Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech MX Air

Giroszkópos érzékelő került az új vezérlőbe.

2007.09.19. 00:00 | szerző: Phoenix | Kütyü+hardver

A Logitech nem tud kifogyni az ötletekből. Arra rájöttek hamar, hogy a dpi-háborút kár folytatni, már így is jelentősen túl vagyunk az ésszerűség határán, most már valami más kell, valami új. Bár a most bemutatásra kerülő eszközben használt technológia alapvetően nem teljesen új (gondoljunk csak a 7-8 évvel ezelőtti döntésérzékeny gamepadekre, mint például a WingMan Gamepad Extreme), a Logitech most érezte úgy, hogy felhasználja azt egér gyártásához is. És bár még van hová fejlődni vele, ismét egy remekül használható újdonságot kaptunk kézhez.

Logitech MX Air

A címben szereplő MX Air egérről van szó ugyebár, amelynek legfőbb jellemvonása, hogy nem igényel sima felületet - asztallapot - a működéshez. Mit is beszélek! Semmiféle felületet nem igényel a működéshez, a kezünkben tartva, a levegőben mozgatva is működik. De ne szaladjunk ennyire előre. Az eszköz általános jellemzőit tekintve: külső megjelenése nagyon tetszetős, talán a valaha gyártott legszebb periféria, én legalábbis nem nagyon tudnék elegánsabbat mondani, pedig jó néhány megfordult már a kezeim között. Az ezüst színnel kombinált csillogó fekete felületen megjelenő narancssárga fények, és a határozott vonalak nagyon egyedi külsőt kölcsönöznek az új egérnek. Még arra is figyeltek, hogy a világítás nem csak úgy hirtelen kapcsol fel-le, hanem szép lassan kivilágosodik, illetve elsötétedik (akár a legutóbbi diNovo billentyűzeten). A remekbeszabott formát nem törték meg holmi ósdi scroll-gombbal sem, helyette azt a megoldást kapjuk, amit elsőre egyszerű középső gombnak vélnénk - és persze funkcionál is ebben a szerepben - de ha a hosszúkás gomb felszínén húzzuk az ujjunkat előre-hátra, akkor scroll-funkciót is betölt, kissé ugyan szokatlan, de problémamentes formában. Ilyenkor halk, görgető-szerűen kattogó hangot is hallunk, jelzésképpen, hogy éppen mi történik. Ezzel kapcsolatban megemlítenék egy jópofa dolgot, ami ugyan már ötletnek szintén nem új, de a fent vázolt scroll-megoldásnál nem várná az ember, hogy ismét összetalálkozik vele. Történetesen a Revolution sorozat lendkerekes scrolljáról van szó, amely azt a célt hivatott szolgálni, hogy a hosszabbra sikeredett dokumentumokat, weboldalakat ne kelljen apránként végigtekergetni, hanem elég legyen egy lendületesebben pördíteni a gombon, ami aztán forog magától egy jó darabig. Az MX Air esetében ezt ugyanígy megtehetjük, bár itt nincs kerék, de ha a középső gombon gyorsabban végighúzzuk az ujjunkat úgy, hogy végül fel is emeljük róla, akkor azt az egér hasonlóképpen értelmezi, mint a Revolution görgőknél, és elkezdi gyorsan tekerni a megnyitott dokumentumot. És hogy ne csodálkozzunk el rajta nagyon, hogy most akkor mi a fene történik, a fent említett kattogó hang folyamatos recsegéssé alakulva hallatszik, amiből rögtön rájöhetünk, hogy mi a csízió. Ügyes, elegáns megoldás, első próbára még vicces is, és - milyen meglepő - tökéletesen működik.

Az eszköz ergonómiáját tekintve, ha rátesszük a kezünket az asztalon fekvő egérre, az lehet az első gondolatunk, hogy ennél már kényelmesebbet is csinált a Logitech, ám hamar rájövünk, hogy ahhoz, hogy mindkét funkcióját betöltse, nemigen lehetett volna jobban megtervezni a formát. Félreértés ne essék, nincs vele semmi probléma, de hagyományos egérként használva az MX500 és a G5 egerek kicsivel kellemesebb fogásúak. Na merthogy működik az MX Air hagyományos vezeték nélküli egér szerepben is, attól függetlenül, hogy nem feltétlenül van rá szüksége. Ilyenkor 800 dpi-s mozgáskövetési érzékenységet produkál, ami manapság esetleg nem hangzik túl jól, mert már minden gyártó 2000 dpi-s egerekkel dobálózik, de én személy szerint kb. épp 800-ig tartottam ésszerűnek az ezirányú fejlesztéseket. E fölött nem hinném, hogy bárki is észrevenné a különbséget. A vezeték nélküli adatátvitel a már ismert 2,4 GHz-es USB-s vevőn keresztül történik, hatótávolságát gyárilag 10 m-ben adják meg, ami fedi is a valóságot, és nem is nagyon tudnék olyan helyzetet elképzelni, ahol ennél többre lenne szükség. Elemek helyett beépített lítium-ion akkumulátor került az MX Airbe, melynek újratöltéséhez természetesen megfelelő bölcső is jár az egérhez.

Logitech MX Air

No de lépjünk túl a hagyományos egérjellemzőkön, és emeljük fel az eszközt az asztalról, akár egy távirányítót! Az ember először ösztönösen pisztolyszerűen akarja használni az MX Airt, mint egy Nintendo Wii kontrollert, és oda célozni, ahová a kurzort szeretné vinni, ami nem áll távol az igazságtól, de a működési elv mégis egy kicsit más (nincs is szükség infra érzékelőkre, ahogy a Wii esetében elengedhetetlen a képernyő alá vagy fölé helyezett "léc"). Inkább hasonlít a hagyományos egérhez, aminél ha kivisszük a kurzort a képernyő szélére, az ott megáll, de ha elkezdjük visszafelé húzni az egeret, a kurzor azonnal elindul visszafelé, attól függetlenül, hogy mekkora volt a "túlhúzás". Itt ugyanez történik, viszont a kurzor nem az egér pozíciójának változtatása - tologatása -, hanem annak tengelye körüli elfordulása hatására mozog. Tehát kezünkben tartva az egeret nem jobbra-balra ill. fel-le mozdulatokat kell végeznünk, hanem egyszerűen csuklónkat forgatni mindenfele. És a giroszkópos megoldásnak köszönhetően erre bármilyen helyzetben képes. Ha nekünk úgy kényelmes, és oldalra billentve tartjuk a kezünkben az egeret, vagy ha állunk, és a hátunk mögött lógatott kezünkben orrával lefelé tartva fogjuk, akkor is ugyanazon horizontális fordításra fog oldalirányban mozogni a kurzor, a vertikális elfordításra pedig fel-le.

A szokatlan - és távolról használatkor kissé nehézkesnek is nevezhető - vezérlési mód újszerű megoldásokat is igényel. A képernyőn látható ikonokat kis gyakorlás után remekül el tudjuk találni, de például a kisméretű kezelőszervekkel, mint egy hangerő-szabályzó vagy play gomb már hamar gondjaink adódhatnak. A multimédia vezérlést elősegítendő pedig több újítás került még az egérre. Egyrészt találunk egy play/pause gombot, mely a levegőben tartott egérnél hüvelykujjunk alá esik. Emellett kapunk egy hangerő-szabályzó gombot is. Igen, egyet, mert nem önmagában funkcionál: ha nyomva tartjuk és az egeret balra vagy jobbra mozgatjuk, a hangerő halkul illetve erősödik. Hasonlóképpen oldható meg a számváltás is például zenejátszáskor: a megfelelő gomb nyomva tartása mellett az óramutató járásával megegyező illetve ellentétes kört kell leírnunk az egérrel, cserébe pedig előre illetve hátra fog ugrani a lejátszó program. Házimozi PC-hez tökéletes kiegészítő tehát az új egér.

Logitech MX Air

Ár/érték arány szempontjából nehéz ítélkezni az MX Air felett. A közel 35000 Ft-os árát tekintve gyanítom, hogy nem a közönséges földi halandók játékszere lesz, sokkal inkább a nagyobb cégek projektorral ellátott tárgyalótermeiben, illetve különböző előadásokon fogunk vele összetalálkozni. Emellett persze luxuslakások nappalijának is tökéletes kiegészítője lehet az igen elegáns megjelenésű új vezérlő. Aki a fotelében ülve akarja nézni a számítógépen lejátszott, és tévére kivezetett filmeket, az alapvetően olcsóbban is megoldhatja a problémát, ha mondjuk a dohányzóasztalon használ egy hagyományos vezeték nélküli egeret. Persze design meg elegancia tekintetében a két dolog egész távol áll egymástól. Konkurencia híján nincs mihez hasonlítani az MX Airt, ennek megfelelően az ára is nevezhető reálisnak: aki ilyen eszközt keres, nincs más választása, a pénzünkért viszont egy, a Logitechtől megszokottan kiváló minőségű és megjelenésű, jól használható terméket kapunk. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló