Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Saitek X52 Flight Control System és Pro Flight Rudder Pedals

Joystick és tolóerő-szabályzó szett, valamint egy pedál járt szerkesztőségünkben.

2007.01.04. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A játékvezérlők terén hosszú évek tapasztalatával rendelkező Saitek folyamatosan dolgozott joystickjeinek továbbfejlesztésén is, hogy a szimulátor-megszállottak minél tökéletesebb eszközzel hódolhassanak szenvedélyüknek. A repülőgép-szimulátorok rajongói pedig mi másról is álmodhatnának, mint egy komplett, botkormányt és tolóerő-szabályzót is tartalmazó vezérlőrendszerről. Az ő álmukat válthatja valóra a Saitek X52 készlete, melyet külön pedálokkal lehet még teljesebbé tenni.

Saitek X52 Flight Control System és Pro Flight Rudder Pedals

Igaz, az X52 karja nem egy polgári repülő villás kormányszerkezetére, hanem elsődlegesen egy "hagyományos" botkormányra hasonlít, megtalálható rajta minden, mi szem-szájnak ingere. A kar természetesen a tengelye körül is elforgatható (ha esetleg nincs erre szükségünk, egy pecek kihúzásával rögzíthetjük ezt a plusz tengelyt), találunk rajta két darab nyolcirányú nézőpont-váltó kapcsolót, kétállású ravaszgombot, egy háromállású módváltó tárcsát és egy másodlagos üzemmód-váltót a kisujjnál, felpattintható fedelű rakétakilövő gombot, további három gombot, valamint a talpazaton három kétállású kapcsolót. Mindezt pedig egy külön tolóerő-szabályzó egység egészíti ki bal kezünknél. Ezen egy nagyméretű, gumis borítású, kényelmes fogású kar található, rajta további gombokkal és vezérlőkkel. Van rajta egy kis joy, mely a mellette lévő gombbal és a kar hátán lévő görgővel együtt gyakorlatilag az egér összes funkcióját kiváltja. Kapunk egy nyolcállású nézőpontváltó-kapcsolót, két tekerőt, három gombot és egy tolókát, a talpazaton pedig egy nagyméretű, kékes világítású LCD kijelzőt három további gombbal. Ezekkel a kijelző funkcióit vezérelhetjük, az órát és a stoppert. A kijelzőn látható, hogy a joystick három módjából épp melyiket használjuk, és itt jelzi a driver, hogy épp milyen profilt töltöttünk be.

A két vezérlőrész talpazata kicsit talán bumfordinak mondható, de összességében azért mégse csúnyák, inkább elegánsak, köszönhetően elsődlegesen a fémmel borított részeknek. Egyes gombok pedig az LCD-hez hasonló kék megvilágítást kaptak. Ha a gumis talp nem felel meg, a mellékelt tapadókorongokat használva rögzíthetjük asztalunkon az X52-t, de azokra is gondoltak, akik otthonukban fix szimulátor-sarkot alakítottak ki: ők két-két csavarral rögzíthetik stabilan a vezérlőt. A két részt egy kábel kapcsolja össze, az USB kábel pedig a tolóerő-szabályzó talpazatának hátából vezet a PC-nkhez. A joysticket egy nagy erős rugó állítja középre, egyúttal megfelelő precizitást biztosítva a használat során. Kezünk méretétől függően öt állás közül választhatjuk ki a megfelelőt az alsó alátámasztási magasságra. Szabályozható még a tolóerő-kar ereje is. Ez amúgy az utolsó kb. 15-20%-nál kis megakadással jelzi a végállapothoz való közeledést.

Saitek X52 Flight Control System és Pro Flight Rudder Pedals

Az X52 dobozában található CD-ről feltelepített meghajtóprogram része egy profilkezelő is. Ennek segítségével szabadon programozható az összes gomb és vezérlőeszköz, mindhárom üzemmódhoz külön-külön, a kisujj-gombbal való shift állapothoz pedig szintén külön funkció rendelhető mindenhez. A beállításokat profilként el is menthetjük, de ha nem akarunk ezekkel sokat foglalkozni, akár egy-egy kész profilt is letölthetünk az internetről.

A teszteléshez a Microsoft Flight Simulator X-et hívtam segítségül. Igaz, a Saitek oldalán ehhez még nem találtunk profilt, de az FS 2004-é is megfelelőnek bizonyult az alapvető irányításhoz. A teszt során semmi gondom nem akadt az X52 rendszerrel, gyakorlatilag tökéletes vezérlésre adott lehetőséget, és külön élveztem a tenyeremet teljesen kitöltő, kényelmesen tolható tolóerő-szabályzót. Az LCD kijelzőnek sok hasznát nem vettem, az X52 hamarosan megjelenő felújított verziójánál lesz majd annak várhatóan több funkciója, de persze a programtól is függ, hogy kihasználja-e az LCD nyújtotta lehetőségeket.

Saitek X52 Flight Control System és Pro Flight Rudder Pedals

Aki igazán komolyan gondolja a szimulátorokkal kapcsolatos hobbiját, az X52-t kiegészítheti a Saitek Pro Flight Rudder Pedals elnevezésű pedáljaival is. Ez egy külön USB csatlakozással rendelkező, nagyméretű pedált jelent, mellyel egyrészt a botkormány harmadik tengelyét cserélhetjük fel, másrészt pedig két fékpedálnak is használhatjuk. A szoftver segítségével szintén tetszésünknek megfelelően programozhatjuk, gyakorlatilag három tengelyt adva az irányítási lehetőségekhez. A masszív pedál talpunk alá kerülő része három fokozatban állítható méretű, és egy tekerővel szabályozható a visszatartó ereje is. A padlóhoz a mellékelt öntapadós tépőzár segítségével rögzíthető.

Azt hiszem, a Saitek X52 jelenleg az egyetlen joystick és tolóerő-szabályzó kar összeállítás, azonban azt hiszem, túlzás nélkül elmondható, hogy egy minőségi termékről van szó. Meg is kérik persze ennek az árát, az X52 rendszer ugyanis 35 ezer forint körüli áron kapható, a pedál pedig további közel 40 ezer forintos kiadást jelenthet. Az előbbi talán még belefér egy hobbihoz használt eszközre szánható keretbe, az utóbbit azonban tényleg csak a megszállott fanatikusoknak ajánlhatom, ők azok, akik igazán ki is tudják használni a pedál nyújtotta plusz funkciókat. ■

Saitek X52 Flight Control System és Pro Flight Rudder Pedals

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló