Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Codename: Panzers - Phase Two multiplayer

Összefoglaló a stratégiai játék többszemélyes módjairól.

2005.10.21. 00:00 | szerző: Morello | Egyéb

Ez a cikk a Stormregion nagysikerű Codename: Panzers játékának második epizódjáról, egészen pontosan annak multiplayer részéről fog szólni. Magára a játékra most nem vesztegetnék szót, hiszen ezt már megtette Dino kolléga egy külön cikkben. Most inkább afelett örömködjünk, hogyan tudjunk embertársaink arcát elkenni egy borongós szombat este, minthogy egy személytelen masinát tanítsunk móresre. :o)

Codename: Panzers - Phase Two multiplayer

Multiplayer játékot LAN-on, közvetlen IP-n keresztül, avagy az interneten a GameSpy segítségével indíthatunk. Én az utóbbit nyüstöltem, szóval engedelmetekkel a továbbiakban erről értekeznék. Egy login névvel és jelszóval máris csatlakozhatunk a GameSpy szerverhez, ahol a három lényeges képernyő a folyamatban lévő játékok, a chat-fal, és a játékosok listája. Csak azokhoz a játékokhoz tudunk „leülni”, amelyek zöld négyzettel vannak jelölve, ezek várják ugyanis a további csatlakozókat (előfordul, hogy jelszó is védi az aktuális partit). A piros X azt jelzi, hogy az adott játék már folyamatban van, ide nem tudunk már becsatlakozni, maximum akkor, ha véget ér a parti. Az is lényeges, hogy csak azokhoz a játékokhoz tudunk belépni, amelyek azonos verziószámú programot használnak, mint mi. Az eddigiek alapján ez nem mindig zajlik zökkenőmentesen, mert – lévén nem olyan régen jelent meg a program – még viszonylag kevés online játékos bóklászik a neten, másrészt pedig sokan az alap 1.03-as verziót nyüstölik, így a hibajavító patch-csel megtámogatott 1.05-ösömhöz nem mindig találtam partnert. :o( Az 1.05-ös demo is egy másik kategória, ez sem illik össze a többivel. Tehát sajnos nem mindig jön össze az áhított parti, de ahogy telik az idő, nyilván egyre kevésbé fognak fennállni az említett problémák. És természetesen magunk is kreálhatunk új asztalt, ha nincs más kiút.

Miután becsatlakoztunk az áhított partiba, és a játék gazdája véglegesíti a beállításokat, mindenki elkezdhet bevásárolni. Természetesen egy zsák krumplival nem lehet háborút nyerni (bár a Weird War óta tudjuk, hogy „krumpli nélkül lehetetlen háborúzni” :o) ), a zöldséges helyett tehát inkább harcjárművek kínálatában nézzünk körül. Attól függően, hogy a Tengely vagy a Szövetséges oldal mellett döntöttünk, a megadott gépparkból felszerelhetjük a seregünket (egyébként nem kötelező azonos nemzetiségeket választani a csapattársaknak). A vég nélküli költekezésnek az admin által beállított presztízs limit szab határt, a kínálat pedig a szintén meghatározható háborús periódustól függ. Nagyon hasznos lehetőség, hogy az összeállított – és a tapasztalatok alapján jól bevált – seregeket el is menthetjük, így később nem kell újra hosszú perceket eltöltenünk az összeállítással, hanem csak egy kattintás, és máris rendelkezésünkre áll az elmentett felállás. Miután az összes résztvevő távozott a kasszától és mindenki megnyomta a „harcra kész” gombot, kezdődhet a csata!

