Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Karma 64

A Back in Time 3 csapata C64 feldolgozásokkal teli CD-t adott ki.

2002.10.05. 00:00 | szerző: Đuke | Egyéb

„Mit csinál a Back in Time 3 csapata a szabadidejében? Nem kétséges, hogy C64-es feldolgozásokat! A Karma 64 egy különleges gyűjteménye a különböző stílusú C64-es stúdióátdolgozásoknak: ambienttől a dance-ig, az Art of Noise (!)-tól egészen az ethnic-ig mindenféle ízlés helyet kapott. Mint a Slow Poison, megkíséreltünk még több művészi elemet beletenni a számokba úgy, hogy közben szemünk előtt lebegtek a részletek és az eredeti SID fílingje. Pont ettől vált egy különösen személyes CD-vé a Karma, ahol azokat a számokat zenésítettük meg, amelyeket igazán szeretünk (...)”.
Ezzel a bevezetővel indítja el Chris Abbott, a Back in Time agytrösztje új kiadványát, a Karma 64-et.

Karma 64

Korábban már írtunk számos „a letűnt korok” zenéjével foglalkozó CD-ről, melyek sorába tartozik az itt ismertetésre kerülő Karma 64 is. Ezen a korongon található számok mindegyike egy fajta mix, melyeket különfajta fedőnévvel illettek a szerint, hogy milyen stílust képviselnek. Ezek közül néhánnyal már korábban is találkozhattunk (pl. a BIT sorozat valamely részén). A CD-n található számok átdolgozását az úgy nevezett Slow Poison nevű csapat végezte, akik nevüket akkor kapták, amikor C64-es számokból minőségi dace-számokat készítettek a Back in Time Live-hoz (minden évben Angliában megrendezésre kerülő nagy népünnepély eredeti C64-es komponistákkal). Jelen esetben a következő számok kaptak helyet:

1. Ocean Loader v2 (Jarre Landscape Mix) - Martin Galway
2. Miami Vice (Dance Choir Mix) - Martin Galway
3. Delta Victory Theme (Wonderful Ambience Mix) - Rob Hubbard
4. Wizball (Video Mix) - Martin Galway
5. Ocean Loader v4 (Boz Fingerclick BIT Live Mix) - Jonathan Dunn
6. Mutants (Weird Organic Mix) - Fred Gray
7. Arkanoid (Mostly Ambient Mix) - Martin Galway
8. Chimera (Rain Mix) - Rob Hubbard
9. Way of the Exploding Fist (Temple Mix) - Neil Brennan
10. Revenge of the Mutant Camels 2 (Nepal Oriental Mix) - Ben Daglish
11. Gerry the Germ (Art of Germ Bladdermix) - Rob Hubbard
12. BMX Kids High-Score (Crazee Mix) - Jori Olkkonen
13. Sanxion („Not Antoher Mix!” Mix) - Rob Hubbard
14. Flimbo’s Quest High-Score (90s House Mix) - Johannes Bjerregaard
15. Crazy Comets (Uberfunk Mix) - Rob Hubbard
16. Monty on the Run (Mystery Machine Mix) - Rob Hubbard

Mint látjuk, a lista elég hosszú. A zeneszerzők között kitűnhet Rob Hubbard és Martin Galway neve. A magyarázat nyílván személyes és jogi elemekből áll (sok más zeneszerző komoly jogdíjat számol fel). Nem kívánok minden egyes számra kitérni, inkább csak azokra, amelyek valamiért nagyon tetszettek vagy valamiért nem tetszettek. A CD talán legjobbja a nyitószám, mely nem véletlen kapta a „Jarre” megnevezést: valóban a nagy francia zeneszerző hatása mutatható ki a „dallamosan túlviláginak” nevezhető számban, melynek hallgatása közben leginkább valami galaktikus sci-fi film juthat az eszünkbe. Ezt az érzést nyilván fokozza az itt-ott megjelenő effektek is (lövések, hajtómű búgása stb.). Szintén nagyon szép, és szintén „galaktikus” élményt adó, igazi relaxáló zene a Delta Victory, melyben még a gitárszintetizátor is szerepet kapott, sikerrel. Igazi dinamikus, az eredeti SID-et is megszólaltató dance-jellegű szám lett az Ocean Loader v4. Néhol ugyan kicsit unalmas, de ez betudható e stílus jellegzetességei közé. A Chimera zenéje viszont szintén gyöngyszem kellemesen búgó basszusával és pihentető hangulatával, igazán megragadó. Ez igaz az Exploding Fist zenéjére is, mely nem véletlenül kapta a „templom” jelzőt: valóban túlvilági nyugalmat áraszt szép basszusjátékával és a háttérben megszólaló különféle húros hangszereket utánzó dallamaival. Szintén húros hangszereket utánzó hangok szólalnak meg némi pánsíppal vegyítve a gyönyörű Revenge of the Mutant Camels 2-n. A Sanxion ismét visszavisz minket a kevéssé nyugtató techno-dance stílushoz. Igazán kitűnő átiratról van itt szó, ahol a kevés „hangszer” ellenére egy letisztult ám mégis telt és táncolható szám született.

Szóljuk néhány szót a kevésbé sikeres átiratokról is. A Wizball-lal nem is lenne semmi gond, ha az eleje nem lenne annyira „tompa” a vége meg annyira uncsi hogy ez ember könnyen elaludna tőle. Ugyan ez a baj az Arkanoiddal is. Picit itt már besokallhat az ember a rengeteg „túlvilági” és „relaxatív” zenétől. Ha valaki foglalkozik agykontrollal vagy hipnózissal, azoknak feltétlen ajánlom ezt a számot berakni háttérzeneként. A BMX Kids egyszerűen monoton. Értékelendő az eredeti SID-feeling, de valahogy nem klappol az egész össze: mintha az egyes „hangszerek” nem találnák egymást. Nagy kedvencem volt – főleg zenéje miatt - a Flimbo’s Quest. Kár, hogy az átirat nem lett igazán jó. Kétségtelenül hozzájárul ehhez a véleményhez az is, hogy korábban már letöltöttem egy másik átiratot ami jobban megfogott.

Egyébként érdemes megjegyezni, hogy a CD-n a zenéken kívül helyet kapott néhány bónusz is. Így pl. egy szép csokor a legfontosabb internet címekről, alternatív MP3 verziók, egy videó, néhány kép, Martin Galway BBC számai, sőt még egy shot 'em up játék is (Galaxibits).

A CD-t hallgatva először az jutott eszembe, hogy megint csak hiányolom a valódi hangszerek hangját. Aztán rájöttem, hogy ez a CD így jó ahogy van. Mix-ek találhatók rajta, gépies, sokszor dance-stílusban, amikhez a valódi hangszerek hangja nem is igazán passzolna. Hogy mennyire táncolhatóak a számok? Hát annyira, hogy egy diszkószervezéssel foglalkozó haverommal elmentem az egyik bulijára és megkértem, hogy tegye be az Ocean Loader v4-est. Nagyon kíváncsi voltam, ő meg persze lerágta mind a tíz körmét. Az első másodpercekben kissé értetlen arcokat láttunk, majd ütemes rángatózás lett úrrá mindenkin, ami jelezte, hogy nincs annyira nagy baj. A szám végén pedig odajöttek hozzánk, hogy érdeklődjenek, hol lehet kapni ezt a „hú, de kúl” CD-t. Nos, nekik is üzenem: www.c64audio.com. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló