25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Microsoft Reclusa billentyűzet

A Razerrel közösen egy gamer billentyűzetet is piacra dobott a redmondi óriás.

Írta: Phoenix

A korábban bemutatott Habu egér után a Microsoft és a Razer kooperációjának újabb gyümölcsét volt szerencsém kipróbálni nemrégiben a Microsoft Reclusa Gaming Keyboard képében.

Az eszköz általános jellemzőit tekintve egy nagyon masszív, stabil klaviatúra, a tapadós gumitalpainak és a szokványosnál jóval nagyobb tömegének köszönhetően csúszkálásra nem hajlamos. A billentyűk is elég stabilak, használatuk kellemes, a gyártótól nem kissé fellengzősen hangzó "Razer Hyperesponse gaming key action" elnevezés azonban talán már túlzás. A dobozban egy egész jó, párnázott csuklótámaszt is találunk, amit szintén elég stabilan be tudunk pattintani a billentyűzet aljába. A kábelt – melynek végén aranyozott USB csatlakozót találunk – be tudjuk tekerni a klaviatúra alján található mélyedésbe, és csak annyit szabadon hagyni belőle, amennyi szükséges. Ezt is egy nagyon jó ötletnek tartom, ha kell, van elegendő hosszúságú kábel, de ha nincs rá szükség, nem is akadályoz. Az eszköz két hátsó sarkán két extra USB portot találunk, ami sokszor szintén jól jöhet – ezek szintén aranyozottak. A klaviatúra méreteit tekintve sem kicsi, 551 mm*236 mm*61 mm-es, tehát ha csak egy hagyományos billentyűzetre elegendő hely van az asztalunkon, akkor ez nem feltétlenül szerencsés választás.

A nagyjából általános jellemzés után most térjünk át a kicsit extrább funkciókra. A billentyűzet két oldalán találunk 5-5 billentyűt meg 1-1 tekerőt. Ez utóbbiak az alapbeállítás szerint a hangerőt állítják és scrolloznak, a gombok alapfunkciói pedig a kivágás, beillesztés és ehhez hasonló egyéb dolgok, amelyek egy "gaming keyboard" esetében eléggé furcsán veszik ki magukat, pláne, hogy még a rájuk nyomtatott ábrák is ezeket mutatják. Az extra kezelőszervek funkcióit természetesen a mellékelt driver segítségével személyre szabhatjuk. És ha már előjött a driver, megjegyezném, hogy az is hagy némi kívánnivalót maga után, nem teljesen egyértelmű ugyanis a működése. Persze nem egy nagy ördöngősség, de arra például nem tudtam rájönni, hogy ha a tekerők funkcióit átállítom valami másra, akkor utána hogy fogom megint visszaállítani az alapfunkciókat. A driver amúgy támogatja különböző profilok létrehozását, és egy-egy billentyűre korlátozott hosszúságú makrót is beállíthatunk.

Mikor először próbálgattam a tekerőket, erőteljesen próbálkoztam elfelejteni, hogy valaha is voltak Logitech termékek a kezeim között, mert akkora minőségi szakadékot éreztem a kettő között, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül. A két potméter annyira lötyög, amennyire egy Sokol rádión sem lenne szabad... A kék háttérvilágítás hasznos lehet, ha sötétben – például LAN-partyn – játszunk. Sajnos azonban a tesztelésre kapott billentyűzeten néhány LED nem égett, így a középső területre nem jutott megvilágítás. A neten talált fotók alapján azonban úgy tűnik, ez egyedi probléma, véletlenül pont egy hibás példány került hozzánk. A Reclusa amúgy amerikai kiosztású, az Enter gomb pedig nem dupla magasságú, így a magyar kiosztáshoz és magas Enterhez szokott felhasználók számára kezdetben nehézséget okozhat a használata. A billentyűzet tetején lévő "dizájn-elem" is elég érdekes, olyan tekintetben, hogy egymagában zavarja az ember szemét, mert úgy néz ki, mintha a billentyű felett folytatódnia kellene valahogyan, de persze nem a személyes ízlésem miatt említem ezt itt a negatívumok között, hanem mert ha elkezdi az ember próbálgatni, hogy vajon le lehet-e szedni, akkor ez sem egyértelmű, mert a teljes szélességben helyet foglaló műanyag panel közepe a tekerőkhöz hasonlatos módon laza, a szélei viszont nem engedik lejönni.

Windows gombból kettő is került a Reclusára, annak ellenére, hogy a játékosok számára az egyik leginkább zavaró gombról van szó. Én speciel azzal szoktam kezdeni a dobozból éppen kiemelt – nem tesztelésre kapott – billentyűzetekkel, hogy a kedvenc csavarhúzóm segedelmével ezeket kipattintom a helyükről – már amennyiben ezt maradandó károsodás okozása nélkül megtehetem –, mert ezek sokkal több bosszúságot okoznak, mint amennyi könnyebbséget. Már az sem kicsit bosszantó, mikor felugrál a Start-menü akármilyen alkalmazásról is legyen szó, de mikor egy egész lanpartit kifagyaszt a döntő Counter-Strike meccs közepén... hát azokat a gondolatokat szavakba önteni nem lehet, amik olyankor elárasztják az ember agyát... Gondolhattak volna erre a billentyűzet tervezői, és legalább a driverben adhattak volna lehetőséget a Windows gomb kikapcsolására. (A Logitech a G15-ön ezt ugye egy külön kapcsolóval oldotta meg a billentyűzet felső részén.)

A Logitech minőségéhez szokott kezem alatt lötyögő műanyag alkatrészeken kívül különösebb zavaró tényezőkkel nem találkoztam a Reclusa használata közben, de a 15 ezer forint körüli ára a "köszönöm, nem!" kategóriába süllyesztette számomra. Ennyiért egészen biztosan nem ezt választanám.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Microsoft Reclusa billentyűzet
  • Microsoft Reclusa billentyűzet

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!