Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Norton AntiSpam 2004

A Symantec megoldása az e-mail postafiókokat elárasztó levélszemét ellen.

2004.10.27. 00:00 | szerző: Viper | Egyéb

Sajnos eljutottunk odáig, hogy a spam fogalmát senkinek nem kell elmagyarázni. Szerencsésnek mondhatja magát az, akinek nem özönlik el az e-mail fiókját a kéretlen reklámlevelek. Igaz ugyan, hogy vannak bizonyos szabályok, amiket érdemes betartani e-mail címünk védelmében, azonban sok esetben már késő megtenni a szükséges ellenlépéseket. Cikkemnek nem célja a kéretlen reklámlevelekkel kapcsolatban a megelőzési jótanácsok ismertetése, sem a kéretlen reklámleveleket küldők bemutatása. Ehelyett a Symantec azon termékének bemutatása következik, ami akkor jön jól, ha már megtörtént a baj. A Norton Internet Security 2004 részeként és önállóan is kapható Norton AntiSpam 2004 egy olyan szolgáltatást biztosít, amely bármely POP3 (tehát nem webes felületű) levelezőprogram használata mellett segít a kéretlen reklámlevelek kiszűrésében.

Norton AntiSpam 2004

A Norton AntiSpam működésének alapfilozófiája roppant egyszerű. A program figyeli a beérkező üzeneteket, és ezek közül amelyek a megállapított szabályrendszer alapján kéretlen reklámlevélnek minősülnek, azoknak a tárgysorába beletesz egy jelzést - nevezetesen a tényleges tárgy szövege elé írja a [Norton AntiSpam] karaktersorozatot. Innentől kezdve a Norton AntiSpam továbbengedi a levelet a levelezőprogramnak, amely a fenti megjelölés alapján a kéretlen reklámlevélnek minősített leveleket külön mappába tudja gyűjteni a levelezőprogram saját levélválogató szabályrendszere segítségével. Természetesen a legnépszerűbb levelezőprogramok ennek megfelelő beállítását automatikusan elvégzi a program.

Más spamszűrőkhöz képest talán éppen az a Norton AntiSpam előnye, hogy nem nyeli el a spamnak ítélt leveket, és azokat nem egy saját belső tárolóban gyűjti, ahol egy új felületet megtanulva/megismerve tudjuk ellenőrizni, hogy tényleg minden spam-e, amit kiszűrt a program, hanem „csak” egy egyértelmű jelzést tesz a levélbe, amit utána már a jól ismert levelezőprogramunk kezel. Ebből persze az a további előny is származik, hogy ha nem tetszik a levelezőprogramban beállított válogató mechanizmus (vagyis hogy alapértelmezésben egy külön mappába kerülnek a megjelölt levelek) akkor ezt tetszés szerint könnyedén átállíthatjuk például azonnali törlésre.

Norton AntiSpam 2004

Igaz, a megjelölt levelek ellenőrzés nélküli eldobása a program használatának elején nem ajánlott, hiszen a spamfelismerőt meg kell tanítanunk a saját levelezési szokásaink megismerésére. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy a legtöbb hírlevél - amire tényleg feliratkoztunk - éppen úgy rendelkezik a kéretlen reklámlevelek jellemzőivel, ezeket azonban mégiscsak szeretnénk a szokásos módon megkapni.

A kéretlen reklámlevelek elleni védekezést négy különböző mechanizmussal szabályozhatjuk. A beépített spamszűrő szabályokat nem igazán tudjuk direkt módon megnézni, ezeket a Symantec állítja be és frissíti a LiveUpdate szolgáltatás segítségével. Ezek tulajdonképpen jellegzetes kéretlen reklámlevél-minták, és ez a mechanizmus azt figyeli, hogy ezen minták milyen gyakorisággal szerepelnek egy adott levélben. A minták előfordulási száma alapján három szintet állíthatunk be: minél magasabb szintet választunk, annál kevesebb előforduló minta után sorol egy levelet a kéretlen reklámlevelek közé. A második terület az engedélyezett címek listája: azon leveleket, amelyek feladójának e-mail címe szerepel ezen a listán, biztosan nem fogja a program spamnek minősíteni. Ennek megfelelően érdemes a saját címlistánk importálását rögtön a telepítéskor jóváhagyni. A harmadik mechanizmus hatása éppen ezzel ellentétes: a blokkolt feladók listáján szereplő címekről érkező leveleket biztosan spamnek fogja megjelölni a program. A negyedik mechanizmus a saját szabályok listája, ahol mi magunk adhatunk meg szavakat vagy kifejezéseket, továbbá azt, hogy ezeket a levél melyik részében keresse a program (tárgy, feladó, stb., vagy mindenhol), és ha az adott szabálynak megfelel egy levél, az kéretlen reklámlevélnek legyen-e megjelölve vagy sem. Azonban érdemes csínján bánni ezekkel a szabályokkal, hiszen egy rosszul megállapított szabály könnyen hibás működést eredményez. Ha például (saját tapasztalat :-) azt akarjuk megadni, hogy „ha a levél tárgysorában szerepel az e-mail címünk akkor az spam”, de nem csak a tárgysorra hanem az egész levélre alkalmazzuk ezt a szabályt, akkor kivétel nélkül minden levelünk spamnek lesz megjelölve, hiszen a teljes levélben nyilván szerepel a címünk, ha egyszer mi vagyunk a címzettek.

Norton AntiSpam 2004

Levelezési szokásaink megismerését szolgálja az a funkció is, amely a levélküldéskor lép életbe: a levelezőprogram nem küldi el azonnal a levelet, hanem átadja a Norton AntiSpam programnak, amely a levél átvizsgálását követően aztán a tényleges küldést végzi. Ezáltal a program még mélyebb betekintést kaphat abba, hogy kiknek és milyen üzeneteket szoktunk írni, és ezekből az adatokból további következtetéseket lehet levonni. Ez a szolgáltatás amúgy természetesen ki is kapcsolható.

A kéretlen reklámlevél-szűrés beállításainál mindenképpen szeretném kihangsúlyozni, hogy nagyon sok múlik a helyes beállításon, hiszen helytelen beállítások esetén vagy ugyanúgy átjönnek a spamek, mint spamszűrő nélkül, vagy a magánlevelek is a kéretlen reklámlevél mappában kötnek ki – mindkét eset sok bosszúságot és kényelmetlenséget okozhat. A program telepítését követően, amíg a Norton AntiSpam nem ismeri ki a levelezési szokásainkat, és nem találjuk el a helyes beállításokat, addig szinte törvényszerű, hogy egy-két levél helytelenül kerül megítélésre. Ilyenkor nem kell azonnal a program eltávolítását fontolóra venni, hanem hozzuk meg a megfelelő ellenintézkedéseket: állítsunk a biztonsági szinten, vagy vegyük fel a címet az engedélyezett vagy a blokkolt címek listájára, vagy készítsük el a megfelelő saját szűrőszabályt. Tapasztalataim szerint közepes minta-felismerési szinten már a telepítést követően a kéretlen reklámlevelek többsége helyesen kerül megítélésére, és (mindennapos levelezést feltételezve) egy-két hétnyi tanulási/bekonfigurálási időszakot követően gyakorlatilag teljesen megbízható szűrési hatékonyságot lehet elérni.

Norton AntiSpam 2004

Mivel a kéretlen reklámlevelek többsége nem magyar nyelvű, az olvasók közül viszont bizonyára sokan vannak azok, akik többnyire magyar nyelven leveleznek, így joggal vetődik fel a kérdés, hogy hogyan képes kezelni a Norton AntiSpam 2004 a különböző nyelvi elemeket. A válasz roppant egyszerű: a programot nem zavarják meg a különböző nyelvű speciális karakterek, de mindaddig, amíg nem lesz igény a magyar nyelvű kéretlen reklámlevelek elleni tömeges védekezésre, addig nem is kerül beépítésre jellegzetes magyar mintákra való keresés. Persze ne felejtsük el, hogy a saját szabályainkban bármikor definiálhatunk bármilyen nyelvű szavakat.

A legnépszerűbb levelezőprogramok esetében, így az Outlook, Outlook Express, illetve az Eudora programoknál egy új gombsor segíti a Norton AntiSpam 2004-gyel való együttműködést. Ezen gombok segítségével a tévesen besorolt leveleket tudjuk egyszerűen a helyükre küldeni: a kéretlen reklámlevél mappába került magánlevelet tudjuk egy gombnyomással az eredetei helyére visszairányítani és egyúttal a feladót az engedélyezett címek listájára tenni; illetve a magánlevelek közé került kéretlen reklámlevelet tudjuk a spam mappába irányítani és a feladót a tiltólistára tenni.

Norton AntiSpam 2004

Összefoglalva a Norton AntiSpam 2004 egy olyan spamszűrő program, amelynek használatával valóban hatékony módon, jól megszokott levelezőprogramunk elhagyása nélkül válogathatjuk szét a kéretlen reklámleveleket. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló