Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech diNovo Edge billentyűzet

Bemutatjuk a svájci gyártó legutóbbi luxus-klaviatúráját.

2007.08.07. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Közel négy éve már, hogy a Logitech piacra dobta az első diNovo termékét, a diNovo Media Desktopot. Az igen elegáns formatervezésű luxusterméket egy notebookokhoz szánt verzió követte, majd fél évvel ezelőtt megjelent a folytatás, a cikkünkben bemutatásra kerülő diNovo Edge.

Logitech diNovo Edge billentyűzet

A designra ezúttal se lehet egy panaszunk se (na jó, egy kicsi azért majd lesz). Ezúttal egy önálló, vezeték nélküli billentyűzetet kapunk, a dobozban pedig egy töltésre használható bölcsőt találunk még, melybe állítva kell belehelyezni a klaviatúrát. Nincs mellette se egér, se numerikus billentyűzet, ahogy a korábbi két diNovo termék esetén. A mostani divatnak megfelelően zongorafekete és ezüst színkombináció a jellemző a billentyűzetre, ez utóbbi a csuklótámasz alumíniumán jelenik meg, a billentyűket körbevevő rész pedig a csillogó fényes fekete borítást kapta. Ami hihetetlenül jól néz ki, azonban azon kívül, hogy remekül porosodik, ujjlenyomataink is meglátszódnak rajta (és esetenként a tükröződés is zavaró). De erre a tervezők is rájöttek, hiszen rögtön kapunk egy törlőkendőt is mellé... A billentyűzet lapos kialakítású, a notebookokhoz hasonló gombokkal, az egyforma méretű, és szinte teljesen hagyományos elrendezésű gombokkal igen kényelmes gépelést biztosítva. Sőt, mintha egy korábbi panaszomat is olvasták volna az egyre laposodó billentyűzetekkel kapcsolatosan: a legalsó gombsort ügyesen kicsivel magasabbra vették, így ujjaink tövével vagy tenyerünkkel is olyan remekül kezelhetjük azokat, mint egy normál billentyűzeten. Az F billentyűk kisebbek valamivel a szokásosnál, de téglalap alakjuknak köszönhetően ezek is jól elérhetőek.

No de nézzük az extrákat! A jobb oldalon a numerikus billentyűk helyén két új kezelőszervet találunk. Fent egy érintőfelületű hangerőszabályzót, melyet csak a felfestés jelöl, ujjunkat végighúzva rajta pedig narancssárga fények jelzik annak nyomát. Alatta egy kerek touchpad található, két gombbal, hogy a billentyűzet használatakor az egérre se legyen szükségünk. Aki már megszokta a notebookok "tapipadját", annak nem lesz idegen ez, maximum kerek formája lesz szokatlan. De nem véletlen ez a fajta kialakítás: fent és jobb oldalt kis felfestett vonalak jelzik, hogy bizony másra is használható a touchpad. Mégpedig a függőleges és vízszintes görgetést vezérelhetjük vele. Egyes notebookokhoz képest ez se számít újdonságnak, azonban itt jön képbe a kerek forma: a görgetés megkezdése után korlátlanul tudunk tekerni ujjunk körbe-körbe mozgatásával, annak felemelése nélkül, míg a hasonló funkcióval rendelkező noteszgépes touchpadeknél folyamatosan kellett fel-le simogatni annak oldalsó részét. Egyetlen lényeges dolog van: a kijelölt felső vagy jobb oldali részen kell megkezdenünk a körözést. A hangerőszabályzó felett kapott helyet a második Windows gomb, a médialejátszó indításához. Bal oldalon egy kikapcsoló (vagy pihenő módba váltó) gombot találunk, ezen kívül három zoom gombot (nagyítás, kicsinyítés, 100%), és egy bal egérgombként funkcionáló gombot.

Logitech diNovo Edge billentyűzet

És itt nem állt még meg az extra funkciók sora: a jobb oldali Alt és Ctrl billentyűk között nem a megszokott menü gombot találjuk, hanem ide került egy Fn jelzésű billentyű, mely az F gomboknak és néhány egyéb billentyűnek ad másodlagos funkciót. Lenyomásakor az érintett gombok felett narancssárga színnel kis piktogramok formájában láthatjuk azok új funkcióit (például médiajátszó vezérlése, vagy egyéb, tetszés szerint programozható funkciók). Ez a narancssárga fény pedig látványos áttűnéssel jön elő és tűnik el – egy újabb egy elegáns megoldás a designerektől.

A numerikus billentyűzet hiánya sajnos sokszor jelentkezett a használat során, és ez ezúttal sajnos nem feltétlenül a megszokható kategóriába tartozik. A file-kezelőként használt Norton Commander-klón File Commandert használva több esetben hiába kerestem a numerikus plusz vagy csillag gombokat. A Microsoft nemrégiben bemutatott, hasonló felhasználócsoportot megcélzó Wireless Entertainment Desktop 7000-ben ezt legalább sikeresen megoldották a beleépített Fn gomb segítségével. Ilyen billentyű pedig a diNovora is került, így kissé érthetetlen, miért nem éltek vele jobban. Ezt leszámítva azonban egy kellemesen használható klaviatúrához volt szerencsém, a Microsoft nemrég bemutatott termékével ellentétben ezt lelkesen hagytam az asztalomon, mivel alapvetően élmény volt vele dolgozni.

Logitech diNovo Edge billentyűzet

Ahogy már a cikk elején említettem, a diNovo Edge-hez töltő is tartozik. Ez értelemszerűen azt jelenti, hogy nem kell elemcserével bajlódnunk, sőt, még a telepítéskor se kell belehelyeznünk elemet, az akkut fixen beleépítették. Kérdés, hogy mennyi használatot és újratöltést bír el, de bizonyára eleget ahhoz, hogy ne ez legyen a szűk keresztmetszet a billentyűzet élettartama során. A számítógéphez Bluetooth csatlakozáson keresztül köthetjük rá a diNovót, a mellékelt kisméretű Bluetooth-vevő segítségével. A programozáshoz a Logitech termékeknél már megszokott SetPoint szoftvert kapjuk, melynek segítségével szinte minden extra billentyű funkcióját átszabhatjuk ízlésünk szerint.

A Logitech diNovo Edge is elsősorban inkább a luxus-nappalit célozza meg, elegáns megjelenésével csodás kiegészítője lehet házimozi-PC-t is tartalmazó hifi rendszerünknek. Touchpadjével az egeret is kiváltja, így tökéletesen használható a számítógép vezérlésére. Hosszú távú munkára a numerikus billentyűzet hiánya miatt nem feltétlenül alkalmas, de végülis nem is ez a célja. Ára ennek megfelelően elég magas – bruttó 50 ezer forint környékén kapható –, de cserébe egy színvonalas, szép megjelenésű terméket kapunk. ■

Logitech diNovo Edge billentyűzet

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló