25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Magic: The Gathering - Battlegrounds

A kártyajátékhoz lazán kapcsolódó, akcióelemekkel dúsított játék.

Írta: Madrac

Biztos sokan ismerik a Magic: The Gathering kártyajátékot, melynek már készült több számítógépes feldolgozása is. A most megjelent Battlegrounds kilóg a sorból, hisz ez nem egy konverzió, hanem egy teljesen új, akcióelemekkel tűzdelt játék, mely csak lazán kötődik az eredeti kártyajátékhoz.

A játék egész komoly egyjátékos résszel bír, mégis az az ember érzése míg végigjátssza, hogy egy csak egy jól kidolgozott oktatórész a többjátékos módhoz. Egy magányos varázslónővel kell legyőzni ellenfeleinket különféle párbajok során, és megszerezni egy amulettbe az összes elem kövét. Valószínűleg tényleg ez volt az alkotók célja, de még ennek ellenére se tűnik olyan szájbarágósnak és mesterkéltnek, mint a többi játék hasonló feladatú része. Egyértelműen az online rész a játék legfontosabb eleme, külön szobákat találhatunk a tudásszinteknek megfelelően vagy akár a központi cseten is kereshetünk ellenfelet. Remek statisztikát vezetnek a lejátszott mérkőzésekről, folyamatosan elérhető a neten a havi, heti és az összesített toplista.

Mivel kicsit mozgalmasabb, akciódúsabb lett a játék, mint az alapötletet adó kártyajáték, ezért változások is történtek természetesen. Maximum kétféle színből választhatunk lapokat a pakliba, mely csak tíz lapból állhat, viszont nem is korlátozták, hányszor varázsolhatjuk el ezeket. Egyszerre csak két enchantment lehet fent, nincsenek varázstárgyak, egyszerre maximum öt lényünk lehet, melyek mind a halálukig harcolnak. Varázslónk támadhat a botjával, mely egy sebzést okoz, ezzel remekül ki lehet végezni a már keveset élő ellenséges lényeket. Kapott egy mágikus pajzsot is, melynek használata csökkenti a mannánkat, de felezi a kapott sebzést is. Másként kell növelni a maximális mannát is, itt nem különböző területeket kell kijátszani, hanem a pályán megjelenő manna gömböket felszedni. Az elpusztult lények után megjelenő mannakristályok csak a pillanatnyi szintjét növelik, a maximum fölé ezzel a módszerrel nem lehet kerülni.

Mind az öt szín megtalálható a játékban, mindegyiknek elég sokféle lapja van, ezekből kell összeválogatni a nekünk tetsző paklit. A harc egy arénában zajlik, mely két részre van osztva. Átrohanhatunk az ellenfél térfelére is felszedni az ott található dolgokat, de ha túlságosan mélyen behatolunk a területre, sebződünk miatta. A lények megidézése különböző mennyiségű mannába kerül, melyet a lap alján lévő kis pöttyök jelölnek. Az elhasznált mágikus erő szép lassan jön vissza, ezt gyorsíthatjuk a kristályok felszedésével, illetve a megfelelő gomb nyomkodásával, ez alaphelyzetben az I. Három csoportba lettek sorolva a kártyák, a legtöbbet használtban a lények idézéséhez szükséges lapok vannak, tőle jobbra esőben a bűbájok, míg a balra az egy körre ható és támadóvarázslatok vannak.

A csatákban nagyon fontos szerepe van annak, hogy mit mikor és milyen időzítéssel használunk. Egy-egy jó időben használt mágia akár meg is fordíthatja a már vesztettnek tűnő mecset. Mivel a légi és a földi lények nem támadnak egymásra, vigyázni kell, mi ellen mit vetünk be. Minden színnek megvan a maga erősége: a kék jó a levegőben, a fehér egységei képesek gyógyítani a varázslót, a vörösnek jók a támadómágiái, a zöld képes mannagömböket idézni és mannakristályokat szór több egysége is, a fekete pedig erős lényekkel rendelkezik.

A játék grafikájáról nem lehet igazán rosszat mondani, de jókat se. Megfelel a követelményeknek, de semmi extrát nem nyújt mellé. A lények jól megalkotottak, mozgásuk is tűrhető, de a varázslatok már nem néznek ki igazán jól. A hangok terén ugyanaz a helyzet, mint a grafikával. Tökéletesen megfelelőek, de teljességgel középszerűek is.

A játékot igazán azoknak ajánlanám, akik biztosan sokat játszanának vele mások ellen neten, mert egyjátékos módban hamar megunható. A Magic kártyajáték szabályaihoz csak lazán vagy még annyira se kötődik, de néhol ez épp előny, mint hátrány. A Battlegrounds egy kellemes, multiplayerre kihegyezett akciójáték lett, melyben fontos szerepet játszik a taktikai érzék.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

80%
grafika
9
hangok
8
játszhatóság
8
hangulat
7
Pozitívumok
 • Nem a szerencsére helyezi a hangsúlyt
 • Sok trükközésre hagy helyet
Negatívumok
 • Hamar megunható

További képek

 • Magic: The Gathering - Battlegrounds
 • Magic: The Gathering - Battlegrounds
 • Magic: The Gathering - Battlegrounds
 • Magic: The Gathering - Battlegrounds
 • Magic: The Gathering - Battlegrounds
 • Magic: The Gathering - Battlegrounds
 • Magic: The Gathering - Battlegrounds
 • Magic: The Gathering - Battlegrounds
 • Magic: The Gathering - Battlegrounds
 • Magic: The Gathering - Battlegrounds
 • Magic: The Gathering - Battlegrounds
 • Magic: The Gathering - Battlegrounds

Magic: The Gathering - Battlegrounds

Platform:

Fejlesztő: Secret Labs

Kiadó: Atari

Forgalmazó: seven m

Minimális rendszerigény: Pentium III 800 MHz, 128 MB RAM, 32 MB-os 3D kártya, 8x CD-ROM, 1,4 GB HDD

Ajánlott konfiguráció: Pentium 4 1,3 GHz, 256 MB RAM

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!