25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

palmOne LifeDrive

4 GB winchester, WiFi, Bluetooth, és még számos egyéb funkció - mindez egyetlen PDA-ba tömörítve. Bemutatjuk a palmOne legújabb készülékét.

Írta: Dino

A kilencvenes évek elején megalapított Palm cég neve sokaknak még mindig egyet jelent a mára igen széles körben elterjedt tenyér-számítógépekkel. Köszönhető mindez annak, hogy az elsők között jelentek meg eszközeikkel a széles rétegeknek szánt PDA-k piacán, és hogy az egyik legelterjedtebb PDA operációs rendszer, a PalmOS is hozzájuk fűződik. Igaz, az időközben megjelent Windows CE operációs rendszer és az ezt használó Pocket PC-k egyre erősebben terjednek, sokan még mindig kitartanak a PalmOS rendszert használó gépek mellett. Az évek fejlesztései során természetesen folyamatosan jelentek meg az újabb funkciók a Palm gépekben, mint a színes kijelző, nagyobb felbontás, nagyobb fokú médiatámogatás (pl. MP3 vagy video lejátszás), Bluetooth avagy WiFi. A legújabb, LifeDrive névre keresztelt eszközben általában sikerrel ötvözték az elmúlt évek palmjainak szinte összes jó tulajdonságát.

A LifeDrive tetszetős külsőt kapott: az ezüst színű, lekerekített sarkú alumínium házba egy 320*480-as felbontású, 65 ezer szín megjelenítésére képes, háttérvilágításos TFT kijelzőt építettek, mely alatt négy nagyméretű gomb, köztük pedig egy négyirányú vezérlő helyezkedik el, közepén egy gombbal. Vastagságra és tömegre az eszköz kicsit nagyobb az átlagos PDA-knál: 121 mm magas, 73 mm széles, 19 mm vastag, és 193 gramm tömegű. Az egyik legfontosabbnak tekinthető újításnak a LifeDrive-ba szerelt 4 gigabyte méretű merevlemez tekinthető, mely konkrétan egy Hitachi gyártmányú MicroDrive. Ezen meglehetősen sok adat elfér, de sajnos hátulütője is van a hagyományos memória leváltásának: a merevlemez elérése lassabb, többet fogyaszt, és a mozgó alkatrészek miatt sérülékenyebb is. Ezek egy része a teszt során meg is mutatkozott, de erről majd később. A LifeDrive bal oldalán található a kijelző elforgatását végző gomb, a beépített mikrofon, valamint a hangrögzítés gyorsindítására szolgáló billentyű. A felső részen egy kétszínű LED jelez különböző státusz-állapotokat, például a winchester működését vagy a készülék akkujának töltését. Itt található a bekapcsolásra szolgáló háromállású tolóka is. Ezt a középső állásából jobbra tolva kapcsolhatjuk ki vagy be a készüléket (utána visszaugrik középre), balra rögzítve pedig „hold” állásba kerül a gép, és nem reagál gombnyomásokra vagy a képernyő érintésére. Végül még egy SD/MMC memóriakártya fogadására alkalmas foglalat található a LifeDrive tetején. Alulra került a szinkronizáló kábel és hálózati adapter csatlakozója, egy sztereó jack aljzat fülhallgató csatlakoztatásához, valamint besüllyesztve a reset gomb.

A mellékelt CD lemezen megtaláljuk a Palm Desktop szoftver aktuális verzióját, mely sok kisebb-nagyobb újítást hozott a Sony Cliémhez használt korábbi változathoz képest (ami persze nem csoda, hiszen számos új funkció található a LifeDrive-ban, melyre a több évvel ezelőtti Clié nem volt képes). Természetesen továbbra is megvan a lehetőség, hogy a Palm Desktop helyett az Outlookhoz szinkronizáljuk az adatokat (vagy egyszerre mindkettőhöz). Emellett a PDA-ra tölthető szoftvereket, vagy az előre telepített programok teljesebb használatához szükséges Windows/Macintosh alkalmazásokat is találunk a CD-n, mint például a Pocket Tunes zenejátszó desktop plug-injét, a PDF file-ok konvertálásához és megtekintéséhez szükséges Acrobat Reader for Palm OS-t, valamint a Documents To Go nevű, Word, Excel és PowerPoint kompatibilis irodai csomagot. A Drive Mode funkció segítségével a LifeDrive egyszerű külső meghajtóként is használható: a gépre kötve ugyanúgy viselkedik, mint egy pendrive, és tetszőlegesen tölthetjük rá az adatainkat.

