25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

IFA 2003

Áttekintő összefoglalónk a berlini elektronikai kiállításról.

Írta: Dino

Augusztus 28-án nyitotta meg kapuit idén a Berlinben kétévente megrendezésre kerülő IFA, teljes nevén az Internationale Funkausstellung (nemzetközi fogyasztói-elektronikai kiállítás). A nagyjából 28 csarnokban sok helyen több szinten is zajlott a rendezvény, összesen több mint 1000 cég részvételével. A többek között a Pioneer és Sennheiser cégek képviseletét és forgalmazását ellátó BaSys Kft. meghívásának köszönhetően két napot kint tölthettem én is a kiállításon, melyről igyekszem a cikkben a fontosabb bemutatott újdonságokat összefoglalni. (A teljességre nem is fogok törekedni, mert a helyszínen töltött idő sajnos csak a standok töredékén való végigrohanásra, sajtóanyagok begyűjtésére és néhány fotó készítésére volt elegendő, de azért igyekszem a fontos és jelentősebb dolgokat mind bemutatni.)

IFA 2003

Ha röviden, kulcsszavakban szeretném összefoglalni a kiállítás leginkább kiemelt termékeit, a következőket írhatnám: TFT és plazma-TV-k minden célra, mindenhova és minél nagyobb méretben; DVD (sőt, BlueRay!) játszók és írók video helyett, számítógépbe, autóba; hordozható digitális eszközök (MP3 játszók, stb.); házimozi berendezések (jó sok hangfallal); digitális fényképezőgépek minél több megapixeles felbontással. A pár órás – a kiállítás töredékét lefedő – rohangálás során legalábbis ez maradt meg bennem a látottakból. No de lássuk mindezt kicsit részletesebben!

Látogatásunkat a Pioneer standján kezdtük, ami nem véletlen, hiszen a BaSys által képviselt egyik legfontosabb cégről van szó. (Útközben elsétáltunk a szintén általuk forgalmazott Sennheiser standja mellett is, ahol többek között az összes aktuális fejhallgatómodellt ki lehetett próbálni.) A Pioneer jelentős méretű, kétszintes standján fehér ruhás hostessek prezentálták a kiállított terméküket. Ruhájukba egy LCD kijelző volt beleépítve, valami olyasmi, amilyet az autórádiókban is látni. Kis várakozás után felvezették csoportunkat az egyik emeleti tárgyalóba, ahol a vadonatúj PDP-504HDE plazma-kijelzőt mutatták be. A nagyfelbontású (1280*768) kijelző 50 collos képátlóval rendelkezik, vastagsága mindössze 9,8 cm, fényereje 1100 cd/m2, a látottak pedig igen meggyőzőek voltak: tűéles kép, csodálatos színek. Persze a teljességhez hozzátartozik, hogy HDTV felbontású videofelvételt kapcsoltak rá a TV-re. A készülékbe a legújabb fejlesztésű, PURE Drive technológiát építették. Ez például a PAL, SECAM vagy NTSC jeleket egy megfelelő algoritmus segítségével úgy optimalizálja egy adott képpont megjelenítését, hogy közben a környező 84 pixel értékét is megvizsgálja, így jobb minőségű képet előállítva. A színek élethű reprodukálását a Pure Colour Filter II segíti, 1024 szürkeárnyalat elkülönítésével, de mindhárom RGB csatorna is 1024 árnyalatú, azaz az összes megjeleníthető színek száma egymilliárd felett van. A PDP-504HDE november környékén kerül a boltokba, míg kisebb testvérének, a 43 collos, 1024*768 felbontású PDP-434HDE-nek megjelenése októberre várható. (Lefelé mozdítva egyúttal a korábbi modellek árait.)
A novemberben megjelenő, DVR-5100H-S típusszámú asztali DVD játszó egy beépített 80 GB-os merevlemezt is tartalmaz, melyre akár 102 órányi felvételt rögzíthetünk, melyet aztán DVD-R vagy DVD-RW lemezre ki is írhatunk. A felvételi minőséget 4 előre rögzített állásba állíthatjuk, de lehetőség van 32 fokozatú finombeállításra is, a felhasznált lemezekről folyamatos katalógust vezet az eszköz, így segítségével megtudhatjuk, hol van még elegendő szabad helyünk, a lezárt lemezekre pedig automatikusan egy menüt is elhelyez.
PC-s eszközök terén egy új DVD-ROM meghajtót állítottak ki (DVD-120S), és bemutatták a DVR-A06 DVD írót is. A standon körbe mindenütt plazma kijelzők borították a falakat, köztük egy 3D hatású képet megjelenítő modellel, valamint egy érintőképernyős változattal. Érdekes volt még az egyik TV alá kiállított hangfal, mely egymaga három dimenziós hangtér előállítására volt képes.

IFA 2003

Következő állomásunk a TV-ket és házimozi szetteket kínáló Loewe volt, mely szinte egy egész pavilont kitöltött standjával. Természetesen itt is lapos TV-k voltak mindenütt, a fő különlegességet pedig az internetezésre is felkészített modellek jelentették. CD és DVD játszásra alkalmas központi házimozi-egységük mellé a Bose szállítja a hangszórókat, így a minőség ezen a téren is garantált.

Ezután elkezdtem a kiállítói listán előre kiszemelt cégek felkeresését, útközben meg-megállva néhány fotó készítésére. Mivel az autó-hifi is a kiállítás témái közé tartozik, számos autót is bevittek a csarnokokba, melyeknek a csomagtartója dugig volt tömve hangszórókkal és erősítőkkel (érdemes megnézni a képeket :-). A Harman csoport standján mókás, ufo-kat imitáló JBL hangszórókat lehetett látni a vitrinekben, de bemutattak két, a cég 50 éves fennállására készült, korlátozott példányszámban gyártásra kerülő harman/kardon házimozi-erősítőt is. Keresztülrohantam a Jamo, Onkyo, Magnat cégek standjain, körbenéztem a Marantz háza táján, majd megcsodáltam álmaim hangfalának, a Quadral Aurum Titan félbevágott modelljét. (Attól tartok, egész életemre álmaim hangfala marad ez, tekintve, hogy darabja 600 ezer Ft-ba kerül. :-)

IFA 2003

Az LG-nél a világ legnagyobb plazma kijelzője volt a fő attrakció, mely 71 collos képátlóval rendelkezik. Emellett láthattunk konyhába szánt szórakoztató-elektronikát, 3-4 óra lejátszási időt biztosító hordozható DVD játszót, és TFT kijelzőket. A JVC-nél – plexi dobozban elkerítve/védve – egy fejlesztés alatti BlueRay lejátszó is volt a sok DVD rögzítő mellett. A Panasonic pavilonjában számos Lara Croft hasonmás mászkált fel-alá, kísérőjük pedig digitális fényképezőgéppel készített a vállalkozó szellemű látogatókkal közös fotót. A Panasonic nagyon erősen nyomatja a saját eszközeiben használt SD memóriakártyát, egy külön pulton mutatták be, mennyi különböző típusú eszközben használható már: fényképezőgépek, MP3 játszók, videokamerák, stb. Kint volt a Nokia is, ahol új telefon-modelljei között egy N-Gage-et is látni lehetett, mely gyakorlatilag a mobiltelefon ötvözése egy GameBoy-jellegű játékgéppel. A Sony igen világos és tágas helyen várta az érdeklődőket, számítógépes eszközeitől (Vaio notebookok, Clié PDA-k, stb.) házimozi berendezésein keresztül az Aibo robotkutyáig és a PlayStation 2-ig – valamint a hozzá kapcsolható EyeToy kameráig – bezárólag gyakorlatilag minden terméküket bemutatva.

Digitális fényképezés terén számos cég mutatta be aktuális termékeit. Jelen volt az amatőrtől a profi gépekig széles választékot kínáló Nikon és Kodak, az apró méretű Exilim sorozatáról is ismert Casio, de a Sanyo is bemutatott néhány új modellt. Ezekről egy külön cikk keretében írok majd hamarosan.

IFA 2003

A Berlinben töltött két nap igen gyorsan eltelt, főleg, hogy a kiállításon igen nagy volt a terméksűrűség. Sajnos hosszabb időt egyik standon se tudtam eltölteni, így a termékek kipróbálására nem igazán volt lehetőségem, de így is sikerült sok érdekeset látni. (Egyúttal abban is biztos vagyok, hogy a teljes bejárásra a kiállítás hat napja is kevés lett volna.) Mindenesetre egy átfogó képet kaptam az aktuális szórakoztató-elektronikai trendekről, melyekről várhatóan igen sokat lehet még hallani az elkövetkező időszakban is. IFA legközelebb két év múlva lesz, de addig persze számos más kiállításon is várhatóak újdonságok. Végül ezúton is szeretnék köszönetet mondani a BaSys Kft-nek, hogy részt vehettem az idei berlini rendezvényen.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

 • IFA 2003
 • IFA 2003
 • IFA 2003
 • IFA 2003
 • IFA 2003
 • IFA 2003
 • IFA 2003
 • IFA 2003
 • IFA 2003
 • IFA 2003
 • IFA 2003
 • IFA 2003
 • IFA 2003
 • IFA 2003
 • IFA 2003
 • IFA 2003
 • IFA 2003
 • IFA 2003
 • IFA 2003
 • IFA 2003
 • IFA 2003
 • IFA 2003
 • IFA 2003
 • IFA 2003
 • IFA 2003
 • IFA 2003
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!