Codename: Panzers - Phase Two multiplayer

A csata menetére nem akarok kitérni, saját kárunkra majd úgyis rájövünk a használható trükkökre, hasznos tapasztalatokra. Lényeg, hogy tartsuk szem előtt a parti célját, mert igazából ezek határozzák meg a győzelemhez vezető utat. Az alapvető játékmódok az Erőfölény, az Életre-halálra, és a Misszió. Utóbbinál bizonyos kitűzött célok vannak, amelyeket a csapatoknak egymással versengve kell elérniük. Ez kicsit hasonló, mint az egyjátékos mód, csak ugye itt nem a gép ellenében játszunk. Az Életre-halálra a tipikus „ki veri előbb rommá a másikat” móka, ami persze nem jelenti azt, hogy fejjel kell menni a falnak, a jó taktika és a csapattársak együttműködése lehet a siker kulcsa. A legérdekesebb talán az Erőfölény játékmód, ahol persze ismét a másik fél gépparkjának a MÉH-be küldése a cél, de itt már nemcsak a parti elején felvásárolt csapatokkal rendelkezhetünk, hanem utánpótlást is gyárthatunk! Ennek módja pedig a pályán elhelyezett üzemek, barakkok, stb. elfoglalása, ezáltal nyomban szolgálatunkba állíthatjuk a termelést. Nem kell nyersanyagot bányásznunk, mint a hasonló játékoknál (nem is lenne kivitelezhető), a gyártás költsége egyszerűen csak az idő, vagyis meg van szabva, hogy (erősségtől függően) milyen típusú csapatot mennyi idő alatt gyárt le vagy képez ki az adott komplexum. Még légitámogatást is igényelhetünk. Ez a játékmód tehát sokkal életszerűbb és izgalmasabb, hiszen nemcsak hogy el kell foglalnunk a gyárakat, hanem meg is kell védelmeznünk azokat, mert nyilván az ellenség kiemelt célpontjai lesznek. Aki ki tudja használni az erőfölényét, és jobban gazdálkodik az utánpótlással, az nyer.

Nyilván az első néhány alkalommal elég szépen el fogják kenni az arcunkat, de hamar rá lehet jönni a nyerő taktikákra. Vegyük észre és tartsuk kézben a stratégiai pontokat, figyeljünk a megfelelő időzítésre. Egy jól időzített és pontosan elhelyezett tüzérségi tűz vagy bombatámadás óriási veszteséget okozhat az ellenség soraiban, akár a csata sorsát is eldöntheti! Lehetőség van utánpótlás ládák ledobására is. Tartsuk szem előtt, hogy humanoidok ellen játszunk (jobb esetben :o) ), akik gátlástalanul kihasználják azokat a lehetőségeket, amiket a számítógép nem. Ilyen például a légierő. A felderítő gépek nem véletlenül köröznek a fejünk felett: majd anyázhatunk, ha egy hirtelen bombatámadás szépen megtizedeli az összetorlódva gyülekező egységeinket. Épp ezért erősen ajánlott hatékony légvédelem felállítása csapataink védelmére. Társunk/társaink katonáit mint szövetséges egységeket érzékelhetjük a térképen, törekedjünk a hatékony együttműködésre, egymás kiegészítésére. Egymás egységeinek javítása/gyógyítása is hatással lehet a sikerre! De ezeket majd mindenki úgyis kitapasztalja magának.

Codename: Panzers - Phase Two multiplayer

El kell még telnie egy kis időnek, mire lesz akkora élet a GameSpy szerveren, hogy mindenki megtalálja a számítását, legalábbis az internetes játékot tekintve. De ha összejön a parti, élvezetes összecsapásokat lehet vívni külföldi és hazai játékosokkal egyaránt (egyébként jelenleg főleg német és magyar gamerekbe fogunk botlani a neten). Multiplayer módban talán még mindig az FPS-ek nyújtják a legélvezetesebb, átélhetőbb élményt, de a szobastratégáknak egy jófajta RTS is megfelelő kihívást és izgalmas éjszakába nyúló partikat tud eredményezni, és a Codename: Panzers pedig remekül asszisztál ehhez. ■

Codename: Panzers - Phase Two multiplayerCodename: Panzers - Phase Two multiplayerCodename: Panzers - Phase Two multiplayerCodename: Panzers - Phase Two multiplayerCodename: Panzers - Phase Two multiplayerCodename: Panzers - Phase Two multiplayerCodename: Panzers - Phase Two multiplayer
Codename: Panzers - Phase Two
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Codename: Panzers - Phase Two

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló