25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Játékkiállítások „harca”

Előzetes áttekintésünk az idei európai kiállításokról.

Írta: Dino

Kicsit meglepett, amikor hónapokkal ezelőtt bejelentették az EGN (European Games Network) elnevezésű új, az ECTS-hez és az E3-hoz hasonlóan szintén „üzleti célú” játékshow-t, különösen, hogy ugyanakkor lesz (szeptember 1-3. között), mint a sokéves múlttal rendelkező, de az utóbbi időben igencsak hanyatló ECTS. (Hasonlóan meglepő volt számomra a két évvel ezelőtt indult Games Convention időpont-választása is, mivel az is fedte az ECTS idejét. Aztán a második évben már jobb volt a helyzet, korábbra került a lipcsei GC.) Nézzük, mire is számíthatunk az idei kiállításokon.

Az EGN helyszínéül a London Dockland negyedében lévő modern ExCeL kiállítási központot választották, mely egyszer már az ECTS helyszíne is volt – miután kinőtte az addigi Olympia csarnokot –, azonban az ECTS továbbköltözött egy Earl’s Courtnál lévő másik helyre. A meglepetések akkor folytatódtak, amikor az EGN szervezői sorra jelentették be a résztvevő cégeket, köztük számos olyat, akik már évek óta nem vettek részt az ECTS-en (és például inkább saját rendezvényt tartottak az újságíróknak, mint például az Electronic Arts). A rendezvény fő szervezője amúgy az ELSPA (Entertainment & Leisure Software Publishers Association), a brit játékszoftver-kiadók szövetsége, mely jelenleg közel 100 tagot számlál. A kiállítók listája jelenleg a következő nagyobb cégeket tartalmazza: 1C Company, Activision, Atari, Eidos, Electronic Arts, Nintendo, Nokia, Sega, Ubi Soft.

Az EGN-nel párhuzamosan (sőt, két nappal tovább) egy nagyközönségnek szánt rendezvény is lesz az ExCeL-ben, ez pedig a Game Stars Live, ahol bárki megnézheti a legújabb játékokat. Itt is számos nagy kiadó képviseli magát: Acclaim, Activision, Atari, Eidos, Electronic Arts, Konami, Nintendo, Nokia, Ubi Soft, és itt mutatják be a Gizmondo névre keresztelt új hordozható játékgépet is.

Az ECTS szervezői se nagyon akarnak lemaradni, tőlük is jönnek időről-időre a bejelentések az újabb kiállítókról, igaz, sok esetben csak a fejlesztői területen jelennek meg egyes cégek képviselői, ami nem egészen ugyanaz, mintha egy standon sok gépen futnának a játékújdonságok. A jelentősebb kiállítók listája náluk a következőképpen alakul: 1C Company, AMD, ATI, Microsoft, Nintendo, Samsung, és megjelent már a listán a nem éppen játékairól, hanem például a hazai fejlesztésű Recognita/OmniPage karakterfelismerő programról neves ScanSoft is. Sajnos az elmúlt évek negatív tendenciája, és a játékcégek tekintetében nem túl fényes kiállítói lista az idei ECTS-sel kapcsolatosan kapcsolatban nem túl bíztató, mindenesetre kíváncsian várjuk, mi lesz a két londoni kiállítás „összecsapásának” kimenetele.

Végül ne feledkezzünk meg a Games Conventionről sem, mely idén augusztus 19-22. között immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre. Ez elsődlegesen inkább a nagyközönségnek szól, de egy nappal előtte egy külön sajtó-napot is tartanak. A játékosok miatt aztán számos rendezvény és látványosság kapcsolódik a GC-hez: modding kiállítás, játékversenyek, extrémsport-bemutatók, stb. A kiállítók listája igen nagy, csak néhányat emelnék ki (hozzátéve, hogy itt elsődlegesen a kiadók/forgalmazók német képviseletei lesznek jelen): 1C Company, Acclaim, Activision, Atari, ATI, Buena Vista Games, Codemasters, Eidos, Electronic Arts, Empire, JoWooD, Konami, Logitech, Microsoft, Nokia, Take 2, THQ, Ubi Soft, Vivendi Universal Games. Mint látható, Lipcsében gyakorlatilag az összes nagy kiadó képviseli magát, így ez is egy jelentős eseménynek ígérkezik.

A fentiek alapján nem mondhatni, hogy a játékipar híján lenne a szakmai vagy szélesebb körnek szánt rendezvényeknek, a legnagyobbnak számító E3 mellett Európában is egyre több hasonló kiállítás/show kerül megrendezésre. Kérdés azonban, hogy miközben az ECTS hanyatlásnak indult, van-e valóban létjogosultsága ennyi új rendezvénynek. A GC-ről mindenesetre mindenki pozitívan nyilatkozik, és kíváncsian várom, hogyan sikerül az új EGN, valóban meghozza-e a szervezők optimizmusa az áttörést. Hazánkban a BNV részeként megrendezésre kerülő InfoMarket kísérőeseményének, a „Játékszigetnek” keretében lesz lehetőség játékokat kipróbálni, szeptember 11-19. között, ahol többek között PlayStation2 bemutató és számítógépes játékbajnokság várja majd az érdeklődőket, 150 hálózatba kötött géppel.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • ExCeL (Foto: EGN)
  • ECTS 2002
  • GC 2003 (Foto: Leipziger Messe GmbH/Uwe Frauendorf)
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!