A forgalmazótól kapott készülékkel szerencsém volt huzamosabb időt eltölteni, így elég sok tapasztalatot sikerült szerezni a készülékkel kapcsolatosan. Az első szembetűnő dolog az volt, hogy hiába a gyorsabb processzor (egy 416 MHz-es Intel XScale PXA270 a LifeDrive „lelke”), a rendszert nem érzékeltem jelentősen gyorsabbnak a mindössze 33 MHz-es processzorral működő Cliéhez képest. Ennek fő oka valószínűleg a winchesterben keresendő, annak elérési ideje és olvasási sebessége jelentősen visszafoghatja az operációs rendszer működését. Szerencsésebb lett volna talán, ha az alap alkalmazás-memóriát hagyományos (Flash) RAM-mal oldják meg, és csak a nagyméretű adattárolás céljaira használják a merevlemezt. A 4 GB-os MicroDrive-ot amúgy két részre osztották: 65,2 MB az alap, ebbe kerülhetnek a szoftverek, 3815,5 MB pedig az egyéb file-ok számára van fenntartva. Aki ismeri a PalmOS alapú készülékeket, az tudhatja, hogy 64 MB alapvetően sok mindenre elég, hiszen egy-egy alkalmazás alig pár száz kbyte méretű. (Egyes grafika-intenzív játékok, vagy nagy adatbázissal dolgozó programok – pl. szótár – foglalnak általában csak ennél többet.) Memória területén tehát a mennyiséggel abszolút nem lesz problémánk, maximum a sebességével.

A bekapcsoló gombbal kissé meggyűlt a bajom, a nyomógomb helyett alkalmazott tolóka ugyanis nem a legszerencsésebb megoldás. Volt, hogy nem sikerült a bekapcsolás, mert kicsúszott ujjam alól a csúszka, vagy csak rövid ideig húztam arrébb. Mindenesetre véleményem szerint egészségesebb lett volna megmaradni a korábbi megoldásnál, a billentyűket lezáró „Hold” funkciót pedig különválasztani, ahogy az a legtöbb készülék esetében külön is van. Az első indításnál percekig dolgozott magában a gép, elvégezte az alapszoftverek inicializálását, majd az alapbeállítások képernyőjét jelenítette meg. A képernyő kalibrálása után az időzóna, a dátum és az idő beállítása következett, ezután pedig már gyakorlatilag azt tehettem, amit csak akartam. Nem árt persze átnézni a 19 képernyőre nyúló beállítási listát, hiszen a LifeDrive kényelmes használatához elengedhetetlen funkciókat módosíthatunk saját ízlésünk szerint (pl. számok megjelenítési módja, automatikus kikapcsolás ideje, hangjelzések hangereje, hálózati beállítások).

Az alap szoftvercsomag és az ezek, valamint a hardware által biztosított funkciók bőven kárpótoltak a kisebb hibákért. A LifeDrive nagyon sok segítséget nyújt adataink tárolása során, legyen szó egyszerű adatbázisokról (mint a telefonkönyv vagy a határidőnapló), szöveges dokumentumokról vagy táblázatokról (a DataViz cég Word/Excel kompatibilis Documents To Go csomagjának 7-es verzióját kapjuk a készülékhez), vagy akár képekről, videókról. A négy nagyméretű gomb valamint a mikrofon melletti oldalsó gomb tetszőlegesen beállítható egy-egy alkalmazás indításához. A „ház” jelzésű gomb alapfunkciója szerint egy négyoldalas gyorsindító menübe visz, ahol mi rendezhetünk el összesen legfeljebb 32 alkalmazást (vagy akár egy-egy file vagy weboldal megnyitásának linkjét). Ezek között a négyirányú vezérlővel igen kényelmesen navigálhatunk. A leggyakrabban használt funkciókat (mint például a naptár) pedig célszerű közvetlenül beállítani az egyik gombra, annak megnyomása ugyanis a LifeDrive kikapcsolt állapotában egyúttal a bekapcsolást is elintézi.

A zenelejátszáshoz egy Pocket Tunes című programot kapunk, mely ugyan csak alapfunkciókra képes (egyszerű lejátszás, véletlenszerű sorrend, lejátszási listák kezelése), azonban bőven elég arra, hogy MP3 játszónkat is kiváltsa a LifeDrive. Sajnos ha zenehallgatás közben kezdünk mást csinálni – akár egyetlen telefonszámot keresünk elő –, a lejátszás pillanatokra megakad, miközben a winchesteren dolgozik a készülék. Ez is egy olyan dolog, ami a Sony Clié esetében ritkábban fordult elő, ott csak egy-egy nagyobb alkalmazás elindítása és használata okozott megakadást a zenejátszásban.

Szintén egyszerűen kezelhető a fotók/videók böngészésére biztosított alkalmazás. Ez volt az egyik, amikor nagy szolgálatot tett a kijelzőt elforgató gomb, hiszen a fotók jobban kitöltik a vízszintes helyzetű képernyőt. (Igaz, az így 480*320-as felület jobb oldalán egy kis sávot mindenképpen elfoglalnak a fő vezérlőgombok.) Az alap videójátszó ASF file-okat képes elindítani, a mellékelt szoftver segítségével azonban akármit átkonvertálhatunk erre, például QuickTime vagy DivX videókat. Egy teljes film 5-600 MB körül foglalt a LifeDrive winchesterén, minőségét tekintve pedig elmondható, hogy alapvetően élvezhető volt. Talán a hangminőséget lehet kifogásolni, de ezen sokat segít, ha a beépített hangszóró helyett inkább egy fülhallgatót használunk. A kép megfelelő, mind a videók, mind a fotók szépen láthatók a képernyőn. Az alapszoftveren kívül amúgy léteznek ingyenes videólejátszók, akár DivX lejátszására is alkalmassá tehetjük a készüléket.

Minden újítás közül azonban a legjobban a LifeDrive-ba épített WiFi funkcióra voltam kíváncsi. Ez pedig beváltotta a hozzá fűzött reményeket: ugyanúgy simán tudtam kapcsolódni az itthoni Access Pointhoz, mint például a Ferihegyi Repülőtér belső várójának ingyenes Pannon GSM hotspotjához, vagy a Games Convention sajtóközpontjában elérhető drótnélküli hálózathoz. (Igaz ugyan, hogy a reptéren lévő T-Mobile hotspothoz kapcsolódás közben szépen kifagyott a készülék – később kiderült, hogy az fizetős rendszer volt, igaz, akkor se kellett volna így reagálnia a LifeDrive-nak.) A beállításoknál megvolt a lehetőség az esetleg szükséges hálózati jelszó megadására is (WEP és WPA-PSK támogatás van a LifeDrive-ban), és nem okozott problémát se dinamikus, se statikus IP cím használata, és a DNS-ek is szabadon beírhatók. A sebességgel nem volt probléma, az AP-tól való távolságtól függően 300-700 kbit/sec sebességet mért egy tesztoldal.

Miután megvolt a WiFi kapcsolat, a VersaMail szoftverrel egyszerűen hozzáfértem a szerveren összegyűlt levelekhez, melyeknek elég első lépésnek csak a fejléceit letölteni, majd csak a valóban szükségeseket lehozni a gépre. Még a csatolt file-ok letöltése is teljesen simán ment. Akár több postafiókot is beállíthatunk a programban. A webes böngészésre a Blazer nevű szoftvert kapjuk, mely szintén inkább csak alapfunkciókat ismer, azonban bőven elég ahhoz, hogy ekkora képernyőn weboldalakat nézzünk. Itt is nagy segítség a 90 fokos elforgatás, hiszen úgy közelebb áll a kijelző monitorok oldalarányához. Hosszú távú webezésre persze nem igazán célszerű a LifeDrive-ot használni, azonban egy-egy fontos információ begyűjtésére tökéletes. Praktikus funkció az oldalak elmentése offline böngészésre: egy-egy hasznos információkat tartalmazó oldal tartalma így akkor is elérhető, ha nincs a közelben drótnélküli netkapcsolat. (Szintén hasonló célra jó a külön letölthető ingyenes AvantGo alkalmazás is, mely a szinkronizálás során aktualizálja is a kiválasztott oldalakat – így például akár egy-egy site híreit vihetjük magunkkal a metróra.)

A Documents To Go pár verzió óta már nem igényli a dokumentumok áttöltéskor történő konverzióját, simán megnyitja a Word és Excel file-okat. (A saját formátumára konvertált dokumentumok megnyitása valamivel gyorsabban történik.) Sajnos egyes ékezetes betűk (magyar nyelv esetén az ő és ű) gondot okoznak a programnak, a helyükön alulvonás jelenik meg. Praktikus kis alkalmazás az SMS-küldő program is: sose szerettem telefonon írogatni az üzeneteket, a LifeDrive segítségével viszont elég azon beírni a szöveget és telefonszámot (esetleg egyszerűen a telefonkönyvből kiválasztani azt), majd infrán átküldeni az erre alkalmas telefonra. Gyors, egyszerű és kényelmes megoldás.

Az új verziójú Graffity szövegbeviteli módszer sajnos szakított az első verzióban alkalmazott elvvel, miszerint minden betű – az X kivételével – egyetlen vonallal volt lerajzolható. Ez kicsit lassította az írás megszokását, hiszen egy vonal húzása után még arra várt a készülék, hogy vajon folytatom-e egy olyan vonallal, ami más betűvé varázsolja az eddig beírtat. A használat során ez okozta a legtöbb problémát, hiszen az évek során elsajátított és megszokott írásmódról nem lehet egyik napról a másikra átszokni...

Egy jelentősebb problémával is találkoztam a LifeDrive használata során: a rendszer néha hajlamos látszólag minden ok nélkül lefagyni. Ilyenkor a reset gomb megnyomása után néhány percnyi várakozás után kerül ismét használható állapotba a gép, azonban egy alkalommal sikeresen végtelen ciklusba került: a reboot során pár perc után elölről kezdte az egész procedúrát. És ezen csak egy hard reset segített, melynek megvalósítása sajnos elég drasztikus a LifeDrive esetében: a merevlemez teljes tartalma elvész. Ennek helyreállítására pedig nem elég a szinkronizálás a Palm Desktop szoftverrel, nekünk kell visszamásolni mindent, ami rajta volt.

A LifeDrive-ba épített 3,7 V-os, 1660 mAh-s lítium-ion akkumulátor átlagos használat mellett pár napig biztosít elegendő áramot a készülék részére. Persze célszerű minden este töltőre rakni, hogy egy esetleges aktívabb használat alkalmával ne érjen meglepetésszerűen a megfogyatkozott áram. Folyamatos aktív használat mellett pár óra alatt nullázni lehet az akkut, folyamatos videólejátszás esetén 2-3 óra után kapcsolt ki automatikusan. Zenehallgatás során spórolhatunk az akkuval, ha kikapcsoljuk a képernyőt, így hosszabb ideig bírja a lejátszást.

A palmOne LifeDrive-ja összességében egy rengeteg funkcióval felszerelt, kényelmesen használható kéziszámítógép – ha megszokjuk kisebb hibáit, nagyon fogjuk szeretni. A PDA-k elsődleges funkciói mellett gyakorlatilag tetszőleges feladatra alkalmas, a hétköznapi szervezési és dokumentum-kezelési teendőktől kezdve akár üzleti célú alkalmazásokon keresztül egészen a multimédia és szórakozási lehetőségekig. A benne lévő óriási memóriamennyiségnek köszönhetően pedig mind az alkalmazások, mind az adatok részére hosszú időre elegendő hely áll benne a rendelkezésünkre. A tesztkészüléket a palmOne termékek hivatalos magyarországi forgalmazójától, az R.R.C.-től kaptuk. A palmOne LifeDrive egy év garanciával került a boltokba, ajánlott végfelhasználói ára bruttó 124.900 Ft.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • palmOne LifeDrive
  • palmOne LifeDrive
  • palmOne LifeDrive
  • palmOne LifeDrive
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!