25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Joint Operations: Typhoon Rising

A Delta Force sorozat után egy új csapatalapú akciójátékkal jött ki a NovaLogic.

Írta: JOKER 4 hozzászólás

A NovaLogic kiadó nevéhez sok sikeres játék kapcsolódik. A közelmúlt két ilyen alkotása volt a Delta Force: Black Hawk Down, valamint küldetéslemeze, a Team Sabre is. A BHD népszerűségére alapozva jelentette meg legújabb programját, a Joint Operationst is. Ez utóbbi gyakorlatilag a BHD grafikájára és az abban megismert játékstílusra épül teljes mértékben, bár a történet egyáltalán nem kapcsolódik az elődéhez.

A Joint Operationsben Indonézia szolgál a harcok helyszínéül, és a nemzetközi katonai egységek, illetve az indonéziai felkelők bőrébe bújva vívhatjuk meg harcunkat. Ellentétben azonban a korábbi alkotásokkal, ebben egyjátékos mód gyakorlatilag nincs, csakis a hálózati, vagy internetes küzdelmekre van kihegyezve. Egyedül a gyakorló küldetéseket hajthatjuk csak végre egyedül, amelyben az egyes fegyverek használatát, és a támadás valamint védekezés módszereit tanulhatjuk meg. A multiplayer módban azonban többféle lehetőség közül is választhatunk:
Az Advance and Secure változatban az ellenséges bázisra kell bejutni és meg kell szerezni azt. Ehhez létszámfölénybe kell kerülni, és be kell jutni az ellenfél bunkerébe. Ezután már itt is újjászülethetnek a csapatunk tagjai.
Team Deathmatch módban egyszerűek a szabályok. Az a csapat győz, amelyik több pontot szerez a másik kiirtása révén.
Team King of the Hill: ez a legnépszerűbb a neten. Itt egy zónát kell elfoglalni, és adott ideig meg kell tudni tartani. A pontszámok annak megfelelően alakulnak, hogy mennyi ideig és hány emberrel tudjuk birtokolni a zónát a csapatunkkal.

A harcok során 5 karakterosztály közül választhatunk. Lehetünk puskás, lövész, utász, orvlövész vagy orvos. Természetesen az egyes karakterekkel más és más harcmodorban kell részt vennünk a harcokban. A sikeres küldetés végrehajtásához szinte valamennyi típusra szükség van egy csapatban, de nagy jelentősége van ezek összehangolt csapatmunkájának is. Az interneten csak a NovaWorld-ön keresztül kapcsolódhatunk fel az egyes szerverekre, amihez regisztrálnunk kell magunkat az első bejelentkezéskor. Ez feltételezi, hogy birtokunkban van egy eredeti CD-key, amelyet nem használ senki más :-). A harcok során akár 150 ember is játszhat egy adott pályán, de csak a neten ilyen magas ez a szám: helyi hálózatban legfeljebb 64 játékos lehet egyszerre a harctéren.

A grafikája szinte teljesen megegyezik a Black Hawk Downban megismerttel, csak kicsit szebb és részletgazdagabb lett. A harcok során rengetegféle fegyvert és járművet használhatunk. A rendelkezésre álló arzenál aszerint is változik, hogy a lázadók, vagy a nemzetközi egység csapatában szerepelünk-e. Ezen kívül az is számít, hogy melyik karakterosztályt választjuk. A járművek közül többféle helikoptert, harckocsit, hajót is vezethetünk. Ezek irányítása nagyon könnyű, így menet közben jóformán tényleg csak a harcra kell odafigyelnünk, és nem kell megküzdenünk például a helikopterek rotorszögének állítgatásának nehézségeivel :-). A játék hangeffektusai is nagyon rendben vannak, remekül odavarázsolják egy valódi harctér hangulatát a szobánkba.

Azok alapján, amit eddig elmondtam, lehetne akár a valaha készült legnépszerűbb FPS játék is, amint a doboza büszkén hirdeti. De sajnos nem az. Miért is mondom ezt? Nos, van azért jó néhány súlyos negatívuma is a játéknak. Az első helyen említhetőek a kirívó grafikai hibák, amelyek lépten-nyomon előfordulnak. A terepjáró például belelóg a falba, ha mellette megállunk, de úgy, hogy az egyik fele a fal jobb oldalán, a másik pedig a bal oldalán lesz. Vagy például egy ház lépcsőjén ugrottam egyet, mire felkerültem a tetőre, majd onnan egy lépés után visszaértem a ház túloldalára. De láttam a víz tetején guruló harckocsit is már, meg a levegőben álló katonát is. Hiába töltöttem le a legfrissebb javításokat ezek a bosszantó hibák továbbra is megmaradtak.

Másik negatívum a zűrzavaros pontozásos rendszer, amiben igazán sok logikát nem sikerült felfedeznem. Más-más szabályok vonatkoznak az egyes multiplayer módokban, van úgy, hogy kapunk pontot azért, hogy lelövünk valakit, és van, hogy ezért egyáltalán nem jár pont. Igazából mindig csak a játék végén derül ki, hogy szereztünk-e pontot, és ha igen, mennyit.

További negatívum – de ez lehet, hogy csak nekem az –, hogy igazából a campereknek kedveznek a pályák. Az ember hosszú-hosszú ideig lopakodik a spawn-ponttól az ellenfél bázisa felé, míg valamelyik sniper 300 méterről le nem lövi. Ezután megint újraéledhetünk vagy 1,5 km-re és kezdhetünk mindent elölről, amíg egy újabb sniper megint elkap. Az ellenfelet jóformán nem is lehet látni. Persze erre mondhatják sokan, hogy ez tök jó, mert a valóságban is ilyen hatékonyak a mesterlövészek, meg legyen óvatosabb mindenki. Ez persze így van, de hamar elveszti a kedvét az ember, ha szinte minden harc csak ennyiből áll. Akik a Wolfenstein meg a Battlefield multiplayer módját űzik és szeretik - hozzám hasonlóan –, azoknak biztos nem fog bejönni a Joint Operations, ám akik szeretik ezt a fajta harcmodort azoknak mindenképpen élvezetes játékban lehet része.

Összességében véve többet vártam a NovaLogic legújabb programjától. Leginkább a grafikai hibák zavartak a játék élvezetében, de nekem nem jött be az a taktika sem, amit a sikeres harchoz alkalmazni kell. Ez utóbbi azonban a szubjektív véleményem, ettől még más számára lehet élvezetes a játék. Akik annak idején játszottak a BHD multi módjával és tetszett nekik, azoknak feltétlenül ajánlom. A Battlefield sorozat szerelmeseinek viszont inkább nem javasolom.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

70%
grafika
6
hangok
8
játszhatóság
7
hangulat
7
Pozitívumok
  • Sokféle fegyver és jármű
  • Könnyű járműirányítás
Negatívumok
  • Pre-alfa szintű grafikai hibák
  • Zavaros pontrendszer
  • Sokszor áttekinthetetlen játékmenet

Joint Operations: Typhoon Rising

Platform:

Fejlesztő: NovaLogic

Kiadó: NovaLogic

Forgalmazó: Ecobit Rt.

Megjelenés: 2004. II. negyedév

Minimális rendszerigény: Pentium III 1,4 GHz, 256 MB RAM, 32 MB-os 3D kártya, 16xCD-ROM, 1,5 GB HDD

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

anbutobi
anbutobi [10]
rexi nem mert ha rá kattintasz a lanra akkor ott még vannak pályák:-)
dugasz1 erre kettőt tudok mondani: 1, ha letöltöd a kód generálót akkor minden játéknak majd tudod a telepítő kódját 2, vagy be íród a kereső-be
hogy Joint.Ops cd key akkor ki fogja hozni
dugasz1
dugasz1 [5]
Bocss.Valaki megtudná adni a telepítő jelszót PLS


Előre is kössz e-mail cím:dugasz1@freemail.hu :-D
rexi
rexi [6]
Sziasztok!

Valaki segítsen, ha tud. Megvan a játék eredetiben, de nincs internet kapcsolat a gépemen. Ez azt jelenti, hogy csak a training pályákat tudom használni?

előre is köszönöm a segítséget
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (4 db)