25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

DVD

X-Men 1.5 DVD

Az X2 bemutatójához kapcsolódva megjelent az első film extrákkal bővített, kétlemezes változata.

Írta: mogyoro [UG]

Az X-Men első része már a moziban magával ragadott, ezért vártam a második rész megérkezését, amit most május 1-én (egy nappal a világpremier előtt) már be is mutattak Magyarországon. Ezzel majdnem egy időben, május 6-án került a boltok polcaira az X-Men 1.5 DVD.

Mi is az az 1.5? Mint a forgalmazótól megtudtuk, nem elírásról van szó, hanem arról, hogy az egyszer már egy DVD korongon kiadásra került filmet ezúttal kétlemezes változatban, egy külön lemezen szuperebb extrákkal kísérve jelenik meg újra. Tudtam, hogy ezt látnom kell (bár összehasonlítási alapom nincs, mert az egylemezeshez nem volt szerencsém).

A filmről mit is írhatnék? Még mindig 10 pontos nálam, de ez gyermeki lelkemnek is köszönhető, illetve – de ezt már sokszor elmondtam – gyermekkoromban nem lehetett ilyen képregényeket kapni, ezért most a filmekkel pótolom ezt az élményt. A film nézését egy merénylettel kezdtem, szokásomtól eltérően nem a feliratos változatot, hanem a szinkronizáltat választottam – és nem bántam meg. A film tökéletes képéhez tökéletes hang társult. A szinkronos változatban is érezni lehetett, hogy az egyes háttérzajok melyik irányból érkeznek.

S a tökéletes 5.1-es hangzás az extráknál is megtalálható. S első dühömben azt mondtam, hogy ennyi, ami pozitívat fogok mondani az extrákról. Se szinkron, se magyar felirat – s ez ma már komoly probléma (legalábbis az én nacionalista, magyarságöntudattól átfűtött szememben :-). Aztán rájöttem, hogy többségében lehet élvezni nyelvismeret nélkül is a második korongot.

Az 1.5 egy átmenetet is jelöl az első és a második rész között. Megtaláljuk rajta az első rész extráit, s találunk jelentős mennyiségű extrát a második részhez. Természetesen két nagy csoportra elkülönítve találhatóak, majd ezen belül kisebb kategóriákra bomlik a menürendszer, majd még kisebbekre. Kicsit bonyolultan lett felépítve, gondolkodtam is rajta, hogy rajzolok egy térképet hozzá. Amennyire túlbonyolították a kategorizálást, annyira sok „szemetet” is raktak fel. Bejárhatjuk a díszleteket, megnézhetjük Hugh Jackman próbafelvételét, Ciklon, Küklopsz ruhapróbáit, pár jelenetet több kameraállásból – s természetesen az elmaradhatatlan interjúkat is megtaláljuk. Semmi különös. A verekedések megtervezése számítógépes animációval, s ennek az összehasonlítása az eredetivel már érdekesebbnek mondható, Kelly szenátor halálának számítógépes grafikai felépítése viszont hang nélkül is izgalmas – mi is kell a tökéletes élethűséghez. Annál unalmasabb volt számomra az amerikai premierekről (ha jól emlékszem, ötről) készült kis összefoglalók megtekintése – de hát, az olvasókért mindent :-). Természetesen volt trailer a második filmhez (és a Daredevilhez), és egy rövid előzetes a filmről készült játékból.

Lehet, hogy a csalódottság beszél belőlem, mert ehhez a filmhez hasonlóan színvonalas extrákat vártam, de összecsapottnak érzem ezt a gyűjteményt, érzem, hogy volt benne jó is, de a sok sablonextra között nem tűnt fel.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • X-Men 1.5 DVD
  • X-Men 1.5 DVD
  • X-Men 1.5 DVD
  • X-Men 1.5 DVD

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!