Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

DVD

Animatrix DVD

A Matrixhoz kapcsolódó kilenc anime stílusú rajzfilm egy DVD korongon, sok extrával.

2003.06.19. 00:00 | szerző: Warhawk | DVD

A folytatások szerelmesei ebben az évben igazán örülhetnek. Nem elég, hogy kedvenc játékaink bővülnek egy-egy újabb epizóddal, több igazán nagy film (mint pl. a X-Men vagy a Terminator), sőt, sok „nem-igazán-nagy” film (Doktor Szöszi, vagy Halálos iramban) is egy-egy „verziót” ugrik felfelé. Természetesen direkt felejtettem ki az utóbbi hónapok koronázatlan királyát (hírverésben és várakozásban mindenképp!), a Matrix második, Újratöltve alcímmel megfejelt részét. Az szinte természetes, hogy nagy várakozás előzte meg a filmet, hiszen a négy évvel ezelőtti első rész gyakorlatilag újraírta az akciófilmek szabályait, felelevenítve néhány régebbi és megalkotva sok új forgatási, koreográfiai technikát. E mellé ráadásul egy olyan alaptörténet társult, mely azóta is sokak fantáziáját megfogta, megfogja.

Animatrix DVD
Az Osiris utolsó útja

Tekintve az előzményeket, nagyon kellemes, és közel ennyire rizikós volt az Animatrix elkészítése. Kilenc rajzfilm, ráadásul anime stílusban, melyek bemutatják a Matrix előzményeit, illetve átvezetést képeznek a két film között. Mi tagadás, jól hangzik, viszont nem lehetett tudni, hogy a közönség mennyire nyitott erre a tipikusan elvont műfajra, illetve az „idegen” rendezőkre. Maga az ötlet egyébként nem olyan különös. A Matrix filmek technikailag, sőt eszmeileg is sokat merítettek az animéből (a japán rajzfilm-iskolából), illetve a távol-keleti kultúrából, így szinte várható volt, hogy a Wachowski testvérek úgy tisztelegnek a messze élő kollégák előtt, ha a fejükből kipattant mini-történetek kivitelezését, rendezését rájuk bízzák. Szerencsére nagyon pozitív visszajelzések érkeztek az első epizódok után – melyeket egyes mozifilmek előtt vetítettek – és egyre inkább vártuk a DVD megjelenését, melyen tökéletes minőségben található meg mind a kilenc epizód, extrákkal, tokkal, vonóval. :-)

A DVD két változatban jelent meg, létezett/létezik egy limitált példányszámú kiadás is, mely tartalmaz egy audio CD-t is, az epizódok zenéivel. Többi részében mindkét változat megegyezik, a bennük található DVD korong 5.1 angol hangot és szintén 5.1 magyar szinkront tartalmaz, illetve magyar nyelvű menüt és feliratot is találunk a lemezen. A kilenc epizód mellett hét werkfilmet kapunk, egy „A tekercstől a vászonig” című, 25 perces kis szösszenetet az anime történetéről és kultúrájáról, négy epizódhoz audiókommentárt (Program, Világrekord, A második reneszánsz 1-2.), méghozzá magyar felirattal (ezt igazán szívesen látnám más filmeknél is!), illetve egy előzetest az Enter The Matrix című játékból.

Animatrix DVD
Az Osiris utolsó útja

Mint említettem, kilenc epizód található a lemezen. Nyitásként Az Osiris utolsó útja című epizódot nézhetjük meg. E rész egyébként a Végső állomás 2 (Nini! Újabb folytatás! :-) előtt volt látható a mozikban. E részt Andy Jones rendezte, aki azelőtt a Titanic, a Godzilla, vagy a Final Fantasy: A harc szelleme című filmekben dolgozott (vezető-) animációs tervezőként. Ismerve az úr előéletét, szinte nem is tűnik különösnek, hogy ezt a részt a Square USA készítette, melyből viszont az válik egyértelművé, hogy egy csodás CG filmet kapunk! A csodásat komolyan gondolom, a részletesség láttán Dr. Aki Ross elsárgulva húzna vissza szellemeket kutatni!

A következő két epizód – A második reneszánsz I, II – egy történetet mesél el. A zioni levéltárban található feljegyzésekből követhetjük végig a gépek felemelkedését, az utolsó háborúkat, az emberiség bukását, tehát a Matrix kialakulását. Az animációs és produkciós terveket a tokiói Studio 4°C végezte, Mahiro Maeda vezetésével.

Animatrix DVD
Az Osiris utolsó útja

A Kölyök története a hit erejét meséli el, no nem kell valami vallásos dologra gondolni. Nem is mondok többet, csak annyit, hogy az epizód címszereplője viszontlátható a Matrix második részében is – aki látta az gondolom rájött, ő az a minden lében kanál srác, aki folyton Neoék körül lézeng.

Ha a hit nagyító alá került már, akkor jöjjön a szerelem. A Program című epizódban Cis-nek választania kell szerelme és Zion között. A Yoshiaki Kawajiri rendezésével készült epizód a sablonosnak tűnő (de nem az!) történethez kitűnő látványvilágot, hangulatot teremtett, egyik kedvenc epizódom ez.

Animatrix DVD
Második reneszánsz I.

A másik kedvenc a következő, Világrekord című rész. Ebben hihetetlen akaraterejének és lenyűgöző fizikai állapotának köszönhetően Dan, a világcsúcstartó sprinter kitör a Mátrixból, és rövid benyomásokat szerez a valódi világról. Hihetetlenül elvont hangulat és képi világ jellemzi ezt az epizódot, mely elég szélsőséges érzéseket vált ki a nézőből. Van akinek ez lesz a kedvence, és van, aki a kiadvány legrosszabb részeként tartja majd nyilván.

A Hiba a rendszerben szintén picit elvontabb történet, az előzőnél viszont sokkal jobban érthető. Egy csendes kisvárosban, ahol semmi sem az, aminek látszik, Yoko, macskáját keresve hibát talál a rendszerben, egy elhagyatott kúriában, ahol látszólag bármi megtörténhet. De aztán megérkeznek rendszer őrei...

Animatrix DVD
Második reneszánsz II.

A Detektívtörténet igazi film noir rész. Fekete-fehér, sötét hangulatú, és bár igazából alig történik benne valami, a hangulat magával ragadja az embert. Ehhez még jön a kitűnő elektronikus jazz és bepop zene, mely olyan érzéssel tölti el az embert, mintha a régi Chicagoban lennénk.

Az emberi Mátrix, az utolsó epizód a Program kérdését viszi tovább. Lázadók egy maroknyi csoportja elfog egy érző robotot, és sikerül úgy átprogramozniuk, hogy szövetségesükké válik. Az „átnevelés” túl jól sikerül. A robot étvágya a valódi, „emberi Mátrixra” olyan mértékűvé válhat, amelynek kielégítése már meghaladhatja az emberek képességeit.

Animatrix DVD
Kölyök története

Az epizódok látványa igen szép lett, persze stílusuk elsőre valószínűleg szúrni fogja némelyek szemét. Minden rész egy-egy újabb rajzfilmstílust képvisel. A zenék szintén kellemesek, illeszkednek az epizódokhoz, sőt, legtöbbjük önmagukban is nagyon jól hallgathatók. A filmzenéket igazi nagyágyúk készítették, mint például:

 • Junkie XL, a holland DJ, akinek Elvis vs. JXL: A Little Less Conversion című remixe 24 országban került a slágerlisták élére.
 • Death in Vegas (személyes kedvenc :), akinek legutóbbi CD-je, a Scorpio Rising méginkább a zenei kísérletezés jegyében született, mint első átütő sikert arató lemezük, a The Contino Sessions.
 • Juno Reactor, aki együttesével már a 80-as évek elejétől gépzenével foglalkozik. (Ez a banda különösen közel áll a Wachowski testvérekhez.)
 • DJ Shadow, a hip-hop legendás alakja, aki hat év után végre egy újabb albumnyi mixet jelentetett meg Private Press címen.
 • Meat Beat Manifesto, a műfaj egyik legprogresszívabb képviselője.
 • Adam Freeland, a nu-skool fenomén London underground világából.
 • Photek, egy másik angol DJ, akit lüktető táncdallamai a Jungle műfaj királyává avatnak.
 • Satoshi Tomiee, a New Yorkban élő japán származású DJ, aki a progresszív trance egyik jeles képviselője.
 • Peace Orchestra and Tosca. Az ismert német trip-hop duó, a Kruder és Dorfmeister tagjainak szólóprojektjei. Peter Kruder jegyzi a Peace Orchestrát, Richard Dorfmeister pedig a Toscát.

  Az Animatrix egy nagyon jól sikerült DVD lett, Matrix rajongóknak, illetve az anime stílus kedvelőinek kötelezően beszerezendő alkotás. Ha pedig valaki nem tartozik e fenti két csoportba, akkor is megéri megnézni. Ki tudja, hátha rájön, hogy mégis beleillik valamelyik fenti kritériumba, vagy ha nem is, biztos jól fog szórakozni. ■

Animatrix DVDAnimatrix DVDAnimatrix DVDAnimatrix DVDAnimatrix DVDAnimatrix DVDAnimatrix DVDAnimatrix DVDAnimatrix DVDAnimatrix DVDAnimatrix DVDAnimatrix DVD

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló