25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

DVD

Monty Python Repülő Cirkusza - 1. évad DVD

Az angol humor legkedveltebb sorozata végre itthon is kapható.

Írta: Dino

Pár hónappal ezelőtt a Monty Python – Egyéni csúcsok DVD kapcsán még arról panaszkodtam, hogy itthon nem kapható a teljes Flying Circus sorozat. Aztán nem sokkal később jött az örömhír a hazai Python-rajongóknak: a Fórum Home Entertainment még az idén kiadja a teljes szériát is DVD-n. Persze akik addigra már megvették a válogatás kiadványokat, valószínűleg nem örültek annyira, hogy gyakorlatilag feleslegesen költötték rájuk a pénzüket, hiszen a 45 epizódhoz képest minimális pluszt adnak az Egyéni csúcsok kiadványok lemezei, de nézzük a dolgok pozitív oldalát: végre a boltokba került a széria első évadja, melyet szeptemberig követnek a továbbiak.

Sok szót nem vesztegetnék a sorozatra. Aki ismeri, annak úgyis felesleges bármit írni róla, aki meg még nem, annak csak annyit tudok mondani, hogy feltétlenül nézze meg legalább az első évadot. Rengeteg klasszikus szkeccs található ezen epizódok között, melyek kis túlzással lassan az alapműveltség részének is tekinthetőek. Gondoljunk csak a világ leghumorosabb viccére, a franciák repülő birkájára, a bicikliszerelő F.G. Supermanre, a Macska-összezavaró Kft-re, a Kilimandzsáró-expedícióra vagy a matracvásárlásra. De hosszú-hosszú listát lehetne még írni a nagyszerűbbnél nagyszerűbb jelenetekről, ehelyett pedig érdemes inkább újra meg újra megnézni azokat.

Az első évad 13 része két lemezre került, ezek 7 illetve 6 epizódot tartalmaznak. Az eredeti angol hang mellett magyar és lengyel szinkron került rájuk, feliratnak pedig angol és magyar mellett sok más nyelv is választható. Elhiszem, hogy sokan egyszerűen utálnak filmnézés közben feliratot olvasni, csakhogy ez tipikusan egy olyan műsor, mely igen sokat veszít a színvonalából az eredeti hangok lecserélésével. A mostanában napvilágot látott hírek szerint amúgy is alulfizetett szinkronszínészek pedig meg se tudják közelíteni a Monty Python társulat tagjainak hanglejtését és stílusát. Kicsit talán mazochizmus volt, de azért kicsit belehallgattam a magyar hangba. Meg kell hogy mondjam, hogy ezért kár volt... Az hagyján, hogy az eredeti hangokhoz nem sok közük van, meg hogy például Mozart németekre jellemző angol kiejtése se jön át a szinkronból, de amikor egy francia vagy német nyelvű mondatot nem képesek a szinkronszínészek szó szerint elolvasni, akkor már igen nagy baj van... Emellett némileg steril hangzása is volt a szinkronnak, valahogy teljesen elszakadt számomra a képen történő eseményektől. Ezek után inkább nem is kínoztam magamat tovább vele. A menükkel ellenben elégedett voltam, jópofán néznek ki, és igen részletesek is, minden epizódhoz teljes jelenetlistát is találhatunk.

A képminőség átlagosnak nevezhető, bár egy-két jelenetnél valamilyen okból csapnivalóra sikerült a tömörítés. Egy-két esetben – például amikor lelkesen magyarázzák a franciák a birka-repülő szerkezetét – a homogén felületeknél és a kontúroknál nagyon meglátszik a tömörítés veszteségessége, mely a JPEG-eknél megfigyelhetőhöz hasonló módon jelentkezik. Kíváncsiságból összehasonlítottam az amerikai kiadás képével, de ott nem tapasztaltam ilyen problémát. (Ellenben a hazai kiadás képe kontrasztosabb az amerikainál és a színeket is kicsit mintha élénkebbé tették volna.) Szerencsére ez leginkább csak közelről, vagy a lejátszás megállításakor látszódik, így annyira sokat azért nem ront a kiadványon.

Az évadok dobozában találunk egy lapot, melyen kis bevezetők olvashatók az egyes epizódokhoz. Igen hasznos kiegészítés ez a sorozat mellé, hiszen kis magyarázatot kapunk például egy-egy itthon kevésbé ismert brit személyről, aki az adott rész egy poénjának áldozatául esett. Emellett egy-egy kupon is található még az évadokban: ha valaki kettővel besétál a forgalmazó irodájába (azaz már legalább két évadot megvett), akkor cserébe egy tetszetős gyűjtődoboz tulajdonosa lehet, melybe mind a négy évadot belepakolhatja majd. (Érdemes lesz igyekezni, mert hasonlóan a Friendshez itt is csak korlátozott mennyiségben lesz elérhető ez a doboz.)

Ha egy szót kéne mondanom erről a kiadványról, az a "végre" lenne. Végre nem kell az amerikai kiadás beszerzésén gondolkodnia a hazai Python-rajongóknak és végre magyar felirattal is megtekinthető a sorozat azok számára, akik bizonytalanok saját angoltudásukban. A feliratért kár volt, de biztos lesz pár vásárló, aki csak amiatt dönt végül a megvásárlása mellett. A második évad május végére várható, azt egy hosszabb szünet követi, majd augusztus és szeptember végén jön a két további doboz. Végül pedig álljon itt egy kis idézet az első epizódból (németül tudók inkább itt hagyják abba az olvasást!): "Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput."

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Monty Python Repülő Cirkusza - 1. évad DVD
  • Monty Python Repülő Cirkusza - 1. évad DVD
  • Monty Python Repülő Cirkusza - 1. évad DVD
  • Monty Python Repülő Cirkusza - 1. évad DVD
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!