijelenthetjük, hogy sikerült nagyot alkotnia, még akkor is, ha az időbeli korlátok közé szorított film érthetően nem tudja visszaadni a könyv egészét. Mivel a regénynek már a film előtt is óriási rajongótábora volt, a film pedig csak még többet szerzett (érdekes volt látni, hogy tavaly év végén mennyien olvastak a közlekedési járműveken A Gyűrűk Urát :-), sokak elvárásainak kellett megfelelnie a DVD változat összeállítóinak is. Így aztán nem is egyetlen kiadásban lát napvilágot a DVD verzió. A hazánkban augusztus 27-én boltokba kerülő doboz két korongot fog tartalmazni, míg novemberben ezt követi egy négylemezes kiadás (mintegy hat és fél óra extrával) melyet akár exkluzív ajándékokkal – például két könyvtámasz – együtt is meg lehet majd venni.

A kétlemezes kiadás hazánkban magyar változatban jelenik meg. Magyar nyelven láthatjuk a menüket, a filmhez pedig angol vagy magyar hangot választhatunk, és az extrákat is feliratozhatjuk magyar nyelven. Az első korongra csak a három óra hosszúságú, kiváló minőségben digitalizált film fért el a két 5.1-es Dolby Digital hangsávval, míg a második lemez több mint kétórányi extrát tartalmaz. Lássuk is sorba, mik ezek!

Bevezetésül a Houghton Mifflin: Középfölde könyvkiadója címmel magáról a könyvről és Tolkienről hallhatunk pár dolgot. Ezután megnézhetjük a Fox TV „Küldetés a gyűrűért” című rövidfilmjét, majd egy hosszabb, 41 perces „hogyan készült” összeállítás következik „Utazás Középföldére” címmel. Ebben megszólal Peter Jackson mellett az összes főszereplő, Elijah Woodtól (Frodo) Ian McKellenen (Gandalf) keresztül Liv Tylerig (Arwen). A korongon megtaláljuk a film hivatalos honlapja, a www.lordoftherings.net számára készült rövidfilmeket. Ez összesen 15 kis werkfilmet jelent, melyek mindegyike 2-3 perc hosszúságú. Mivel ezek is a legfontosabb információkat, érdekességeket fedik, előfordul azért köztük átfedés a már említett összeállításokkal, de ez megbocsátható. Természetesen nem maradtak le a filmelőzetesek se, három különbözőt nézhetünk meg, az elő-előzetessel kezdve, mellettük pedig hat TV hirdetést is találunk. Enya zenéje jól illeszkedik a filmhez, így nem véletlen, hogy a filmhez készített May It Be szám videoklipjét is felrakták a DVD-re.

Hátra van még néhány előzetes, melyek tulajdonképpen reklám szerepet töltenek be, de mindenképpen érdekes többletet nyújtanak a film rajongóinak. Az egyik ilyen a négy lemezes változat plusz extráiba ad betekintést. Ennek első két lemezét fogja a film elfoglalni, azonban félórányi többlettel, ugyanis a moziban bemutatott változatból kivágott jelenetek közül visszakerül néhány a DVD-s verzióba. Ehhez ráadásul külön zenei aláfestést is rögzítettek, ami egyedülálló a DVD változatok elkészítésében. A másik fontos és érdekes előzetesben a második részbe, a Két Torony című epizódba pillanthatunk bele a karácsonyi premier előtt. Végül egy számítógépes játékelőzetest, az Electronic Arts kiadásában először csak PS2-re és GameBoy Advance-ra megjelenő Lord of the Rings: The Two Towers bemutatóját találjuk a lemezen, igaz, ebből sokat még nem tudhatunk meg a játékról.

Mint a fentiekből is látszik, valóban egy extrákkal gazdagon ellátott DVD változathoz juthatunk hozzá hamarosan. Aki azonban még többre vágyik, az kénytelen novemberig várni. Mint említettem, fél órával hosszabb film kerül majd az első két korongra, melyhez ezúttal már audio kommentár is kapcsolódik majd: a film rendezőjének, szereplőinek és egyéb készítőinek több mint harmincfős csapata fűzi megjegyzéseit a látottakhoz. A másik két korong több mint hat óra extrát fog tartalmazni, ezekből megismerhetjük, hogyan készültek a film trükkfelvételei, megtekinthetjük a forgatás helyszíneit vagy Új-Zéland interaktív térképét. Az első lemez az előkészületekről, a storyboard elkészítéséről, a helyszínek kiválasztásáról, a ruhák megtervezéséről szól, míg a másodikon a forgatás és az utómunkálatok kapják a fő szerepet.

Ezek után már csak azt a döntést kell meghoznia egy rajongónak, hogy mi fontosabb neki: az, hogy minél előbb a kezében lehessen a film, vagy képes várni még pár hónapot a sokkal több extrát tartalmazó változatra. Az biztos, hogy egyik változatot se fogja megbánni senki, mert tényleg színvonalas DVD-t készítettek a filmhez.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége DVD
  • A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége DVD
  • A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége DVD
  • A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége DVD
  • A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége DVD
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!