Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Saitek Aviator joystick

A középkategóriás botkormányon dupla tolóerő-szabályzót találunk.

2007.07.12. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Ahogy egy jó gyártóhoz illik, a Saitek folyamatosan bővíti egyik legnépszerűbb termékcsoportját, a játékvezérlőket. Azokon belül is a sokak által kedvelt botkormányokat, melyekből most egy közepes kategóriájú újdonság járt nálunk.

Saitek Aviator joystick

Az Aviator nevet kapott joystick talpazatán trükkös felirat fogad, ugyanis egyfajta betűszóként, AV8R formában tüntették fel a nevét. Megjelenésében elsőre elég jól néz ki, a csavarokat imitáló bemélyedésekkel és a szürkés első részével igen megnyerő a külseje. Közelről megvizsgálva azonban már kicsit kevésbé csábító a helyzet, ugyanis az elöl lévő lap a színe ellenére nem fém, hanem műanyag, és valahogy az egész talprész anyaga kissé gyengébb konstrukciót sejtet. Szerencsére azonban használat során mindez nem volt zavaró, maga a kar teljesen jól használható volt, és a kapcsolók, gombok is megfelelőnek bizonyultak. A talpazat hátán találjuk a tolóerő-szabályzót, abból is rögtön kettőt, melyeket egy gomb segítségével egymáshoz rögzíthetünk. Ötletes megoldás ez, mely a kétmotoros repülőgépek irányítását finomítja, kényelmesebbé téve például a kifutópályán történő manőverezést. Az első részen négy kétállású kapcsolót találunk. Legalábbis úgy néznek ki, valójában a középállásukból két irányba billenthetőek, tehát a gyakorlatban mindegyik két-két gombnak felel meg. Ez a megoldás viszont igen kényelmessé teszi azon funkciók használatát, melyek amúgy is két irányt igényelnek. Ilyen például a csűrőlap kitolása és visszahúzása, ami például a Flight Simulator X-ben alapbeállításban az első ilyen kapcsolóra került. Középre került még egy üzemmódváltó háromállású kapcsoló is, mely a gombok funkcióit többszörözi meg.

No de térjünk át magára a joystick karra! A tenyerünket alulról megtámasztó részt a csináld magad mozgalom nevében két apró csavarral nekünk kell felszerelnünk, ami kissé érthetetlen, mivel egyetlen helyre lehet felrögzíteni azt. Ráadásul átlagos kézméret esetén ez kissé talán túlzottan lent is van, ha rajta pihentetjük kezünket, akkor az egyik felső vezérlőt már nem érjük el rendesen hüvelykujjunkkal. A kar tetején egy nyolcállású nézőpont-váltó, valamint három gomb foglal helyet. Ezek közül az egyik piros színnel világít, és egy felhajtható műanyag fedél borítja, hogy véletlenül ne nyomhassuk meg. (Értelemszerűen például rakétakioldó gombnak lehet használni.) Ezen a fedélen jön még elő a kicsit gyenge konstrukció érzete: vékony, törékenynek tűnő lapot kell felhajtanunk, mely ki tudja, meddig bírja ki egyben. Végül mutatóujjunkhoz természetesen egy ravaszgomb is került, megfelelően nagy, jól reagáló kivitelben. A joysticket alulról egy erős rugó tartja középső állásban, teljesen jól téve a dolgát. A joystick a tengelye körül 15-15 fokos szögben elforgatható, így a hátsó terelőszárnyat is külön vezérelhetjük segítségével.

Bruttó 10 ezer forint körüli árával a Saitek Aviator egy megfelelő ár/érték arányú joystick, és ha megbarátkozunk fura anyagúnak tűnő talpazatával, jó szolgálatot tehet a repülőgép-szimulátorok irányítása során. A dupla tolóerő-szabályzó pedig mindenképpen kiemeli versenytársai közül. A joysticket hazánkban a BSC Kft. forgalmazza. ■

hozzászólások (6)

Morus
Morus 2007.07.12. 14:03
ez ugye valami vicc:D:D:D:D:D
bakki nekem még mindíg a májkroszoft joyom van és még mindíg bírja...szerintem direkt csinálnak xart ez egyértelmű...mondjuk ezen az alapon nem sokára az egyszerhasználatos joy is megjelenik....nevetséges
hol a minőőőősééééééééééééééég?
FixY
FixY 2007.08.31. 07:29
Leírom ide is, hamár ennyit gépeltem...

Szerintem felejtős... hogy mennyire lesz strapabíró, azt nem tudom, de tartok tőle, hogy rövid úton a kukában végzi. Egy ergonómiai katasztrófa. A csuklótámaza mintha nem létezne, a markolat kb. olyan mintha egy fényesre lakkozott seprűnyelet szorongatna az ember, a gombjai rettenetesen szerencsétlen módon vannak elhelyezve, két naposan már minden csak nem precíz (értsd: képtelen a 0 pontra beállni, a két gázkar egymáshoz rögzítve sem hajlandó igazán egyszerre mozogni), stb.
A gombok elhelyezésének egyik legnagyobb hibája, hogy a POV kapcsolót csak úgy tudom elérni, hogy közben az alsó gombot akaratlanul is könnyen lenyomom. A hátoldali kapcsolók működtetése macerás, leginkább el kell engedni a joyt, ha a jobboldali kapcsolókon matatok, stb. stb. stb...
Kolin Mekré
Kolin Mekré 2008.02.09. 16:43
Én is beinvesztáltam egy ilyen joyba kb fél éve.
Tapasztalat:
Mára nem működik rendesen a tűzgomb (beragad, ás folyamatosan lő :) ) Ezt betudható az ócsó kivitelezésnek.
Maga ár/teljesítményben veri a többieket.
Nem túl kényelmes. Egyetértek FixYvel :)

Ám a következő Joy-m is Saitek lesz de az már komolyabb példány leszesz.

ui.: 9000 Ft-t megér :P
Dark Archon
Dark Archon 2008.02.09. 23:22
Ha játékvezérlő, akkor: Logitech, és nem ér meglepetés :) Bár a joyom spec. Speed-Link, annak sincs semmi baja, pedig már vagy 1 éves.
Kolin Mekré
Kolin Mekré 2008.04.03. 18:46
Előtte két Logi Joy-m volt, azok sokkal tovább bírták, de beadták a kulcsot.
Az egyik a függőleges tengelyén sérült, azaz az oldalszárny folyamtosan azt érzékelte hogy jobbra kell mennie :)
A másiknak a FF motorja halt be :P

Ám nem kell azt hinni, hogy töröm zúzom őket, ez kb 5 év Joy history-ja :D

ui.:

Ő lesz a következő Ki is próbáltam repülés közben...bizalom gerjesztő anyagból készült :) A gombok tömkelege. Mi kell még? Pénz :)
ajánlott olvasnivaló