25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech Z-640

A szomszédok örömére az új 5.1-es hangfalrendszert teszteltük.

Írta: LeMon

Pár hónappal ezelőtt már beszámoltunk a Logitech Z jelzést viselő hangfal-termékcsaládjának akkori csúcsmodelljéről, a THX minősítésű Z-560-ról. Cikkünkben most az újabb, 6-ossal kezdődő sorszámú két hangfal-készlet kisebbik darabját, a Z-640-es modellt mutatjuk be. Míg a korábbi termékek négy szatellit hangsugárzót és egy mélynyomót tartalmaztak, az új szettek már valódi 5.1-es rendszerek. A Z-640-as 51 W (RMS), míg a jelenlegi csúcsmodell, a Dolby Digital dekóderrel is ellátott, THX minősítést is megszerzett Z-680 egy 450 W-os összteljesítményű készlet. Persze a 640-es 51 wattját se kell lebecsülni, a maga kategóriájában maximálisan megállja helyét.

A Z-640-es rendszer tehát 5 szatellitből (első és hátsó pár, valamint center sugárzó) és egy kétkamrás mélynyomóból áll. A teljesítménye a szatellit hangfalaknak egyenként 5,5 W, a mélynyomó pedig 23,5 W-os. A hangfalak külseje inkább aranyos, mint esztétikus, de a szatellitek méretének köszönhetően nem kell számukra a hellyel spórolni. Kis alumínium lábakon állnak, ami talán egy kicsit ront a megjelenésükön, viszont könnyen elfordíthatóak, így akár falra is lehet szerelni ezeket. A kábelek rendkívül praktikusan vannak kiosztva, mindegyik hangfal a mélynyomóhoz csatlakozik. A két-két első és hátsó hangfal hagyományos kéterű kábellel, míg a center egy vastagabb, monitorkábel-szerűvel, aminek az az oka, hogy a hangbemenet a középső hangfalba érkezik. Mindenesetre nem fogunk eltűnni a kábelrengetegben, bár ez azért is lehet, mert a leghosszabb zsinór is, mely a hátsó hangfalakat kötik be, kb. 4,5 méter. A hangszórók mágnesesen árnyékoltak, így azokat nyugodtan a monitor körül is elhelyezhetjük, a centert például a monitor alá vagy a tetejére téve.

A számítógéphez három, különböző színű sztereó jack csatlakozó végződésű kábel vezet a center hangszóróból, ezeket köthetjük a hangkártya megfelelő helyeire, attól függően, hogy 2, 4 vagy 6 csatornát képes kezelni a kártya. A dobozban találhatunk RCA átalakítót is, melynek segítségével a hangszórókat például egy konzolra is ráköthetjük.

A szabályzók ennél a rendszernél a többitől eltérő méretű center hangfalon helyezkednek el, nem egy külön dobozon. A bekapcsoló gomb mellett található egy „matrix” elnevezésű gomb, 3 potméter és egy fülhallgató csatlakozó. A „matrix” nem más, mint egy sztereó vagy négycsatornás jelből 5 hangszórós 3D hangzást generáló módszer. Ilyenkor az első két hangszóró csatornáinak felhasználásával szólaltatja meg a center csatornát. Külön hangerőszabályzó van a centerhez és a front hangszórókhoz, valamint egy külön „fader” elnevezésű szabályzó segítségével a hátsó hangfalak hangerejét is szabályozhatjuk. S ha már a szabályzóknál tartunk, meg kell említeni, hogy a fából készült mélynyomó doboz hátoldalán is van egy hangerőszabályzó, mely a mélyek erősségét állítja. Ezzel azonban nem árt óvatosan bánni, mivel ez a kis ládika iszonyatos erejű mélyhangokat tud produkálni, amit inkább távolabbról lehet kihallani magas hangerőnél, a szomszédok nagy pechére. A fejhallgató kimenet használatakor a rendszer automatikusan lekapcsolja a hangszórókat, tehát nem gond, ha nem túl hosszú a fejhallgatónk kábele, a gép hátánál közelebbi helyre köthetjük így.

A Z-640-es rendszer hangja rendkívül tiszta, zenehallgatásra, filmnézésre és játékra egyaránt nagyszerűen használható. A nagyobb hangerővel azonban érdemes csínján bánni. Egyrészt azért, mert megsüketülhetünk tőle, és a szomszéddal való jó viszonyt is ronthatja, de a maximum felé közelítve már észlehető némi torzítás, és ilyenkor a közép és magas hangok igencsak elvesznek. De ha rendeltetésének megfelelően használjuk a rendszert, - tehát nem egy színháztermet szeretnénk kihangosítani vele -, akkor nincs is szükség ilyen nagy hangerőre. A mély beállítására érdemes még odafigyelni, kisebb szobában valószínűleg nem lesz szükség a minimumnál feljebb vinni a szabályzót, annyira erőteljes mély hangjai vannak a kocka alakú doboznak. Sőt, esetleg érdemes a hangkártya keverőpult-szoftverében valamivel lejjebb is állítani a mély szintjét.

A Logitech Z-640 hangfalkészlet egy újabb jól sikerült termék a korábban inkább csak egereiről ismert cég palettáján. A maga kategóriájában nézve ár-teljesítmény viszonylatban mindenképpen jó választás lehet. A Z-640 készlet ára bruttó 32.900 Ft.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Logitech Z-640
  • Logitech Z-640
LeMon

LeMon
A PC Dome/PlayDome egyik alapítója, a magazin örökös designere.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!