25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

DVD

Harry Potter és a titkok kamrája DVD

Az ifjú varázslótanonc újabb kalandjai DVD-n.

Írta: mogyoro [UG]

A Harry Potter második részéről, a filmről most nem nagyon fogok beszélni. Szerintem az első rész jobb volt, de gondolom a rajongói meg a második epizód után már a harmadikat várják. Hamarosan az is kész – sőt, az extrákból megtudhatjuk, hogy a szereplők előtérbe helyezése, filmből történő kihagyása az alapján történik, hogy akár a hatodik (!) részben lesz-e lényeges szerepe annak az illetőnek (természetesen, ha az eddig ismert történetekben benne van, akkor értelemszerűen marad), nehogy a későbbiek folyamán ellentmondások alakuljanak ki. De ne rohanjunk ennyire előre.

Harry Potter és a titkok kamrája DVD

Tehát a filmet majdnem mindenki ismeri, vagy már legalább hallott az ifjú varázslótanoncról. Ezért erre nem is koptatom a klaviatúrámat. Szép kép, sötét, borzongató hangulat, enyhén horrorisztikus történet. A hang jó, de a DVD-n található nem lehetne referenciaanyaga az 5.1-es hangzásnak. Ami referenciának jó lehet, azok az extrák. Itt talán csak a „film közben nézd másik szereplő szemével” funkció maradt ki. Első alkalommal fordult elő, hogy jegyzetelnem kellett a gombok nyomogatása közben, annyi extrát találtam a két korongon :-).

Az első lemez a filmé. Magyar szinkron (5.1-es!) és felirat egyaránt választható. Megtekinthetjük a stáblistát is – sajnos biográfia nélkül. Találunk egy rövid emlékeztetőt az első rész tartalmából felirattal és egy előzetest a második részből – felirat nélkül.

Harry Potter és a titkok kamrája DVD

Aki tékából veszi ki a filmet, mindenképpen kérje hozzá a 2. lemezt is (az én tékásom nem szokta adni automatikusan, eldöntötte, hogy az extrák nem érdeklik az embereket – jelen esetben biztos téved, majdnem mindenki találhat kedvére valót közöttük). A lemez behelyezése után azonnal ki kell választani a nyelvet, s utána a lejátszó távirányítójával hátradőlve hagyni kell magunkat elmeríteni ebben a csodálatos világban (az extráknál ami nem szinkronizált, az feliratos – néhol mindkettő egyszerre. Az extrák használatát egy narrátor segíti, elmondja, mikor mit csináljunk, mit takar az az extra, amit éppen kiválasztottunk. Amennyire különleges és érdekes ez a hangalámondás, engem egy idő után kicsit idegesített. Aki a kísérőszöveget írta, azt hitte biztos, hogy csak gyerekek nézik majd meg a filmet, s a stílust is ehhez szabta. De, ami jó egy 10 évesnek, az már egy 18 évesnek vagy még idősebbnek inkább idegesítő. De ne hagyjuk, hogy ilyen kicsinységek elvegyék a kedvünket.

Láthatunk eddig nem látott jeleneteket szinkronizálva (!). Kicsit több a kelleténél, s a többségénél érthető, miért maradt ki. De van, aki ezeket szereti, s a több jobb, mintha nem lenne egyáltalán. Lockhart osztálytermében megnézhetünk pár képet, oklevelet a híres tanár életéből, illetve megismerhetjük az általa írt könyveket is – képileg. Háttéranyagnak a HP világához mindenképpen ajánlott.

Harry Potter és a titkok kamrája DVD

Az extra pontok címszó alatti menüponthoz DVD-ROM szükséges. Ide sokat ígér a tartalom, de lemeozni nem tudtam sajnos. Ám én sem maradtam játék nélkül. Asztali DVD lejátszóval játszható játékok is találhatóak a korongon. Egyszerűek, de unaloműzésnek jók, sőt, a „Tiltott rengeteg” feladat 3D grafikailag annyira jól sikerült, hogy szabályosan beleszédültem nézésébe. A varázslótudomány játék Harry Potter ismeretünket teszteli.

A „Roxforti pillanatok” tartalmaz egy sablonbeszélgetést J.K. Rowlinggal és Steve Kloves forgatókönyvíróval. Itt már erősen ki van élezve a beszélgetés a nemsokára megjelenő 6. könyvre, különben is sablonos, kötelező extra elem ez az interjú, ne is beszéljünk róla többet. Ugyanígy a diákokkal és professzorokkal történő beszélgetésre sem érdemes a pixeleket pazarolni (azért itt is vannak érdekes dolgok, de sok-sok extra megtekintése után már azt mondom, ezeknek a beállított beszélgetéseknek nem sok értelmük van, s én nem szeretem őket).

Harry Potter és a titkok kamrája DVD

Ami ezzel szemben mindig lázba hoz, az a „hogyan készült”. Ezt Dumbledore professzor irodájában találjuk meg. Kicsit zavaros, kapkodós lett, kicsapongó gondolatmenetekkel. S elsősorban a díszletekkel, kamera- és világítási beállításokkal foglalkozik. A storyboardok egy részét a látványtervek galériájában találhatjuk meg. Dumbledore professzor irodáját körbe is járhatjuk, s minden egyes tárgyat, festményt közelről megvizsgálhatunk. A tárlatvezetést a narrátor segíti, de a távirányító nyilaival mi irányíthatjuk.

Kicsit hosszú lett az extrák ismertetője, de nem tehetek róla, túl sok látni és játszani valót kaptunk a film mellé a Warnertől. Aki nem élvezte a filmet, az a DVD-t sem fogja megvenni, de aki élvezte. Ám aki egy kicsit is elbizonytalanodik, hogy kell-e ez otthonra, azoknak azt kell mondanom, hogy ha nemcsak az 5.1 miatt vettek házimozit, hanem a DVD által kapható pluszt is ki akarják használni, azoknak ez a duplalemezes változat szinte kötelező vétel, s extrák tekintetében mostantól a mérce egy fokkal magasabbra van helyezve - szigorúbb leszek :-).

Képek: © 2003 Warner Home Video. © 2002 Warner Bros. HARRY POTTER, a szereplők, a nevek és a kapcsolódó jelek TM és © Warner Bros. Harry Potter kiadási jogok © J.K.R.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Harry Potter és a titkok kamrája DVD
  • Harry Potter és a titkok kamrája DVD
  • Harry Potter és a titkok kamrája DVD
  • Harry Potter és a titkok kamrája DVD
  • Harry Potter és a titkok kamrája DVD
  • Harry Potter és a titkok kamrája DVD
  • Harry Potter és a titkok kamrája DVD

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!