Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

LocoRoco - PSP

A 2006-os év talán egyik legegyedibb, igen addiktív játéka.

2007.01.22. 00:00 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

Néha megdöbbentő, hogy egy mérhetetlenül egyszerű grafikájú, és hihetetlenül egyszerű alapötletre épülő játék mennyire addiktív tud lenni. Gondoljunk csak például a Tetrisre és annak számtalan reinkarnációjára, melyet milliók játszanak még most is nap mint nap, ha mást nem, mobiltelefonjukon. De ilyen volt például a PS2-es We Love Katamari is, melyben egy gömböt tolva kellett egyre nagyobbra növelni azt (persze megfelelő szabályok mellett), igencsak bugyuta grafikájú környezetben. Jelen cikkünk alanya esetében sincs máshogy, a grafika ugyanis gyakorlatilag kétdimenziós, az alakzatok szinte geometriaiak, az eredmény mégis végtelenül szórakoztató. Ráadásul kicsik és nagyok számára egyaránt élvezetes.

LocoRoco - PSP

A játék főhőse LocoRoco, egy kis gombóc, akit különböző pályákon görgethetünk végig. A görgetéshez mindössze a mutatóujjunknál lévő két gombra van szükség, az egyikkel jobbra, a másikkal balra mozgathatjuk a játékteret, kb. 30-30 fokos dőlést elérve (illetve természetesen minden köztes állapotban megállíthatjuk a döntést). LocoRoco pedig arra fog "elindulni", amerre a fizikai törvényeknek megfelelően mennie kell. Ha pedig egyszerre nyomjuk meg a két gombot, akkor ugrik egyet. A pályákon találhatunk bogyókat, melyeket ha megeszünk, eggyel nő LocoRoco mérete. Maximum 20-ig növelhetjük őt, míg el nem érjük a pálya végét. Persze hogy ne legyen ilyen egyszerű, egyes bogyók rejtett helyeken vannak, melyek némelyikéhez igen trükkös módon tudunk csak eljutni. Feladatunkat pedig tovább nehezítik mindenféle szakadékok, veszélyes lények (például gonosz tintapacák), valamint más akadályok. A vezérléshez a már említett két gombon kívül még egy gombra van szükség: a kör segítségével LocoRoco darabjaira hullik, így a kisebb réseken is átnavigálhatjuk, majd a kör hosszan nyomva tartásával ismét egyesíthetjük.

LocoRoco - PSP

Ahogy haladunk előre a pályákon, úgy találkozunk LocoRoco újabb barátaival, később pedig őket is választhatjuk egy-egy újabb pályára történő induláshoz. Igazából különbség nincs köztük, leszámítva külső megjelenésüket és hangjukat. No és persze a pályákon gyűjthetünk még mindenféle bónuszokat – kisebb bogyók, Mui Mui nevű kis lények, stb. –, a pálya végén pedig teljesítményünknek megfelelően kapunk pontokat ezekért. A pályák ennek megfelelően újrajátszhatóak, akár annak érdekében, hogy ne csak 5-10, hanem a teljes 20 méretű gombócunk legyen a végére, vagy minél több pontot gyűjtsünk össze. A pályák változatosak, ráadásul sokszor valami témájuk is van. Néha például valamilyen állat nyel le, és a gyomrában folyik kalandozásunk, ekkor rugalmas felszínen kell gördítenünk főhősünket, aki bele is tud süppedni a talajba.

LocoRoco - PSP

A LocoRoco hangulatát nagyban fokozza a kellemes háttérzene, valamint a gombóc hangja – különösen az összeolvadást kísérő kiáltozása. Egyes helyeken pedig darabjaira szakadva a sok kis gombóc együttesen énekelni kezd (például így ébresztve fel egy-egy alvó lényt), no, ez is félelmetesen vicces tud lenni.

LocoRoco - PSP

Összességében tehát egy minden korosztály számára könnyed kikapcsolódást nyújtó játékról van szó. Egyszerű vezérlése miatt mindenki pillanatok alatt belejöhet az irányításba, az újrajátszásra pedig a minél jobb eredmények elérése sarkallhatja a játékost. Azt hiszem, bátran kijelenthetjük, hogy a 2006-os év egyik legegyedibb játékával van dolgunk. ■

LocoRoco - PSP
LocoRoco - PSPLocoRoco - PSPLocoRoco - PSPLocoRoco - PSPLocoRoco - PSPLocoRoco - PSPLocoRoco - PSP

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló