25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Battlefield 1942: Secret Weapons of WWII

A tavalyi év nagy sikeréhez egy második küldetéslemez is készült.

Írta: Gerry

Épp egy, a házak között megbújó német mesterlövésszel akartam végezni, mikor is úgy 700-zal elhúzott a fejem felett egy füstölő F85-Goblin, és teljes erővel nekicsapódott a szemközti házfalnak. Ezen mind a fritz, mind én meglepődtünk, de szerencsére én hamarabb ocsúdtam fel... béke poraira. Folytattam utamat a reptérig, mikor is az ég elsötétült, és felnézvén egy C-47-est pillantottam meg, melyből ejtőernyősök ugrottak alá. Örültem, hogy megérkezett az erősítés, azonban örömöm nem tartott sokáig: a mindeddig rejtve maradt Flakpanzer tűzesővel árasztotta el az ejtőernyősöket, megindult vagy fél tucat jetpackes Wehrmacht katona is – és elszabadult a pokol...

A fent vázolt események szerencsére nem a valóságban történtek meg (bár mottóm a „csak egy maradhat!” :-), hanem a Battlefield 1942 legújabb kiegészítőjében, a Secret Weapons of WW2-ban. A Battlefield 1942 egy évvel ezelőtti debütálása után a nagyon jó eladási mutatókból már lehetett sejteni, hogy a kiegészítők nem fognak sokat váratni magukra, és így is lett. Az idén tavasszal megjelent, igen kiváló Road to Rome után itt az új játékszer, mely ezúttal nem új hadszíntérre kalauzol el bennünket, hanem a háború végén, illetve még csak a tervezőasztalon bemutatkozó új fegyverekre helyezi a hangsúlyt, és ezáltal a harcok egy új aspektusát mutatja be.

Az új eszközök igen vegyes képet festenek, hiszen vannak viszonylag földhözragadt, a harcokban ténylegesen részt vett egységek, és meglehetősen futurisztikus cuccok is, melyekből összesen 16 található a programban.

A háború végén bemutatkozott F85-Goblin, a Natter, a Ho 229-es, vagy az AW-52-es „Flying Wing”-ek repülőgép voltuk ellenére még a földhözragadt frakcióhoz tartoznak, hiszen a velük való találkozás 1945 tavaszán nem volt sci-fi-be illő momentum. Erősségük – és egyben gyengeségük is – a gyorsaságuk: gyengén páncélozottak, így pár komolyabb találat után spontán tűzijátékká válhatnak. Manőverezhetőségük is megnyugtatóan alacsony – legalábbis ha egy oldalkocsis motorral (mert ilyen is van ám!) menekülünk előlük, akkor eme hiányosságukat roppant megnyugtatónak fogjuk találni... Azt azonban már nem, ha egy gyorsan közeledő tárgyat látunk aláhullani az égből, ez ugyanis minden bizonnyal egy V3 Wasserfall lesz, melyet biztos távolságból manuálisan vezérelhetünk.

A német oldalt erősíti a jetpack, mely hál’ Istennek igen hamar felmelegszik, így huzamosabb levegőben tartózkodásra nem alkalmas, ráadásul elég egyetlen jól célzott lövés, és a használójának kirobbanó sikere lesz. A már említett C-47-es segítségével ejtőernyősök garmadájával tudjuk megszórni az ellenséges bázist. Alacsony sebesség és erős páncélzat jellemzi ezt a vasmadarat. A vízi csapatszállításról a földi halandó számára kimondhatatlan nevű Schwimmwagen és az LVT4 Water Buffalo végzi meglehetősen jó hatásfokkal. A már említett német Flakpanzer az amerikai M4 Shermannel karöltve pokollá teheti a gyalogosok életét-és teszi is.

A Secret Weapons-ben megtalálható 6 új fegyver is, melyekkel igen gyorsan csökkenthetjük a népsűrűséget. Mindkét oldal számára elérhetők a dobókések, melyek közelharcban jöhetnek jól, akárcsak az amerikai Remington shotgun. A német Gewehr 43 félautomata puskára válaszul a szövetséges kommandósok a Bren könnyűgéppuskát használhatják, amihez a németeknek a Gewehr 42-est használva lesz egy-két szavuk. A viszonylag védtelen szanitécek új fegyvert üdvözölhetnek a nem éppen eleganciájáról elhíresült Sten MK2 formájában, azonban a gránátvetővel felszerelt Mauserrel operáló tengelyhatalmak könnyen bebizonyíthatják, hogy ez a védettség csak látszólagos.

Természetesen új pályákat is kapunk a kiegészítővel, melyek jobbára teljesen fiktív helyszíneken játszódnak. A nyolc pálya különféle bunkerek, kutatóközpontok, kilövőállások köré szerveződik, melyeken – mivel a háború végén járunk – a kontinentális éghajlat dominál.

Vizuális téren nincsenek változások az alapjátékhoz képest. A Battlefield 1942 grafikájára egy szavunk sem lehetett egy évvel ezelőtt, de még ma is tökéletesen megállja a helyét. Éles textúrák, magas poligonszám és roppant nagy terek jellemzik vizuális téren a Secret Weapons-t, az egy évvel ezelőtt még igen magasnak számító gépigény pedig ma már nem számít elrettentőnek. A program audio része sem hagy semmi kivetnivalót maga után, a járművek, a különféle robbanások, lövések, puffanások hangjai a tökéletesség határát súrolják.

Ravasz kérdés, hogy miként vélekedem a Secret Weapons of World War II-ről. A Secret Weapons megjelenésével a Battlefield kissé eltolódott a fikció irányába, azonban ez a fikció még a „realitások” talaján mozog, túlságosan nem rugaszkodik el attól, csupán kicsit megfűszerezi az alapjátékot. Vannak, akik ennek nagyon nem örülnek, vannak akik igen, azonban mindenféleképpen érdemes megtapasztalni ezt az érdekes egyveleget – sokat nem veszíthettek vele.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

80%
grafika
8
hangok
9
játszhatóság
8
hangulat
8
Pozitívumok
  • Új járművek, fegyverek és pályák
Negatívumok
  • Kissé eltolódik a fikció irányába

További képek

  • Battlefield 1942: Secret Weapons of WWII
  • Battlefield 1942: Secret Weapons of WWII
  • Battlefield 1942: Secret Weapons of WWII
  • Battlefield 1942: Secret Weapons of WWII
  • Battlefield 1942: Secret Weapons of WWII
  • Battlefield 1942: Secret Weapons of WWII

Battlefield 1942: Secret Weapons of WWII

Platform:

Fejlesztő: Digital Illusions

Kiadó: Electronic Arts

Forgalmazó: Ecobit Rt.

Megjelenés: 2003. ősz

Minimális rendszerigény: Pentium III 1 GHz, 512 MB RAM, GeForce 2, eredeti Battlefield 1942

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!