Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

World of Warcraft: The Burning Crusade

Nyolcmillió játékos várta türelmetlenül az MMORPG első kiegészítőjét. Nem hiába.

2007.02.16. 00:00 | szerző: Phoenix | Ismertető/teszt

Hosszú várakozás, és a Blizzardtól már megszokott kiadási dátum csúsztatás után végre kézbe vehettük a legsikeresebb MMORPG első kiegészítőjét, ami persze ismét csak jóval több, mint egy egyszerű kiegészítő.

World of Warcraft: The Burning Crusade

Kezdeném talán a száraz tényekkel. A kiegészítőben a szinthatár 70-re nőtt. Ezt a Blizzard úgy tervezte, hogy az "egységsugarú" játékosnak körülbelül egy évét fogja igénybe venni, mire eléri hatvanas szinttől kezdve, ennek ellenére a kiadás másnapján már volt hetvenes szintű versenyző. Na persze ez egyedi eset volt, és egy egész guild kemény munkájába került, na de akkor is...

Aztán itt van a két új fajunk, frakciónként egy-egy. A horda eddig büdösszájú orkokból, két lábon járó tehenekből és olyan egyedekből állt, akik nem vették észre, hogy már régóta halottak, és oszlásnak is indultak. Na meg effélékből. Most egy szalonképesebb faj csatlakozott hozzájuk, a High elfek leszármazottai, a Blood elfek képében. Kezdőhelyük és fővárosuk, Silvermoon nagyon tetszetős, kicsit talán túl színes, kicsit Disney-rajzfilmes, de mindenképpen egyedi és szemet gyönyörködtető. A szövetség új faja a Draenei, akik az Exodar nevű hajóval zuhantak Kalimdor földjére. Kezdőhelyüket ez a lezuhant hajó, annak szétszóródó darabjai és mellékhatásai teszik érdekessé. A draenei faj meg egy kicsit a szabvány-ally-osoktól üt el egy kicsit, erre az intróban rá is játszanak a Manawyrmmel játszadozó, majd azt randán kinyuvasztó Blood elf mágus, és a sötétben gonosz démonnak tűnő draenei paladinnal. A két új fajjal mindkét frakció megkapta azt a kasztot, amit eddig csak az ellensége mondhatott magáénak. A Blood elfek révén így a hordában is lehetnek paladinok, a Draenei-k pedig sámánt indíthatnak.

World of Warcraft: The Burning Crusade

Új szakma is megjelent a jewelcrafting képében. Ez eddig is téma volt, hogy ha minden felszerelést le tud gyártani valamely szakma képviselője, akkor ékszereket, gyűrűket, trinketeket miért nem tud csinálni senki? Hát most itt van. Célszerű kiegészítő szakmája természetesen a bányászat, melynek minden termékét és melléktermékét hasznosítani tudják az ékszerészek. Még a teljesen értéktelennek tűnő kavicsokból is tudnak valami hasznosan fabrikálni, történetesen automatikusan gyógyító szobrocskát. A jewelcrafting egyik "mellékága" a Diablóból már ismerős socketes holmikhoz való drágakövek gyártása.

Az új szakma megjelenése mellett persze a régieket sem hagyta érintetlenül a Blizzard. A maximális 300-as szint helyett most már 375-ig fejleszthetjük mindet, és rengeteg új holmi készítését tanulhatjuk meg. A legjobbakat persze itt is csak saját célú felhasználásra, na nem azért, mert máris soulboundos, ahogy elkészítjük, hanem azért, mert nemcsak az elkészítéséhez, hanem a használatához is kell az adott szakma magas szintű ismerete.

World of Warcraft: The Burning Crusade

Outland legfontosabb, legérdekesebb és talán leghasznosabb újdonsága a repülő hátasokban testesül meg. Ezekből már az alapmodell is jelentősen megkönnyítheti a küldetések teljesítését, lévén, hogy ha valahova be kell jutnunk, ahová egyébként egy órás folyamatos verekedéssel tudnánk, így csak berepülünk a megfelelő helyszínre, és az 50 mob helyett csak a helyszín közvetlen közelében lévő egy-kettővel kell megküzdenünk. A fullextrás változatért persze súlyos aranymennyiséget kell a repülőoktató elé talicskáznunk, de a 225 százalékos sebességbónusz – állítólag – minden pénzt megér... A druidáknak ezen a téren kicsit egyszerűbb a helyzetük: 68-as szinten madár formát öltve mindenféle hátas nélkül is tudnak repülni, de ez még nem minden, az átalakulás azonnali, úgyhogy szorult helyzetekben katapultként használhatják eme képességüket. A valamilyen formában való repülés egyébként némelyik instance elérésének alapfeltétele lesz, ezekhez még a warlock sem tudja megidézni a repülésre képtelen játékosokat.

Apropó instance: ezen a téren is jelentős, és minden igényt kielégítő változtatások történtek. Akinek nem volt ideje, kedve, lehetősége a régi instance-okban öt-hat órát eltölteni, azok most örülhetnek, ugyanis fél óra alatt végigjátszható ötfős insták kerültek a játékba. Na persze némelyik jóval nagyobb, és több játékost igényel, de itt már a legnagyobbak is csak huszonöt fősek, hogy egyszerűbb legyen a csapatot összeszedni hozzájuk. De csak ebben az egy tekintetben lesznek egyszerűbbek, nehézségi fokuk cseppet sem változik, legalábbis nem negatív irányban. Insták terén is van egy különösen érdekes darab, történetesen a Caverns of Time, ahol a WarCraft világának korábbi csatáihoz utazhatunk vissza az időben. A legnehezebb instance, a Black Temple, Illidan bázisának kinyitására még várnunk kell egy kicsit, ezt egy patch formájában várhatjuk valamikor a közeljövőben.

World of Warcraft: The Burning Crusade

Az instance-okon kívüli világban végrehajtandó küldetések is sokat fejlődtek az alapjátékhoz képest. Sok új ötlettel találkozhatunk, komolyabbakkal és viccesebbekkel egyaránt. Csak hogy egy példát említsek: a bombázós questek, ahol gyakorlatilag semmi nem fenyegeti a testi épségünket, kapunk egy beidomított griffet, meg egy többször használatos bombát, amivel egy-egy ellenséges bázist kell megszórni, és adott számú ellenfelet a másvilágra küldeni. A küldetésekért járó jutalmak között jóval nagyobb eséllyel fogunk számunkra hasznosat találni, ha nem voltunk tetőtől talpig epic holmikba öltözve, akkor akár az első területen kapott jutalmakból lecserélhetjük a teljes ruhatárunkat.

Szintlépéseknél a megszokottól eltérő mértékben fejlődünk, felgyorsultak kicsit az események. Új skilleket – vagy legalábbis régi skillek magasabb fokozatát – minden szintlépésnél kapunk. A talentek is átalakultak, méghozzá teljes mértékben, talent táblázatunk resetelődik, teljesen új kiosztás kialakítására kapunk lehetőséget. Persze a régi jól bevált talentből megszerzett skilljeinkről nem kell lemondanunk, és még nagyon hasznos újakat is kapunk mellé.

World of Warcraft: The Burning Crusade

A saját szubjektív meglátásaimmal zárnám a cikket. Mint mondottam volt a legelején, a Burning Crusade jóval több, mint egy szimpla kiegészítő. Újításai, újdonságai mennyiségüket és minőségüket tekintve az alapjátékkal legalábbis egy szinten vannak. Új helyszíneit gyönyörűen kidolgozták, ugyanúgy mindnek jól felismerhető vonásai vannak, egy pillantással meg lehet állapítani, hogy éppen hol vagyunk. De ha a Blasted Landsen található Dark Portalon átlépünk, arra kell számítanunk, hogy a játék nehézsége ott folytatódik, ahol az alapjátékban véget ért. Outlanden már sehol nem vagyunk biztonságban, hatalmas elit mobok császkálnak mindenfelé, mindig fedeznünk kell a saját hátunkat, aztán felhúzni a nyúlcipőt, ha egy Fel Reaver kilép a hegy mögül. És ez még a kisebbik baj lenne, ez még nagyjából kiszámítható jelenség, de az MMORPG-s társadalom legalja, a gankerek is mindenhol ott vannak, és várják, hogy mikor szúrhatnak hátba minket. Hiába PvP vagy nem PvP, ellenség vagy nem ellenség, ha valahogy túlélünk három darab nálunk magasabb szintű mobbal való nézeteltérést, a HP csíkunk már szélesebb, mint amilyen hosszú, és próbáljuk valahogy gyógyítgatni magunkat, akkor tuti, hogy ott terem egy játékos ebből a gerinctelen fajtából, és egy csapással végez velünk. Szerencsére ez csak a legalacsonyabb szintű területre jellemző, mert ezeknek még annyi bátorságuk sincs, hogy ezt a velük egy szinten lévőkkel tegyék meg, inkább visszamennek a 8-9 szinttel kisebbeket szívatni. Na de ez ne vegye el a kedvünket, hamar túl lehet rajta jutni.

Így a végén írhatnám a sablonszöveget, hogy nehéz helyzetben vagyok, mikor értékelnem kell a játékot, de ez egyáltalán nem így van. Hibát nem tudnék találni benne. Na meg hát nyolcmillió játékos nem tévedhet ugyebár. :-) Megérte-e várni rá? De még mennyire! Felülmúlta-e a várakozásaimat? Nem! A Blizzardtól éppen ezt vártam. Van olyan jó, hogy minden szabad percünket rászánjuk? Ezt meg mindenki döntse el maga. A Burning Crusade mindenesetre látványosan "szedi az áldozatait", még azok között is, akik azelőtt utálták - már ami a közvetlen környezetemet illeti... ■

World of Warcraft: The Burning Crusade
World of Warcraft: The Burning CrusadeWorld of Warcraft: The Burning CrusadeWorld of Warcraft: The Burning CrusadeWorld of Warcraft: The Burning CrusadeWorld of Warcraft: The Burning CrusadeWorld of Warcraft: The Burning CrusadeWorld of Warcraft: The Burning CrusadeWorld of Warcraft: The Burning CrusadeWorld of Warcraft: The Burning CrusadeWorld of Warcraft: The Burning CrusadeWorld of Warcraft: The Burning CrusadeWorld of Warcraft: The Burning CrusadeWorld of Warcraft: The Burning CrusadeWorld of Warcraft: The Burning CrusadeWorld of Warcraft: The Burning CrusadeWorld of Warcraft: The Burning CrusadeWorld of Warcraft: The Burning CrusadeWorld of Warcraft: The Burning CrusadeWorld of Warcraft: The Burning Crusade

értékelés

World of Warcraft: The Burning Crusade

Pozitívumok
  • Rengeteg újítás, még az eleve fantasztikusra sikerült alapjátékhoz is
Negatívumok
  • Túl jó, túl addiktív, nagyon kell vele vigyázni, hogy csak a megfelelő mennyiségben fogyasszuk :-)
Minimális rendszerigény: Pentium III/Athlon 800 MHz, 512 MB RAM, 32 MB-os 3D kártya (GeForce 2 vagy jobb), 10 GB HDD, 56k vagy gyorsabb internet kapcsola
9,5
grafika 9
hangok 10
játszhatóság 9
hangulat 10
World of Warcraft: The Burning Crusade
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
World of Warcraft: The Burning Crusade

hozzászólások (6)

sipec
sipec 2009.11.07. 19:25
go for it;)
Bull55
Bull55 2010.09.21. 17:50
Nekem nincs meg, de lehet hamarosan beszerzek egyet. :-)
Erdekel
Erdekel 2011.11.04. 12:10
Sziasztok!Nagyon pofásra sikeredett a leírásod,gratulálok!Csak egy kérdésem lenne!Hogyha én megv eszem ezt a kiegészítőt és az alapjátékot akkor akár rögtön kezdhetek is vele vagy van egy szintkorlát?
:-)
fineri
fineri 2011.11.04. 14:25
A WoW jelenleg a 3ik kiegészítőnél tart. A Burning Crusader az első. Külön nem is kapható igazából az alapjáték+bc. Szinthatárokról. alap: lv 60 BC: lv 70 Wotlk: lv 80 Cataclysm: lv 85. Megjegyzem a játék havidíjas. Elméletileg minden kiegészitő után kapsz egy hónapot, de ha komolyabban érdekel a játék topicjában érdeklődj.
Erdekel
Erdekel 2011.11.04. 14:36
,,The Burning Crusade"-hez külön kell regisztrálni vagy nem?Légyszíves írjátok le ,hogy melyikhez hol kellregisztrálni!! :-)
ajánlott olvasnivaló