Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech WingMan Gamepad Extreme

2000.02.13. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Nem olyan rég jelentek meg az első darabjai a gamepad-ek új generációjának, melyek a hagyományos digitális irányítófunkció mellett analóg vezérlést is lehetővé tesznek, ráadásul nem is akárhogyan. Az eszköz dőlésszögét érzékeli a benne rejlő elektronika, és ennek megfelelően adja vissza a megfelelő értékeket a számítógépnek. A módszer mára már igen kifinomult lett, több cég is kifejlesztette a saját technológiáját, és ennek eredményeként egyre több ilyen rendszerű gamepad került a piacra. Az elsők között volt a Microsoft, majd jött a Zykon terméke, most pedig a játékvezérlők területén magát elég jelentősen képviselő Logitech is kiadta a saját verzióját, mely a G-Force Tilt technológiai megoldását alkalmazza.

Kinézetre a gamepad megegyezik "kistestvérével", az új WingMan Gamepaddel, tehát ezen is egy nyolcirányú d-pad, hat alap gomb, két trigger (gombok a mutatóujjaknál), valamint három extra funkciójú gomb található. A különbség annyi, hogy az egyik extra gomb arra szolgál, hogy ki- illetve bekapcsoljuk az említett tilt funkciót. Kikapcsolt állapotban tehát normál digitális gamepadként üzemel a WingMan Extreme, ha viszont bekapcsoljuk a tilt-et (ezt egy pirosról zöldre váltó LED jelzi), máris egy analóg eszközünk van, egy nyolcállású nézőpontváltó kapcsolóval.

A WingMan gamepad fogása kényelmes, az összes gomb könnyen elérhető. A szenzorkapcsoló gomb a mellette lévő start gombbal együtt kissé süllyesztve van, hogy az alap hat gomb nyomogatásánál nehogy véletlenül ezeket is megnyomjuk. A digitális vezérlőrész nem korong alakú, hanem inkább egy csúcsára állított négyzethez hasonlít, persze lekerekített sarkokkal. Ráadásul a gamepad oldalához illeszkedően kissé ferdén helyezték el, ezzel is a kényelmet javítva, azaz - a szerkezet megfelelő kézben tartásakor - hüvelykujjunkat valóban előre kell nyomni az előre irányításhoz. A designhoz tartozik még, hogy a fogó rész belseje átlátszó kék műanyagból van, és hasonlóak a gombok is, mely igen kultúrált megjelenést ad neki. Talán még a gombok megvilágítása hiányzik :-)

A gamepad különlegessége még - bár ma már inkább ez kezd általánossá válni -, hogy nem csak a hagyományos gameportra csatlakoztatható, hanem a mellékelt átalakító segítségével akár az USB csatlakozóra is ráköthetjük, így nincs szükség a gép kikapcsolására az installáláshoz.

A WingMan Extreme gampadhez két CD jár, az egyiken a Logitech drivere és jól kezelhető profiler programja van. Ez utóbbi segítségével tetszőleges funkciókat programozhatunk a gamepad gombjaira, és ezeket ráadásul játéktól függően állíthatjuk be, minden játékhoz külön profile-t rendelve. Lehetőség van egy-egy gombhoz egész billentyűlenyomás-sorozatot rendelni, melynek a sebességét is szabályozhatjuk.

Arcade játékokkal - például a LEGO Racers-szel - próbálva kényelmes volt a gamepad, a gombok elhelyezése a gyakorlatban is megfelelő volt, a két trigger pedig különösen jó szolgálatot tett. Analóg módban is remekül funkcionált a WingMan Extreme, bár nem árt az alaphelyzetben lévő holtjátékot kicsit megnövelni, ha a játék erre lehetőséget ad. A korábban említett Zykon gamepad tesztelésekor az nagyon praktikusnak bizonyult autóversenyekhez, mivel az analóg irányítás a kormányokhoz hasonló érzést adott (a gázadást praktikusabb volt nem az Y tengelyre tenni, hanem az egyik triggerre, mert egyébként a maximum gázzal haladás igencsak kényelmetlen volt). Ráadásul annak a gamepadnek a kialakítása olyan volt, hogy ha úgy fogtuk két oldalról, mint egy kormányt, akkor a triggerek remekül a hüvelykujjunkhoz kerültek, így a gáz és a fék kényelmesen használható volt. A Need for Speed III-mal kipróbálva a WingMan Extreme is jól használható volt, viszont az előbb említett kényelmi dolog ennél nem volt meg, a gamepad kialakítása ilyen jellegű fogásra nem adott lehetőséget. (Ennek ellenére lazán meg lehetett nyerni vele a versenyt :-)

A Logitech WingMan Extreme gamepadje egy remek eszköz a gamepadek piacán, nagyszerűen működő analóg érzékelővel, és kényelmes kialakítással. Mindenképpen az egyik legjobb az ilyen érzékelős gamepadek között. A tilt rendszerű analóg megoldás sokkal praktikusabb, mint ha egy kis analóg joystick kerülne a gamepadre, sokkal finomabb vezérlést tesz lehetővé, és sokkal jobban beleélhetjük magunkat vele egy-egy játékba, mert szinte együtt dőlünk, kanyarodunk a képernyőn lévő motorossal vagy autóval. ■

Logitech WingMan Gamepad Extreme

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.