For Honor
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech Cordless TrackMan Optical

Egy újabb igen kényelmes trackball járt nálunk tesztelésen.

2002.11.09. 00:00 | szerző: Delta | Kütyü+hardver

A Logitech trackball termékcsaládjának legújabb tagja, a Logitech Cordless TrackMan Optical egy új designvonal képviselője a cég termékpalettáján. Az új stílus a MouseMan által elindított ergonomikus tervezésre épít, ezáltal a termékvonalba illő trackball, illetve egerek (az MX sorozat) tenyérbeillő pozícionálókat takarnak.

Logitech Cordless TrackMan Optical

Mivel a Logitech a jól bevált kifejezéseket használja jól bevált technológiáihoz, a termék nevéből könnyen következtethetünk a leglényegesebb tulajdonságaira. Először is Logitech :-). Aztán itt van ugye a Cordless, azaz vezetékmentes. Furcsa párosításnak tűnhet elsőre a vezeték nélküli trackball, de nem először látjuk ezt a Logitechnél, hiszen a TrackMan Wheel is megszabadult már a felesleges madzagoktól. Trackball esetén ugyan kisebb előny a drót hiánya, mint egérnél, mégis fontos, hogy bárhol elhelyezhetjük a jószágot, és még az asztalunkon kaotikusan kígyózó vezeték-áradatot sem gazdagítjuk egy újabb jövevénnyel. Tapasztalatunk alapján a rádiós összeköttetés nem igényel közvetlen rálátást, hatótávolsága pedig 3-4 méter.

Nevezéktani túránk következő állomása a TrackMan elnevezés, amely a Logitech MouseMan stílusban épült trackballjait takarja. A TrackMan család termékei között volt már mind hüvelyk-, mind középső ujjakkal irányítható változata. Tulajdonképpen ízlés és megszokás kérdése, hogy kinek mi a kényelmes, nekem például megszokhatatlannak tűnik a hüvelykujjas megoldás, és sokkal kézreállóbbnak a másik trackball felfogás, mely a labdát a középső-, és a gyűrűsujjal irányítja. A Logitech ebben a kategóriában is jelentkezett már megoldással a Cordless TrackMan FX és a Marble Mouse képében (mely utóbbinál az előbb felvázolt önmagyarázó nevezéktanunk egy az egyben csődöt mond :), most pedig ezzel az új TrackMannel jelentkezik.

Logitech Cordless TrackMan Optical

Utolsó, angol szemlélet szerint családi nevünk az Optical. Ezzel a jól bevált optikai letapogatást becézik, amely simább, precízebb mozgást ígér, mint a mechanikus, görgős követés, tisztítani viszont sajnos ezt is kell, mivel a labdát tartó fémgolyók itt is bekoszolódhatnak.

Az új termék küllemét tekintve mintha egy gömbből vágták volna ki, az egész trackball egy nagy ív, ezt az egységet töri meg a hüvelykujj számára kialakított mélyedés. Középső ujjakkal irányított trackball esetén ugyanis a hüvelykujjunkra hárul a bal gombos klikkelés, ami először kicsit szokatlan, idővel aztán teljesen természetessé válik. Itt kapott még helyet az új termékvonalra jellemző back/forward gombpár is, mely az internetes böngészést segíti elő. Ezek használatáról eleinte könnyen megfeledkezik ugyan az ember, de kis idő múlva hasznos segítőtárssá szelídül ez a funkció is. Mutatóujjunk a görgőért illetve középső gombért felel, valamint új lehetőségként megjelentek a „cruise control” gombok, melyekkel a lefelé illetve felfelé görgetést „imitálhatjuk”. Egy apró különlegesség a drag lock gomb, mellyel alapértelmezésben a fókuszált ablakot mozgathatjuk a képernyőn. A jobb gomb a labda körüli íven helyezkedik el, ezért a gyűrűsujjal működtethető - talán ezt a legnehezebb megszokni, persze 2-3 nap alatt ez is sikerül.

Logitech Cordless TrackMan Optical

Küllemi változás még az új, szürke-kékesfekete színvilág is, mely az új vonal minden tagjára jellemző, és szemre is nagyon kellemes. Az új színek viszont új anyagot is takarnak, a trackball nagy része ugyanis kellemes tapintású, csúszásgátló gumi bevonat, ami annyira jól sikerült, hogy az ember legszívesebben állandóan rajta pihenteti a kezét.

Felhasználás tekintetében azt lehet elmondani, amit a trackballokról általában, azaz általános használat során jóval kényelmesebb, mint egérrel ténykedni, hisz az ember a kezét sem mozdítja. Játékok területén egy kivétellel mindenhol jól használható, a kivétel pedig a shooterek világa, mivel ott nagy sebességű, precíz mozgatásra van szükség, amit trackballok esetén elég nehéz elérni.

Logitech Cordless TrackMan Optical

Összességében a Cordless TrackMan Optical egy kiemelkedő minőségű, nagyon jól használható trackball. Használata kisebb megszokást igényel ugyan, de utána már kényelmesebb és gyorsabb lesz munkánk. Ára bruttó 16.000 Ft körül van, a garancia 5 év. ■

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.