Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech Z-640

A szomszédok örömére az új 5.1-es hangfalrendszert teszteltük.

2003.01.07. 00:00 | szerző: LeMon | Kütyü+hardver

Pár hónappal ezelőtt már beszámoltunk a Logitech Z jelzést viselő hangfal-termékcsaládjának akkori csúcsmodelljéről, a THX minősítésű Z-560-ról. Cikkünkben most az újabb, 6-ossal kezdődő sorszámú két hangfal-készlet kisebbik darabját, a Z-640-es modellt mutatjuk be. Míg a korábbi termékek négy szatellit hangsugárzót és egy mélynyomót tartalmaztak, az új szettek már valódi 5.1-es rendszerek. A Z-640-as 51 W (RMS), míg a jelenlegi csúcsmodell, a Dolby Digital dekóderrel is ellátott, THX minősítést is megszerzett Z-680 egy 450 W-os összteljesítményű készlet. Persze a 640-es 51 wattját se kell lebecsülni, a maga kategóriájában maximálisan megállja helyét.

Logitech Z-640

A Z-640-es rendszer tehát 5 szatellitből (első és hátsó pár, valamint center sugárzó) és egy kétkamrás mélynyomóból áll. A teljesítménye a szatellit hangfalaknak egyenként 5,5 W, a mélynyomó pedig 23,5 W-os. A hangfalak külseje inkább aranyos, mint esztétikus, de a szatellitek méretének köszönhetően nem kell számukra a hellyel spórolni. Kis alumínium lábakon állnak, ami talán egy kicsit ront a megjelenésükön, viszont könnyen elfordíthatóak, így akár falra is lehet szerelni ezeket. A kábelek rendkívül praktikusan vannak kiosztva, mindegyik hangfal a mélynyomóhoz csatlakozik. A két-két első és hátsó hangfal hagyományos kéterű kábellel, míg a center egy vastagabb, monitorkábel-szerűvel, aminek az az oka, hogy a hangbemenet a középső hangfalba érkezik. Mindenesetre nem fogunk eltűnni a kábelrengetegben, bár ez azért is lehet, mert a leghosszabb zsinór is, mely a hátsó hangfalakat kötik be, kb. 4,5 méter. A hangszórók mágnesesen árnyékoltak, így azokat nyugodtan a monitor körül is elhelyezhetjük, a centert például a monitor alá vagy a tetejére téve.

A számítógéphez három, különböző színű sztereó jack csatlakozó végződésű kábel vezet a center hangszóróból, ezeket köthetjük a hangkártya megfelelő helyeire, attól függően, hogy 2, 4 vagy 6 csatornát képes kezelni a kártya. A dobozban találhatunk RCA átalakítót is, melynek segítségével a hangszórókat például egy konzolra is ráköthetjük.

Logitech Z-640

A szabályzók ennél a rendszernél a többitől eltérő méretű center hangfalon helyezkednek el, nem egy külön dobozon. A bekapcsoló gomb mellett található egy „matrix” elnevezésű gomb, 3 potméter és egy fülhallgató csatlakozó. A „matrix” nem más, mint egy sztereó vagy négycsatornás jelből 5 hangszórós 3D hangzást generáló módszer. Ilyenkor az első két hangszóró csatornáinak felhasználásával szólaltatja meg a center csatornát. Külön hangerőszabályzó van a centerhez és a front hangszórókhoz, valamint egy külön „fader” elnevezésű szabályzó segítségével a hátsó hangfalak hangerejét is szabályozhatjuk. S ha már a szabályzóknál tartunk, meg kell említeni, hogy a fából készült mélynyomó doboz hátoldalán is van egy hangerőszabályzó, mely a mélyek erősségét állítja. Ezzel azonban nem árt óvatosan bánni, mivel ez a kis ládika iszonyatos erejű mélyhangokat tud produkálni, amit inkább távolabbról lehet kihallani magas hangerőnél, a szomszédok nagy pechére. A fejhallgató kimenet használatakor a rendszer automatikusan lekapcsolja a hangszórókat, tehát nem gond, ha nem túl hosszú a fejhallgatónk kábele, a gép hátánál közelebbi helyre köthetjük így.

A Z-640-es rendszer hangja rendkívül tiszta, zenehallgatásra, filmnézésre és játékra egyaránt nagyszerűen használható. A nagyobb hangerővel azonban érdemes csínján bánni. Egyrészt azért, mert megsüketülhetünk tőle, és a szomszéddal való jó viszonyt is ronthatja, de a maximum felé közelítve már észlehető némi torzítás, és ilyenkor a közép és magas hangok igencsak elvesznek. De ha rendeltetésének megfelelően használjuk a rendszert, - tehát nem egy színháztermet szeretnénk kihangosítani vele -, akkor nincs is szükség ilyen nagy hangerőre. A mély beállítására érdemes még odafigyelni, kisebb szobában valószínűleg nem lesz szükség a minimumnál feljebb vinni a szabályzót, annyira erőteljes mély hangjai vannak a kocka alakú doboznak. Sőt, esetleg érdemes a hangkártya keverőpult-szoftverében valamivel lejjebb is állítani a mély szintjét.

A Logitech Z-640 hangfalkészlet egy újabb jól sikerült termék a korábban inkább csak egereiről ismert cég palettáján. A maga kategóriájában nézve ár-teljesítmény viszonylatban mindenképpen jó választás lehet. A Z-640 készlet ára bruttó 32.900 Ft. ■

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.