Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Pirates of the Caribbean: The Legend of Jack Sparrow

A kalózos film második epizódjához egy konzol-átirat akciójáték készült.

2006.09.13. 00:00 | szerző: Morello | Ismertető/teszt

Annak idején a Bethesda Softworks első Pirates of the Caribbean játékát nagyon szerettem – volna, ha nem tette volna teljesen játszhatatlanná az ipari mennyiségű bug és rengeteg hiba. Pedig igazi hiánypótló lett volna az a játék, remek kalandozós, hajózgatós, kalózkodós, csatázós program, amelyről bátran állítom, hogy odavert volna Sid Meier „újramasterelt” Pirates!-ének is, ha precízebb munkát végeznek a fejlesztők. De így sajnos a játék a legtöbbeknél bősz anyázás közepette uninstallálásra került, nagy kár érte. Most azonban itt a folytatás, amely a The Legend of Jack Sparrow alcímet viseli.

Pirates of the Caribbean: The Legend of Jack Sparrow

Már ez is mutatja, hogy az új játék immár tényleg a filmet veszi alapul (a korábbi résznek a címen kívül szinte az égvilágon semmi köze nem volt a Johnny Depp nevével fémjelzett mozihoz, sőt, kezdetben a munkacíme is Sea Dogs volt). Ezúttal viszont ne számítson senki izgalmas hajócsatákra, flottaépítésre, szigetek közötti kereskedelemre, kalandos küldetésekre – a Legend of Jack Sparrow nem erről szól. Ez egy tipikus arcade játék lett, amely a „megyünk és kaszabolunk” filozófiában íródott. Hogy ez a leegyszerűsített játékmenet előnyére válik-e a programnak, arra inkább nem adnék egyértelmű választ, mert sajnos a The Legend of Jack Sparrow-nak sem sikerül felhőtlen játékélményt biztosítania.

Nagyon hangulatos főmenü fogadja a játékost, de a lelkesedés csak addig tart, amíg rá nem jövünk, hogy már maga a menü kezelésébe is beletörhet az a bizonyos bicska. Sajnos minden szempontból látszik, hogy a program PS2-re íródott, egy jóérzésű PC-s már zsigerből elkezd anyázni, amikor azt tapasztalja, hogy a menüben való visszalépéshez a „könnyű támadás” gombot kell használni, lévén minden valamirevaló program az Escape-et használja erre a célra. A billentyűzetkiosztás terrorján azért át lehet verekedni magunkat, de sajnos magában a játékban is lépten-nyomon irányítási nehézségekbe ütközünk. Noha végleges dobozos verziót kaptam a teszthez, sokszor mégsem voltam egészen biztos benne, hogy nem egy félig-meddig elkészült béta verzióval állok-e szemben. De úgy látszik a Pirates of the Caribbean játékokhoz hozzátartozik a bugparádé is...

Pirates of the Caribbean: The Legend of Jack Sparrow

A programban szerepel mindhárom főszereplő a filmből, vagyis Jack Sparrow kapitányt, Will Turnert, és Elizabeth Swannt egyaránt irányíthatjuk. A karaktereknek vannak speciális támadásaik is, valamint a pályákon található objektumokat is esetenként képesek használni vagy szétrombolni. Utóbbira is szükség lehet, mert néha értékes kincsek találhatók mögöttük. Érdemes is felkutatni ezeket az aranyakat, mert a fejlesztési képernyőn embereink erősítésére fordíthatjuk őket. Újabb és erősebb támadásokat, ütéseket tanulhatnak meg, amelyek az egyre komolyabb ellenségek ellen jól fognak jönni.

Embereink (általában) párban járnak, és ha belefutnak egy ellenséges csapatba, akkor természetesen rögtön felveszik a harcot. Ezek a viadalok adnák meg a játék sava-borsát, amelyben szereplőink vállvetve harcolnak, de sajnos ezt a részt sem sikerült hibátlanul megoldani, más játékokban fényévekkel jobb és élvezetesebb az élmény. Elsősorban az irányítás, másodsorban a gép irányította karakterek viselkedése tesz be a játékmenetnek.

Pirates of the Caribbean: The Legend of Jack Sparrow

Több játékban belefuthattunk már abba a bosszantó hibába, hogy az ellenfelek kevéssé aktivizálják magukat, nagyjából csak várják, hogy kardélre hányjuk őket. Itt is hasonló a helyzet, sőt még ennél is rosszabb, mert ugyan „be lehet fogni” a kiválasztott ellenfelet, de ha nem állunk pont szemben vele, még megütnünk se nagyon sikerül. Mókás így harcolni... Ráadásul ha a gép irányítja a társunkat, ő sem a legnagyobb pengebajnokok egyike, nem nevezhető valami igazán hasznos segítségnek. Az meg már tényleg a röhej csúcsa, hogy a távolból, muskétával tüzelő katonák lövéseit is háríthatjuk a kardunkkal...

Pedig amúgy meglenne a hangulata a játéknak, tényleg vissza tudja adni a Pirates of the Caribbean filmek világát. Olyannyira, hogy Jack Sparrow kapitánynak maga Johnny Depp adja a hangját a játékban is. Még az a jellegzetes dülöngélő mozgása is meg van a karakternek. Nem lenne ez egyáltalán rossz játék, ha nem ilyen félmunkát végeztek volna a készítők. Talán egy patch, vagy esetleg egy gamepad javít majd a dolgokon.

Pirates of the Caribbean: The Legend of Jack Sparrow

A grafikán látszik meg elsősorban, hogy PS2 átiratról van szó. Egyáltalán nem szép az, ami a szemünk elé tárul, sőt olykor kifejezetten kezdetleges. Már a ’90-es évek vége felé is ügyesen meg lehetett oldani azt, hogy ne nagyon láthassa a játékos a pálya szélét, ahol nem akarják a készítők továbbengedni a karaktert. Itt még mindig az a proli megoldás dívik, hogy megakadunk és „helyben futunk” a vízesés előtt vagy egy bokornál. De ettől függetlenül is tonnányi buggal „büszkélkedhet” a játék, van, amikor kardunk a szereplőnk előtt fut egy méterrel, az meg már végképp elképesztő, hogy egy rohadt lépcsőn sem tudunk rendesen felmenni, fokonként megakad a karakterünk, és még az ugrás se nagyon segít. Ilyenkor már egy közepesen jóérzésű játékos is ordítva a sarokba hajítja a CD-t.

Az irányítás a másik, ahol a PS2 hatás tetten érhető, ez is elég sok kényelmetlenséget fog okozni, de idővel talán szokható. Ugyanide kapcsolható, hogy menteni sem lehet akárhol, ami talán a legidegesítőbb ebben az amúgy is kínszenvedéssel nyüstölhető játékban. Ahogy már említettem, úgy érzem, mintha nem egy teljes játékkal állnék szemben, mintha félmunkát végzett volna a csapat.

Pirates of the Caribbean: The Legend of Jack Sparrow

Ami utolsó esély és mentsvár lehet, az a multiplayer mód. Tulajdonképpen erre lett ráépítve az egész játékmenet. Ketten jól el lehet mókázni vele, közösen aprítani az ellenfeleket. Nem egy nagy észjáték, nem kíván különösebben precíz és megtervezett együttműködést, egy önfeledt szórakozásra ideális, szóval tipikus arcade jellemzőkkel bír. De akkor is inkább a PS2 változatot ajánlanám, vagy minimum egy gamepadet, mert egyébként könnyen az őrületbe kergeti a játékosokat a program. Egy igazán élvezetes és hangulatos multiplayer bulihoz amúgy nem kell egy hiper-szuper program, vagy a legújabb videokártya: múltkor haverral a jó öreg Golden Axe-et toltuk a kifulladásig, gondolom nem kell ecsetelni, mekkora hangulat volt... Kétségtelen tény, hogy olykor az „oldies” játékok cipőfűzőjét sem köthetik be a mai game-ek.

Nekem nem jött be a The Legend of Jack Sparrow, nem érzek késztetést rá, hogy tovább nyüstöljem a programot. Ha nagyon multizni akarok, találok hozzá ezer jobb játékot. Minden hibájával és bugjával együtt a Pirates of the Caribbean első része sokkal jobban tetszett. A PS2 változat talán megmentheti a mundér becsületét, ezt a példányt inkább azoknak a tinilánykáknak ajánlanám, akik megvesznek Johnny Depp hangjáért. (Nem engem, a játékot! :o) ). ■

értékelés

Pirates of the Caribbean: The Legend of Jack Sparrow

Pozitívumok
  • Igazi Pirates of the Caribbean hangulat
  • Filmbeli szereplők
  • Johnny Depp szinkron
Negatívumok
  • Kezelhetetlen
  • Csúnya
  • Félmunka
Minimális rendszerigény: Pentium III/Athlon 800 MHz, 256 MB RAM, Windows XP/2000, 4xDVD-ROM, 32 MB-os DirectX 9.0c kompatibilis videokártya, 4 GB HDD
5,5
grafika 5
hangok 6
játszhatóság 4
hangulat 7
Pirates of the Caribbean: The Legend of Jack SparrowPirates of the Caribbean: The Legend of Jack SparrowPirates of the Caribbean: The Legend of Jack SparrowPirates of the Caribbean: The Legend of Jack SparrowPirates of the Caribbean: The Legend of Jack Sparrow
Pirates of the Caribbean: The Legend of Jack Sparrow
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Pirates of the Caribbean: The Legend of Jack Sparrow

hozzászólások (3)

Morello
Morello 2006.11.23. 13:35
Amúgy mi a véleményetek a cikkről?
lazaboy
lazaboy 2009.06.01. 11:36
Vki nem tudna nekem szolgálni egy végigjátszással ? Megakadtam egy kuldtésnél,ott mikor a hajón vagyok Don Carerraval s "Metal Mast Plates" nek lekell vinni az életét de sehogysem tudtam,pedig már mindent/mindenhogy probáltam. Vki segitsen pls !!
ajánlott olvasnivaló