Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

The Settlers: Heritage of Kings

A népszerű sorozat legújabb epizódja sajnos elvesztette az igazi Settlers jellegét.

2005.05.04. 00:00 | szerző: Madrac | Ismertető/teszt

A nagy sikert hozó sorozatokat általában sokáig folytatják még, így van egy a régi jó Settlers esetében is. A közelmúltban készült el a legújabb, ötödik rész, mely pár újdonságot tartalmaz ugyan, de semmi forradalmi változást nem hozott magával.

The Settlers: Heritage of Kings

A történet egy sok tartományra széthullott királyság újraegyesítéséről szól. Sorban végig kell járni minden tartományt és vagy megmenteni vagy megsegíteni őket, így bírva őket csatlakozásra. Megjelennek a játékban a hősök is: a király és szövetségesei, barátai. A hősök megjelenésével természetesen eléggé harcorientálttá vált a program, rendes csapatokat szervezhetünk, az elhullott embereket újraképezhetjük, a hősök pedig különböző bónuszokkal segítik őket. Az RTS-ek minden kelléke bejön itt a játékba, a barakkal, a különböző épületkombinációkkal az egységekhez és így tovább.

Nézzük, mi hiányzik a játékból. Ha tömören akarnám megfogalmazni, csak annyit mondanék, hogy a Settlers. Mégpedig mindezt azért, mert a harc sokkal fontosabb szerepet kapott, és a korábbi részekhez képest sok helyen egyszerűsítettek a játékon. Így már nem kell plusz hely a farmoknak, hisz nem termelnek búzát, most itt csak esznek embereink. Nincs meg a jól megszokott terményútvonal se, az előző példánál maradva a búza, liszt, kenyér út. Hiányzik az úthálózat és a szállítás is, minden azonnal a raktárba kerül most. Nincsenek országhatárok se, így nem kellenek a pionírok és már a geológusok se keresgetik az érceket, előre meghatározott bányahelyek vannak.

The Settlers: Heritage of Kings

A kezelés elég egyszerűre sikerült, jól átlátható az épületek szerepe, mindenhol található rövidke leírás a katonák előnyeiről-hátrányairól. Egységeinket csoportokba rendezhetjük, melyben egyszerre akár több hős is lehet. A tömegből nehéz lenne ugyan kiválasztani őket, de erre nincs is szükség, mivel a képernyő tetején külön kis ikon mutatja őket. Épületeinkben beállíthatunk egyszerre több képzést is, de hosszabb sorra nincs lehetőség. A nyersanyagok mennyisége könnyen követhető, mind szerepel a képernyő bal oldalán, nem kell külön statisztikákat behozni, mint korábban.

A játék grafikájáról már inkább lehet jókat mondani. Igen kellemes, szépen animált 3D-s megjelenést kapott: szél fújja a fákat, embereink dolgoznak, tesznek-vesznek, mindig történik valami. Madártávlatból szép csak igazán a játék, ráközelítve már nem annyira, de nem is abból a nézetből játszik az ember általában. A karakterek animációi is jók lettek, a játék grafikus motorjával megvalósított átvezető videóknál egy főleg jól látszik.

The Settlers: Heritage of Kings

A játék hangai meglehetősen átlagosak lettek, egyes szereplők hangja engem egyenesen irritált. A zenei aláfestés kellemes, de nem hagy maradandó emléket az emberben, fél óta után már nem ismerném fel újra. Nem így volt ez az első rész zenéjével például, melyet még most is eldúdolnék, ha kell.

Összességében nem rossz játék a The Settlers: Heritage of Kings, de elvesztette az igazi Settlers jellegét. Mint RTS, megállja a helyét, kellemes időtöltést nyújt, de ezzel a névvel nem igazán erre számít az ember. Remélhetőleg ha készül újabb folytatás, akkor visszatérnek az eredeti koncepcióhoz. ■

értékelés

The Settlers: Heritage of Kings

Pozitívumok
  • Szebb grafika, mint az elődöknél
Negatívumok
  • Buta MI
  • Kevés újdonság
  • A Settlers egyediségét adó ötletek teljes hiánya
Minimális rendszerigény: 1 GHz-es processzor, 256 MB RAM, 32 MB-os T&L-t támogató videokártya
7,0
grafika 7
hangok 6
játszhatóság 7
hangulat 6
The Settlers: Heritage of KingsThe Settlers: Heritage of KingsThe Settlers: Heritage of KingsThe Settlers: Heritage of KingsThe Settlers: Heritage of Kings
The Settlers: Heritage of Kings
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
The Settlers: Heritage of Kings

hozzászólások (5)

Anonymus23
Anonymus23 2005.05.06. 20:37
Nem tudom miért lett ennyire lehúzva ez a játék, szerintem a grafika nagyon szépre sikerült, a játék is elég érdekes, egyedül talán az MI kiszámíthatósága az ami gyengécskére sikeredett.
Lehet, hogy nem Settlers (én mondjuk egyikkel sem játszottam) de mint önálló RTS nagyon is megállja a helyét.
Nekem nagyon tetszett, és méltó ara, hogy újrajátszon vele az ember.
Gerry
Gerry 2005.05.07. 11:52
Azt senki sem kétli, hogy önálló RTS-ként a Heritage of Kings megállja a helyét. Azonban tökéletesen kiveszett belőle a Settlers sorozat bájossága, az a hangulat, ami igazán naggyá tette a sorozatot. Az új rész pár hibától eltekintve kétségíkvül nem rosz játék, azonban aligha mondható a Settlers saga tagjának.
Madrac
Madrac 2005.05.09. 09:49
De ezt le is irtam a cikkben is. ;) En mint Settlers reszt ertekeltem ilyenre. Mint normal strategia kb 1 ponttal jobbat kapott volna. Az MIt meg kar szepiteni, buta mint a fold.
joker019
joker019 2011.09.27. 14:40
Hali mindenki. A segítségetekre lenne szükségem!! Nekem a Settlers 5 egy olyan problémát mutatott fel h a gép nem csinál semmit. Csak áll nem építkezik nem mozog semerre nem gyűjti a nyers anyagot. Egyszerűen csak áll és csinálja a semmit. Már Patch-eltem crackeltem minden irányba és nem tudom, hogy miért van ez és mit csináljak. Létszi valamit segítsen!!!!
ajánlott olvasnivaló