Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech Cordless TrackMan Optical

Egy újabb igen kényelmes trackball járt nálunk tesztelésen.

2002.11.09. 00:00 | szerző: Delta | Kütyü+hardver

A Logitech trackball termékcsaládjának legújabb tagja, a Logitech Cordless TrackMan Optical egy új designvonal képviselője a cég termékpalettáján. Az új stílus a MouseMan által elindított ergonomikus tervezésre épít, ezáltal a termékvonalba illő trackball, illetve egerek (az MX sorozat) tenyérbeillő pozícionálókat takarnak.

Logitech Cordless TrackMan Optical

Mivel a Logitech a jól bevált kifejezéseket használja jól bevált technológiáihoz, a termék nevéből könnyen következtethetünk a leglényegesebb tulajdonságaira. Először is Logitech :-). Aztán itt van ugye a Cordless, azaz vezetékmentes. Furcsa párosításnak tűnhet elsőre a vezeték nélküli trackball, de nem először látjuk ezt a Logitechnél, hiszen a TrackMan Wheel is megszabadult már a felesleges madzagoktól. Trackball esetén ugyan kisebb előny a drót hiánya, mint egérnél, mégis fontos, hogy bárhol elhelyezhetjük a jószágot, és még az asztalunkon kaotikusan kígyózó vezeték-áradatot sem gazdagítjuk egy újabb jövevénnyel. Tapasztalatunk alapján a rádiós összeköttetés nem igényel közvetlen rálátást, hatótávolsága pedig 3-4 méter.

Nevezéktani túránk következő állomása a TrackMan elnevezés, amely a Logitech MouseMan stílusban épült trackballjait takarja. A TrackMan család termékei között volt már mind hüvelyk-, mind középső ujjakkal irányítható változata. Tulajdonképpen ízlés és megszokás kérdése, hogy kinek mi a kényelmes, nekem például megszokhatatlannak tűnik a hüvelykujjas megoldás, és sokkal kézreállóbbnak a másik trackball felfogás, mely a labdát a középső-, és a gyűrűsujjal irányítja. A Logitech ebben a kategóriában is jelentkezett már megoldással a Cordless TrackMan FX és a Marble Mouse képében (mely utóbbinál az előbb felvázolt önmagyarázó nevezéktanunk egy az egyben csődöt mond :), most pedig ezzel az új TrackMannel jelentkezik.

Logitech Cordless TrackMan Optical

Utolsó, angol szemlélet szerint családi nevünk az Optical. Ezzel a jól bevált optikai letapogatást becézik, amely simább, precízebb mozgást ígér, mint a mechanikus, görgős követés, tisztítani viszont sajnos ezt is kell, mivel a labdát tartó fémgolyók itt is bekoszolódhatnak.

Az új termék küllemét tekintve mintha egy gömbből vágták volna ki, az egész trackball egy nagy ív, ezt az egységet töri meg a hüvelykujj számára kialakított mélyedés. Középső ujjakkal irányított trackball esetén ugyanis a hüvelykujjunkra hárul a bal gombos klikkelés, ami először kicsit szokatlan, idővel aztán teljesen természetessé válik. Itt kapott még helyet az új termékvonalra jellemző back/forward gombpár is, mely az internetes böngészést segíti elő. Ezek használatáról eleinte könnyen megfeledkezik ugyan az ember, de kis idő múlva hasznos segítőtárssá szelídül ez a funkció is. Mutatóujjunk a görgőért illetve középső gombért felel, valamint új lehetőségként megjelentek a „cruise control” gombok, melyekkel a lefelé illetve felfelé görgetést „imitálhatjuk”. Egy apró különlegesség a drag lock gomb, mellyel alapértelmezésben a fókuszált ablakot mozgathatjuk a képernyőn. A jobb gomb a labda körüli íven helyezkedik el, ezért a gyűrűsujjal működtethető - talán ezt a legnehezebb megszokni, persze 2-3 nap alatt ez is sikerül.

Logitech Cordless TrackMan Optical

Küllemi változás még az új, szürke-kékesfekete színvilág is, mely az új vonal minden tagjára jellemző, és szemre is nagyon kellemes. Az új színek viszont új anyagot is takarnak, a trackball nagy része ugyanis kellemes tapintású, csúszásgátló gumi bevonat, ami annyira jól sikerült, hogy az ember legszívesebben állandóan rajta pihenteti a kezét.

Felhasználás tekintetében azt lehet elmondani, amit a trackballokról általában, azaz általános használat során jóval kényelmesebb, mint egérrel ténykedni, hisz az ember a kezét sem mozdítja. Játékok területén egy kivétellel mindenhol jól használható, a kivétel pedig a shooterek világa, mivel ott nagy sebességű, precíz mozgatásra van szükség, amit trackballok esetén elég nehéz elérni.

Logitech Cordless TrackMan Optical

Összességében a Cordless TrackMan Optical egy kiemelkedő minőségű, nagyon jól használható trackball. Használata kisebb megszokást igényel ugyan, de utána már kényelmesebb és gyorsabb lesz munkánk. Ára bruttó 16.000 Ft körül van, a garancia 5 év. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló