25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

The Sims 2: Bon Voyage

Hurrá, nyaralunk! - Legalábbis virtuálisan, az új kiegészítőben.

Írta: Playbahnosh

Még le sem csengett az előző kiegészítő, de a The Sims 2 rajongók újra örülhetnek, ugyanis itt a következő. Úgy látszik az EA-nél szteroidok is járnak a reggeli kávé mellé, mert a cég mostanában folyamatosan ontja magából a jobbnál-jobb cuccokat. A Sims 2-es kiegészítők is osztódással szaporodnak, szóval lássuk most épp mi újat találunk a dobozban.

A Bon Voyage (nálunk Jó utat!) címre keresztelt lemez az első sorozat nagysikerű bővítményét, a The Sims: On Holidayt hivatott a modernebb környezetbe átültetni. Az eddigi kiegészítők rengeteg munkával látták el virtuális kedvenceinket: egyetemre járni, pasizni/csajozni, saját boltunkat vezetni, és a házi kedvencek pátyolgatásán túl még az időjárás viszontagságaival is meg kell küzdenünk. Ebbe még a legkeményebb simek is belefáradnak egy idő után. De most a Bon Voyage-nek hála, végre kiszabadulhatunk a mindennapok idegtépő mókuskerekéből egy kis jól megérdemelt pihenésre.

A telepítést követően nem egy, hanem rögtön három új helyszínnel gazdagodik a játék, ami elég nagy dobás a készítők részéről. Koktélt szürcsölgetnél a tengerparti pálmafák alatt? Esetleg a hegyekben túráznál a friss levegőn? Vagy talán inkább a távol-kelet rejtélyes világát fedeznéd fel? Mindegy, melyik úticélt választod, rengeteg új élménnyel leszel gazdagabb, és persze virtuális alteregód is.

Ha simünknek elege van a mindennapos hajtásból, elég felvennie a telefont vagy leülni a számítógép elé, és máris intézheti a nyaralást. Az új "nyaralás" gombra kattintva egy menüt kapunk, ahol beállíthatjuk, hová és mennyi időre szeretnénk elmenni. Ezen kívül a szállást is lefoglalhatjuk előre, de megérkezéskor is eldönthetjük, hogy hol szeretnék aludni. Ugyanitt kiválaszthatjuk, kit szeretnénk még magunkkal vinni az útra. Sajnos házi kedvenceink nem jöhetnek velünk, ezért dadust kell fogadnunk melléjük, aki gondoskodik róluk, míg távol vagyunk. Ha elégedettek vagyunk nyaralásunk tervével, már csak azt kell eldönteni, hogy most rögtön, vagy a hét egy másik napján induljunk kalandozni, és meg is vagyunk.

Patt be a taxiba, irány a repülőtér. Miután sikeresen megérkeztünk, a szállásra visznek minket. A nyaralóhelyeken több szállodából is választhatunk, mind más-más szolgáltatásokkal és persze árakkal. Ha kevés a pénzünk, be kell érjük a kis útszéli kempinggel, de ha futja rá, akár egy hatalmas sokcsillagos szállodába is mehetünk. Ha annyira gusztustalanul gazdagok vagyunk, akár még saját nyaralót is vehetünk, így bármikor lejöhetünk egy kis kikapcsolódásra, időkorlát nélkül. Na de vissza a témához. Az első dolgunk a szálláson, hogy lefoglaljuk a szobá(i)nkat. Miután a csoportunk minden tagjának foglaltunk szobát, be kell jelentkeznünk a recepción. Ettől kezdve minden ott töltött éjszaka a számlánkra megy, amit kijelentkezéskor kell fizetni. Miután berendezkedtünk, el is indulhatunk felfedezni a környéket.

Minden nyaralóhely külön környezettel, építészeti stílussal és klímával rendelkezik, így nem fogjuk elunni magunkat. Ezen kívül mindenhol a tájra jellemző helyi szokások és szórakozások között válogathatunk. Megtanulhatjuk a helyi köszöntést, a helyi táncot, de még a helyi masszázst is. Végigehetjük a helyi ételeket, túrázni mehetünk, és részt vehetünk a helyi szórakozásokban is. A Távol-Keleten például ázhatunk a szabadtéri gőzfürdőben, teázhatunk szertartásosan, vagy aki lelki nyugalomra vágyik, gondozhat egy zen kertet is. Ezen kívül a túravezetővel leügyezve a tájegységre jellemző kirándulásokon is részt vehetünk. A hegyekben például mehetünk túrázni, raftingolni vagy akár madárlesre is. Majdnem minden túrán történik valami érdekes, ahol eldönthetjük, hogyan cselekszünk, és ezzel nagyon jó, de akár nagyon rossz véget is érhet egy-egy ilyen kirándulás. Ha megfáradtunk az egész napos mászkálásban, betérhetünk egy helyi étterembe kajálni, vagy visszamehetünk a szállásra pihenni, hogy másnap újult erővel vágjunk neki a környéknek.

