Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Heroes of Might & Magic V: Hammers of Fate

Egy új fajt - a törpéket - és tizenöt új küldetést hozott a kiegészítő.

2007.04.06. 00:00 | szerző: Blade Runner | Ismertető/teszt

A jósolgatások ellenére úgy tűnik, hogy mégis komoly üzleti sikereket érnek el a fordulónkénti, klasszikusnak nevezhető játékstílus jól sikerült darabjai is. Ezek közül manapság az egyik legjobban fogyó a tavaly megjelent Heroes of Might and Magic sorozat ötödik része, amely kisebb hiányosságoktól eltekintve elnyerte a rajongók tetszését. Ahogyan ennek a sorozatnak a korábbi tagjainál is szokásos volt, ehhez is készített a fejlesztő egy kiegészítőt. Ennek újdonságai között megtaláljuk a véletlenszerű térképgenerátort, a karavánokat, a térképszerkesztő továbbfejlesztését, 15 új küldetést, 10 új térképet, és végül egy új oldalt, a törpéket is. A grafikus motor és a játékrendszer nem változott, így aki az eredetit már végig játszotta, itt is ismerős terepen fog mozogni.

Heroes of Might & Magic V: Hammers of Fate

Kezdjük először a 15 küldetéssel. Ezeket a fejlesztő három kampányba sorolta be, mindegyikben öt-öt küldetést kell a játékosnak teljesítenie. A küldetések nem túl sok variációt képviselnek, néhány az eredeti játékban is megszokott kalandozós-mászkálós, a többi pedig a városépítős-fejlesztős vonulatba tartozik. A játéktervező valamilyen ismeretlen oknál fogva a teljes első kampányból kihagyta a törpéket, így a szakállas pörölyös fickókra egészen a második kampány elejéig kell várni. Így a teljes első kampány olybá tűnik, mintha csak az eredeti játék Griff birodalombeli mennyországi harcosainak a küldetését folytatná. A 10 új térkép, a véletlen térkép generátor és a térképszerkesztő szerencsére elegendő munícióval látja el a játék fanatikusait, így a kissé vérszegény kampányok és a korábbi hat oldalhoz képest az egyetlen új oldal megjelenése által okozott csalódást feledtetni tudják.

A játékmenet szinte egy az egyben másolja az eredeti játékot, az egyetlen komolyabb újítás a régóta sokak által várt – sőt, követelt – karavánok beépítése. Ezzel a megoldással (mely egyébként a HoMM IV egyik közkedvelt újítása volt annak idején) a játékos úgy tudja automatizálva átcsoportosítani a térképen a seregeit, hogy nem kell mikromenedzselve egy, csupán „szállításra” kinevezett hőssel saját magának küldözgetnie őket ide-oda a térképen.

Heroes of Might & Magic V: Hammers of Fate

Az eredeti játék még nincs egészen egy éves, így nem meglepő, hogy a kiegészítőben változtatás nélkül találjuk meg a teljes grafikus rendszert. A törpék, ahogy eddig is sejtettük, részben a zord északi havas hegyekben, részben a föld alatt élnek, így a hozzájuk tartozó grafikus elemek is ezt tükrözik. Szép hófödte tájakban gyönyörködhetünk a kampányuk alatt. Zene, zörejek, zajok tekintetében sincs semmilyen változás.

Az eredeti játék rajongóinak a kiegészítő kötelező darab, de aki az eredeti játékot sem szerette igazán, ebben sem fog találni olyan újdonságot, ami miatt érdemes lenne megvennie az eredetit, meg még ráadásul a küldetéslemezt is. ■

Heroes of Might & Magic V: Hammers of Fate
Heroes of Might & Magic V: Hammers of FateHeroes of Might & Magic V: Hammers of Fate

értékelés

Heroes of Might & Magic V: Hammers of Fate

Pozitívumok
  • Karavánok beépítése
  • Véletlen generált térkép
Negatívumok
  • Grafika, zaj és zörej azonos az eredetivel
  • Játékmenetben nincs érdemi változás
  • Kissé vérszegény kampány
  • Nincsenek törpék a kampány elején
Minimális rendszerigény: Pentium 4 1,5 GHz, 512 MB RAM, 64 MB-os 3D kártya, 4xDVD-ROM, 2 GB HDD, Heroes V alapjáték
7,5
grafika 8
hangok 7
játszhatóság 8
hangulat 7
Heroes of Might & Magic V: Hammers of Fate
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Heroes of Might & Magic V: Hammers of Fate

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló