25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Symantec pcAnywhere

A Symantec programja kényelmes eszközt ad más számítógépek távoli eléréséhez.

Írta: Viper

Ha már kerültünk olyan szituációba, hogy telefonon keresztül magyarázva kellett megoldanunk egy problémát távoli ismerősünk számítógépén, akkor gondolom, nem kell különösképpen ecsetelnem, mennyivel könnyebb az élet abban az esetben, ha ténylegesen rákapcsolódhatunk ismerősünk számítógépére, és azon távolról kereshetjük meg a probléma okát. A Symantec pcAnywhere programjának 11-es verziójával egy olyan szoftver kerülhet a birtokunkba, amelynek segítségével könnyedén érhetünk el és menedzselhetünk távoli számítógépeket.

A pcAnywhere eszköztárának három alappillére a távoli irányítási, távoli menedzselési, illetve fájlátviteli képesség. Felvetődhet a kérdés, hogy minek ehhez külön szoftver, ha a Windowsba is beépítésre került távoli elérés. A pcAnywhere azért számít különlegesnek a távoli menedzsment feladatokat ellátó szoftverek közt, és egyben azért képes felvenni a versenyt a Windowsba beépített távoli elérést biztosító szoftverével, mert miután becsatlakoztunk a távoli számítógépre, nem a távoli gépen futtatjuk a különböző menedzsment szoftvereket, hanem a sajátunkon. Ez azt jelenti például, hogy a saját gépünkön fut a pcAnywhere részét képező regisztrációs adatbázis-szerkesztő, a távoli gépről pedig csak az adatokat veszi a program. Ugyanígy kezelhetjük a távoli számítógépen futó taszkokat, a parancssor segítségével DOS-os parancsokat is lefuttathatunk, menedzselhetjük a szolgáltatásokat, megnézhetjük a naplót, vagy telepíthetünk illetve eltávolíthatunk programokat.

A távoli irányítás tulajdonképpen a többek által ismert „olyan, mintha a másik gép monitora előtt ülnék” eset: magunk előtt láthatjuk a távoli gép képernyőjét, és így tulajdonképpen bármilyen adatot elérhetünk rajta. Ezen túl a távoli gép vágólapját is elérhetjük, sőt, akár újra is indíthatjuk a távoli gépet. Így nem kell például a munkahelyi gép előtt ülnünk ahhoz, hogy elérjük a rajta tárolt adatokat vagy programokat, hanem távolról is bármikor becsatlakozhatunk és használhatjuk azokat. Na és természetesen még egy kis chatre is lehetőségünk van, ha valamit éppen el szeretnénk magyarázni.

Hasonló egyszerűséggel végezhetjük el a fájlátvitelt is a két számítógép közt. Csak egyszerűen betesszük a fájlátviteli sorba a kívánt fájlokat, és a többit magától elintézi a háttérben a pcAnywhere.

A program telepítése és a távoli menedzsment viszony létrehozása a letisztult beállítási lehetőségeknek köszönhetően egyáltalán nem bonyolult feladat, tehát nem kell rendszergazdai vagy ügyfélszolgálatos képességekkel rendelkeznünk ahhoz, hogy a programot használatba vegyük.

Gondolom mondanom sem kell, hogy a program készítői nem hanyagolták el a biztonsági kérdéseket sem, így a két (vagy több) számítógép között létrehozott kapcsolat megfelel a kor biztonsági elvárásainak. Továbbá a gépek közti hálózati kommunikáció olyannyira optimalizált, hogy akár 28,8k-s modemmel is nekivághatunk a pcAnywhere használatának. Persze azért nem árt, ha van még egy kis sávszélesség.

Összefoglalásul tehát elmondható, hogy bár a pcAnywhere elsősorban a rendszergazdák és az ügyfélszolgálatosok számára nyújt kiemelten nagy segítséget, használatával bármely felhasználó képes könnyedén hozzáférni és kezelni egy távoli számítógépet.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Symantec pcAnywhere
  • Symantec pcAnywhere

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!