Minden nyaralási helynek megvannak a saját kis titkai, és egy rejtett telek, ahová csak egy bizonyos módon tudunk eljutni. A tengerparton például kalózokat láthatunk, a hegyekben pedig összetalálkozhatunk a jetivel. De nem csak emlékekkel lehetünk gazdagabbak nyaralás alatt. Ha a Távol-Keleten megtaláljuk a ninját és megválaszoljuk a fejtörőt, akkor ő cserébe megtanít minket teleportálni (igen, jól olvastad). Innentől kezdve, ha kedvünk támad egy szempillantás alatt odateleportálhatunk az adott telken, ahová akarunk. Mondanom sem kell, hogy ez mekkora fegyvertény, annak tükrében, hogy a legtöbbet a mászkálás veszi el simünk mindennapjaiból, így mostantól több időnk jut másra. De hasonló képességeket szedhetünk össze a többi helyen is. Ezen kívül az új kincskeresési opcióval bárhol méretes gödröket áshatunk a talajba, és a köveken, csontokon kívül talán még kincset is találunk. Úgyhogy érdemes nyitva tartani a szemünket.

A sok-sok látnivaló, szórakozás és pihenés jó hatással lesz simünkre otthon is. Minél több emlékkel, szuvenírrel és baráttal lett gazdagabb emberként, annál jobb. Attól függően, hogy mennyire élvezte a vakációt, különböző jótékony hatásokat fogunk tapasztalni. Például sokkal kevésbé lesz fáradékony, jobban teljesít a munkában és jobban is tanul, sokkal energikusabb és élettel telibb lesz virtuális kedvencünk. Ha viszont nagyon rossz volt a nyaralás, úgy ugyanilyen negatív hatások lesznek rajta úrrá. Fáradékonyság, ingerlékenység, szétszórtság, stb. Szóval érdemes odafigyelni, mit kezdünk a vakáción. A szuveníreket most már egy direkt erre a célra készített fali állványon tárolhatjuk. De itt is van ám egy trükk, ugyanis ha egy bizonyos sorrendben rendezzük el a szuveníreket, különböző érdekes dolgok fognak történni. A menüben, simünk emlékei között mostantól egy új gomb is helyet kapott, ami külön a nyaralási emlékeket tárolja. Itt különböző célok teljesítésével egyre tapasztaltabb nyaralóvá válik emberkénk. Az összes célt teljesítve pedig valami nagyon jó történik, de nem lövöm le a poént. Szóval újdonságból, rejtélyekből és felfedeznivalóból tehát nincs hiány ebben a kiegészítőben.

A nyaralóhelyeken kívül rengeteg új bútorral, építőelemmel, használati tárggyal, ruhával és egyéb kiegészítőkkel gazdagodott a játék, ami még tovább bővíti a már eddig is lehetetlenül sok cucc garmadáját. De akinek a három új hely és ez a sok dolog nem lenne elég, az akár saját nyaralóhelyét is megtervezheti a játékban. Személy szerint kíváncsian várom, hogy mikor tűnik fel a „Magyarország” neighbourhood az EA oldalán, hogy simünkkel a puszta-túra után benézzünk a helyi csárdába egy kis babgulyásra, majd nyugovóra térjünk a kis parasztházban. :D

Technikai szempontból az égvilágon semmi nem változott. Minden ugyanolyan, mint régen, grafika, irányítás, stb. Aki játszik a játékkal, vagy legalább hallott róla, azt tudja jól, mire számíthat. Aki meg nem... na, olyan szerintem nincs. Annyival jobb a Bon Voyage, hogy rengeteg cuccot tömtek bele a fejlesztők, sokkal többet, mint az eddigi kiegészítőknél. Aki ezt felrakja, azt biztos nem fog unatkozni jó pár napig legalább. A Superstaron és a Makin’ Magicen kívül már minden kiegészítőt ellőttek az első sorozatból. Kíváncsi leszek, mi lesz a következő. Mindenkinek jó nyaralást, ha csak a képernyőn is!

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

80%
grafika
8
hangok
7
játszhatóság
8
hangulat
9
Pozitívumok
 • 3 új helyszín
 • Új megszerezhető képességek
 • Szokásos Sims 2 minőség
Negatívumok

  The Sims 2: Bon Voyage

  Platform:

  Kiadó: Electronic Arts

  Forgalmazó: Electronic Arts

  Megjelenés: 2007. szeptember 14.

  Minimális rendszerigény: The Sims 2 alapjáték

  » Tovább a játék adatlapjára

  HOZZÁSZÓLÁSOK

  Még nincs hozzászólás, légy Te az első!