Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

SOCOM U.S. Navy Seals: Combined Assault / Fireteam Bravo 2

A Sony két konzoljára készült kommandós akciójáték.

2007.05.31. 00:00 | szerző: Madrac | Ismertető/teszt

A kommandósok mindig is népszerű témát jelentettek filmeknek és játékoknak egyaránt, sokféle megvalósításban. Még a régi időkben ott voltak az olyan játékok, mint a Commando, vagy az újabbak között a Delta Force sorozat. A Sony konzoljaira kiadott SOCOM is erre a témára épülő akciójáték-sorozat lett, melyben egy kis csapat vezetőjeként kell helyt állnunk.

SOCOM U.S. Navy Seals: Combined Assault / Fireteam Bravo 2
Combined Assault (PS2)

A történet egy kitalált országba, Adjikisztánban játszódik, az új, demokratikus rend épp megszilárdulna, de a korábbi rendszer hívei jól célzott támadásokkal és terrorcselekményekkel próbálják megakadályozni ezt. Természetesen az amerikai kormány és az egész világ az új kormányt támogatja, így nem meglepő, hogy kémek is működnek az országban. A CIA egyik ügynökét a lázadók leleplezik és fogságban tartják, a megmentésére küldött kommandó csak fél sikert ér el, bár kiszabadítják, menekülés közben lelövik a helikopterüket, így valószínűsíthetően ők is fogságba estek. A játékos itt lép be a cselekményekbe, mint a következő egység irányítója.

A program egy külsőnézetes csapatközpontú akciójáték, nincs komoly különbség a PSP és a PS2 változatok között. Míg a csapattagoknak jól és egyszerűen adhatunk ki parancsokat, maga az irányítás botrányos mindkét gépen. A mozgás még nem okoz gondot, de a célzás már igen, PS2-n még kivitelezhető azért a két karnak köszönhetően, kivéve, ha az ellenfél mögöttünk van. PSP-n erre más megoldást találtak ki, automatikus célzás lenne. Igen, csak lenne, ugyanis ha az ellenfél kicsit is takarásban van, már nem mozdul rá, hiába áll a célkereszt akár csak pár milliméterre a fejétől.

A küldetésekre minden karakternél külön beállíthatjuk a fegyvereket. Bár komoly listáról válogathatunk, a rendelkezésre álló command pontok erősen korlátozzák lehetőségeinket. A pontszám növelhető a küldetések fő- és mellékcéljainak teljesítésével. Mindenkinek lehet egy fő fegyvere, melyre két kiegészítőt is felszerelhetünk. Választhatunk géppisztolyok, karabélyok, sörétes- és mesterlövészpuskák közül, a kiegészítők pedig távcsövek, hangtompítók és gránátvetők lehetnek. A másodlagos fegyvernél már természetesen kisebb méretű dolgok jöhetnek csak szóba, mint a pisztolyok és géppisztolyok, és itt is van lehetőség kiegészítők vásárlására. A felszereléshez még gyógyszercsomag, gránátok és távcső is tartozik, általában mindent szabadon beállíthatunk, de pár küldetésnél szükség van bizonyos tárgyakra. Vásárolhatunk légi csapást és szintén légi úton eljuttatott készleteket is, melyek hasznosak a nehezebb helyzetekben. A lőszerrel igaz ritkán voltak problémák, hisz ellenfeleink eldobott fegyvereit is használhatjuk.

SOCOM U.S. Navy Seals: Combined Assault / Fireteam Bravo 2
Combined Assault (PS2)

Ahogy már említettem, a PSP és a PS2 változatok között nincs igazán komoly különbség, de a hordozható konzol lehetőségei egyértelműen kisebbek azért. Mindkét gépen megtalálható a bevezető videó és a küldetések is teljesen azonosak, de míg PS2-nél a kommandó négy tagot számlál addig PSP-n csak egy követőnk van. A grafika is szegényesebb kicsit a kisebb gépen, de a kisebb kijelző miatt ez nem érvényesül túlságosan.

Ami igazán megizzasztott a játékkal kapcsolatban, az az irányítás. Nem elég hogy a korábban már ismertetett célzási gondokkal küszködtem, még olyan elvileg egyszerű dolgok se voltak mindig egyértelműek, mint például az, hogyan kell elérni a felszereléseket küldetés közben, ugyanis ezt alapvetőnek vették a készítők és mindenhol csak a későbbi lépéseket ismertetik. Szinte minden gombra igaz, hogy más funkció érhető el egy rövid nyomással és más, ha folyamatosan nyomjuk, így ugyan sokkal több funkciót érhetünk el könnyen, hisz kevesebb a menü, de tovább is tart megjegyezni őket.

Mindkét játék komoly többjátékos résszel is rendelkezik, PS2-n harmincketten, míg PSP-n tizenhatan küzdhetnek egymás ellen. Sok pálya és több játékmód is elérhető, sőt, újabb pályákat is letölthetünk, ha a régieket már unjuk. A pályák általában jól felépítettek, sok tető és mesterlövész pozíció van, de igen gyakran remek fedezékek is, így egyiktől a másikig rohanva túlélhetjük a snipereket is. Az egyetlen probléma az elimination mód vége, itt néha percekig is várni kell, mire az utolsó pár ellenfél megtalálja egymást, ez a hátránya a nagyobb pályáknak. Akik nem az egymás elleni harcra vágynak, nekiállhatnak a játék teljesítésének is, úgy hogy a társuk most nem a gép, hanem egy másik élő ember.

SOCOM U.S. Navy Seals: Combined Assault / Fireteam Bravo 2
Combined Assault (PS2)

A két játék kompatibilitását mutatja az is, hogy a Crosstalk segítségével kihathatunk a másik játékra. Ha például a PSP-n teljesítünk egy küldetést, melyben ki kell iktatnunk egy létesítményt védő ellenfeleket és utána szinkronizáljuk a két játékot, akkor láthatjuk hogy már a Combined Assaultban sincsenek ott a katonák.

Összességében nem egy rossz játék egyik változata sem a SOCOM-nak, de az irányítást erősen szokni kell, kiábrándító bír lenne, amikor azért lövik le az embert, mivel az automatikus célzás épp szabadnapos volt. A lehetőségek jók, a grafika mindkét gépen átlag feletti, aki szereti az ilyen stílusú játékokat, érdemes egy próbát tennie azért. ■

SOCOM U.S. Navy Seals: Combined Assault / Fireteam Bravo 2SOCOM U.S. Navy Seals: Combined Assault / Fireteam Bravo 2SOCOM U.S. Navy Seals: Combined Assault / Fireteam Bravo 2SOCOM U.S. Navy Seals: Combined Assault / Fireteam Bravo 2SOCOM U.S. Navy Seals: Combined Assault / Fireteam Bravo 2SOCOM U.S. Navy Seals: Combined Assault / Fireteam Bravo 2

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló