Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

SiN Episodes: Emergence

Több mint hét év után folytatódik John Blade harca Elexis Sinclair és a SiNTEK ellen.

2006.07.22. 00:00 | szerző: Gerry | Ismertető/teszt

Ha megkérdeznénk tíz embert, hogy milyen FPS-ek jelentek meg 1998 végén, tízből nyolc biztosan azt vágná rá: Half-Life, Half-Life... és persze végezetül Half-Life. Igen nagy szerencse szükségeltetne ahhoz, hogy valamely tesztalany bátortalanul megemlítse a SiN nevet, amely egészen remek FPS legnagyobb pechjére a mindennemű konkurenciát lesöprő Half-Life-fal szinte egy időben jelent meg. Ennek kétes értékű hatásai mind az eladásokban, mind pedig ezzel szinkronban az ismertségben is jelentkeztek, így egy egészen korrekt színvonalú kiegészítő után folytatás nem jelent meg. Több mint hét évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy újabb SiN logóval ellátott termék jelenjen meg, ezúttal a Valve szárnyai alatt, amely kitétel egyben azt is jelenti, hogy az új SiN epizód nemcsak dobozos verzióként vehető meg, hanem letölthető a Steamről is. (Emellett a Half-Life 2 epizódokhoz hasonlóan ez is folytatásos sorozatként jelenik meg.)

SiN Episodes: Emergence

Belecsapván a lecsóba, azazhogy a történetbe, azt tapasztaljuk, hogy Freeport Cityben az elmúlt évek során nem változott semmi: a „sex & drugs & rock ’n’ roll” mondásból a szex kilóra kapható minden sarkon, a különféle szintetikus drogok pedig elborították az utcákat. Elexis Sinclaire keblei szinkronban nőttek az általa ellenőrzött terület nagyságával, így napjainkra mindkettő igen grandiózus méreteket öltött. Egész városrészek kerültek az általa irányított SiNTEK igazgatása alá, a rendvédelmi feladatokat elvileg ellátó HardCorps tagjai pedig nem tehettek mást, mint fizikai tréning gyanánt ölbe tett kézzel malmoztak. Ebben a roppant kétségbeejtő helyzetben tért vissza a népsűrűség csökkentésének foglalatosságához a kőkemény John R. Blade, minden jövőbeli rendőr mintaképe, hogy rendet vágjon a rosszfiúk között, és fényt derítsen Sinclaire ördögi üzelmeire. Társául a HardCorps ifjú büszkeségét, Jessica Cannont, kinek keblei ugyan kisebbek, mint főgonosz ellenlábasunké, viszont több fülbevalója van, és ráadásként a tangája is kilátszik. Ezen felül nem hiányozhat a képből a minden sci-fi szappanopera kötelező karaktere, Blade régi cimborája, a hacker JC sem, kinek időről-időre felbukkanó karakterével próbáltak némi interaktivitást csempészni a játékba.

A fent vázolt történet adja meg a választ arra a sokakban felmerülő kérdésre, hogy miért is kell mindenre és mindenkire lőnünk, aki él és mozog, kivéve pár NPC-t, akikkel szóba elegyedhetünk. Ölésre alkalmas repertoárunk áll egy pisztolyból, egy shotgunból, illetve egy géppisztolyból, továbbá hébe-hóba elhajigálhatunk egy-két gránátot is, és punktum. Sehol egy jól megszokott, merőben konvencionális mesterlövészpuska, egy géppuska, egy rakétavető, avagy egy lézerfluktuációs-hipertérgörbítő csótányirtó. Igaz ugyan, hogy a fenti fegyverek bírnak egy-egy másodlagos tüzelési móddal, azaz egy eltérő tölténnyel is, azonban a lista még így is több mint vérszegény. A fejlesztők koncepciója szerint a mordályok sekély számát jól ellensúlyozza az, hogy a környezetet is fel kell használnunk az ellen legyőzéséhez, így például vadul tüzelhetünk mindenféle robbanó hordóra, hogy a robbanás majd eltakarítja a nemkívánatos alakokat az utunkból. Ezzel egyedül az a probléma, hogy a hordók, tartályok általában statikusan ott hevernek valahol, míg az ellenfelek nem maradnak egy helyben, így nehezebb is őket ezen módszerrel kiiktatni. További probléma, hogy az ellen MI-je ugyan nem fertelmes, de nem is kiemelkedő: a katonák még csak-csak cselezgetnek, a mutánsok viszont nemes egyszerűséggel nekünk rontanak.

SiN Episodes: Emergence

A pályatervezés nem áll a helyzet magaslatán. Egysíkú, unalmas pályákon rohangászhatunk fel és alá. Nagyon ritkán találkoztam egy-egy picit is érdekesebb pályarésszel. Az Emergence fő problémája még is az interakció és a pörgősebb részek hiánya, ami miatt a játékmenet nem áll másból, mint hogy megyünk előre, irtjuk az ellent, megyünk előre, irtjuk az ellent, és hébe-hóba összefutunk Cannon kisasszonnyal, illetve szintén néha egyes ajtók kinyitása végett JC barátunkkal beszélgetünk egy csöppet. Sehol egy meglepő esemény, egy váratlan karakter színre lépése, avagy a szélirány sem fordul meg, egyszóval néhány, pár másodperces, avagy maximum pár perces interakciókkal fűszerezett monoton hent az egész játék, amely a célkereszt pontos tartásán kívül nélkülöz mindennemű kihívást. Ez különösen a szintén nemrég megjelent Half-Life 2: Episode One fényében hervasztó, ahol ugyanezzel a grafikus- és fizikai motorral remek játékot kalapáltak össze.

A grafika átlagos, nem üti meg a már említett Episode One, avagy még csupán a Half-Life 2 szintjét sem, holott ugyanaz a Source grafikus motor működteti mindkét játékot. A hangok szintén átlagosak, akárcsak a szinkronhangok, sehol egy meglepően jó hang, avagy effekt, ugyanakkor különösebben gyér színvonalúakkal sem lehet találkozni.

SiN Episodes: Emergence

A tesztelés alatt mindvégig az volt az érzésem, hogy a fejlesztő Ritual valami innovatívot akart alkotni az ősrégi játékelemek felhasználásával, ezáltal remélve, hogy a szándékosan leegyszerűsített játékmenetből valami jó sül majd ki. Hát nem sült, éppen ellenkezőleg: a SiN Episodes első tagjából hiányzik az ötletesség, az eredetiség és a motiváció, amely arra buzdítaná a játékost, hogy haladjon tovább és tovább. E helyett igen hamar dögunalomba fullad a játék, melyet ugyan becsületből végigtol az ember, de maga sem tudja miért. ■

SiN Episodes: EmergenceSiN Episodes: EmergenceSiN Episodes: EmergenceSiN Episodes: EmergenceSiN Episodes: EmergenceSiN Episodes: EmergenceSiN Episodes: EmergenceSiN Episodes: EmergenceSiN Episodes: EmergenceSiN Episodes: EmergenceSiN Episodes: EmergenceSiN Episodes: Emergence

értékelés

SiN Episodes: Emergence

Pozitívumok
  • Néha érdekes karakterek, események
Negatívumok
  • Igazán jó ötletek hiánya
  • Közepes látványvilág
  • Unalmas játékmenet
  • Kiaknázatlan lehetőségek
  • Interakció hiánya
Minimális rendszerigény: 1,2 GHz-es processzor, 256 MB RAM, DirectX 7.0 kompatibilis 3D kártya, 3,5 GB HDD
7,0
grafika 7
hangok 7
játszhatóság 7
hangulat 6
SiN Episodes: Emergence
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
SiN Episodes: Emergence

hozzászólások (4)

Dino
Dino 2006.07.22. 12:09
A kérdéseket megelőzendő: a cikk késésének oka, hogy kicsit későn derült ki, hogy miközben az EA forgalmazza a dobozos verziót, a Valve játékainak PR-jával nem foglalkoznak. Viszont a Valve PR-osának segítségével megoldódott a probléma, és hozzájutottunk a tesztpéldányhoz...
g@g@
g@g@ 2006.07.25. 14:45
A grafikát illetően szeretném felhívni a cikk írójának figyelmét:
A Sin: Emergence előbb jelent meg, mint az Episode One. A Sin a Half life 2 motorját (Source engine) használja, az Episode One pedig a továbbfejlesztett Source enginet. Különös, mind a kettőnek ugyanakkora a rendszerkövetelménye. Csak ennyit szeretnék hozzászólni!
-Jozef-
-Jozef- 2006.07.25. 14:48
Ep. One-ban van egy HDR...nem sok.
konrad
konrad 2007.12.09. 13:35
Kicsit késve, de most "pörgetem" a játékot. Háááát, mit ne mondjak: a cikkírónak teljesen igaza van az általa leírtakban. Nagyon hiányolom az első részhez képest az interaktivitást, hogy abban azért nem egyszer kommunikálnunk kellett, hogy továbbjuthassunk, vagy egyéb feladatokat kellett végrehajtanunk. És változatzos volt mind a környezetében, mind pedig a történet kibontakozásában. Ez tette mozgalmassá, filmszerűbbé azt a részt. Itt pedig valóban: mész, mész és csak lövöldözöl. Csalódás, sajnos.
ajánlott olvasnivaló